spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Primãria neputincioasã, haitele de maidanezi au pus stãpânire pe Bârlad

- Advertisement -

ÎNGRIJORARE… Mii de câini fãrã stãpân au invadat strãzile Bârladului, în ultimele douã luni. Se estimeazã cã, în acest moment, ar exista în oras în jur de 3.000 de câini fãrã stãpân, scãpati de sub controlul autoritãtilor locale. Ieri, mai multi cititori ai ziarului nostru ne-au trimis poze din zona FEPA, acolo unde zeci de câini merg în haitã si atacã oamenii, dupã lãsarea întunericului. „Ne-a ajuns disperarea, am sesizat de multe ori situatia noastrã si nimeni nu ia mãsuri”, spun cititorii ziarului nostru, în sesizarea cãtre redactie. Se estimeazã cã, numai în 2015, în oras au fost eutanasiati peste 1.000 de cãtei comunitari. Si o veste bunã pentru iubitorii de animale din oras: un ONG din Germania, care a încheiat un contract de asociere cu primãria, a început sã strângã de pe stradã maidanezii. În acest an, asociatia „Seelen Für Seelchen”, din Germania, va primi de la bugetul local suma de 110.000 de lei, iar în 2017 si 2018, câte 150.000 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor.

La acest moment, situatia în orasul Bârlad este scãpatã de sub control, în privinta câinilor fãrã stãpân. În alte orase, acesti câini de pe strãzi au fost castrati si sterilizati, iar acum situatia s-a mai îmbunãtãtit. La Bârlad, însã, nu s-a fãcut mare lucru pentru a preveni acest fenomen. Se estimeazã cã ar fi în jur de 6.000 de câini cu stãpân, plus 3.000 de câini care umblã liberi pe strãzi. Se mai întâmplã si un fenomen neplãcut: marea majoritate a puilor nãscuti în curtile bârlãdenilor nu sunt pãstrati de oameni în gospodãrie, ci sunt aruncati pe strãzi, acolo unde îngroasã numãrul animalelor fãrã stãpân. Noul primar al orasului, Dumitru Boros, ar dori sã rezolve problema câinilor fãrã stãpân, mai ales cã sunt depuse zeci de plângeri la primãrie, pe acest subiect. „De când sunt primar, nu a fost zi în care sã nu se depunã la primãrie reclamatii în legãturã cu câinii fãrã stãpân. Pe 18 iulie a fost semnat contractul cu asociatia germanã, iar ulterior trebuia semnat si un protocol de predare-primire, protocol pe care l-am semnat pe 2 august. Fac urmãtoarele precizãri: înainte de a semna contractul, am trecut aceastã problemã printr-o hotãrâre a Consiliului Local, actul nu a fost semnat, astfel cã a fost nevoie sã-l mai trecem o datã prin Consiliul Local. Înainte de semnarea contractului, reprezentantii Asociatiei erau în fiecare zi la primãrie, iar ulterior au dispãrut. Nu i-am mai vãzut. A fost nevoie sã insist pentru semnarea protocolului de predare-primire. Au început activitatea în zona Gãrii, la fabrica de ulei, unde au fost capturati 20 de câini, la începutul lunii. Au spatii de cazare pentru încã o sutã de câini si se vor face livrãri cãtre Germania. Dar încã sunt probleme în acest domeniu, asa cã îi rog pe bârlãdeni ca, atunci când fac o sesizare, sã ofere toate elementele de identificare – nume, prenume si adresã – pentru ca noi sã putem sã-i înstiintãm pe cei din Asociatie, iar actiunea sã fie eficientã, pentru cã efectiv avem multe probleme în acest domeniu. Dar suntem pe drumul cel bun”, a spus Boros, în urmã cu câteva zile, în cadrul unei conferinte de presã. Poate cã nu ar fi rãu dacã primãria Bârlad ar învãta ceva din experienta celor de la Iasi. Municipalitatea ieseanã exportã deja maidanezi în toatã Europa, din padocul de la Tomesti, locul în care ajung toti maidanezii capturati de pe strãzile orasului. Padocul a ajuns în ultima vreme o tintã virtualã pentru numerosi iubitori de animale de pe tot continentul. Astfel, numerosi câini adãpostiti acolo au ajuns sã trãiascã în conditii normale, iubiti si alintati, în familii din Marea Britanie, Germania, Olanda, Italia, Danemarca sau Belgia. Occidentalii care adoptã câini de la padocul iesean au o preferintã aparte pentru animalele ce au în spate povesti triste, scrise de angajatii specializati de acolo. Din aceastã cauzã, cei mai cãutati sunt câinii care au numai trei picioare sau alt handicap, scriu colegii de la Ziarul de Iasi.

O poveste încurcatã, cu un ONG care abia acum începe sã-si facã simtitã prezenta

Consilierii din Bârlad au aprobat, în primãvara acestui an, un protocol între autoritãtile locale si „Seelen Für Seelchen”, o asociatie din Germania care se ocupã de protejarea animalelor, în special a câinilor. Potrivit întelegerii, în urmãtorii doi ani, ONG-ul ar urma sã preia de la primãrie administrarea Serviciului pentru gestionarea câinilor fãrã stãpân, adicã va captura, transporta si adãposti în padocul public maidanezii de pe raza orasului, va asigura personalul pentru activitãtile din cadrul padocului, respectiv doi îngrijitori si un medic veterinar, va extinde si moderniza adãpostul pânã la 400 de locuri si va captura lunar minimum 60 de maidanezi de pe strãzile Bârladului. Totodatã, „Seelen Für Seelchen” va promova spre adoptie internã si internationalã câinii din adãpost, va tine evidenta celor capturati si cazati în padoc, a celor revendicati, adoptati, eutanasiati, iar lunar va steriliza gratuit, la cerere, 40-100 de câini care au stãpâni.

În ceea ce priveste obligatiile municipalitãtii, acordul prevede cã autoritãtile locale vor pune la dispozitie cu titlu gratuit padocul pentru câini si terenul aferent, precum si pistolul pentru tranchilizare. De asemenea, vor achita cheltuielile cu neutralizarea deseurilor menajere si animaliere, vor deconta cheltuielile cu operatiunile de capturare, sterilizare, deparazitare, vaccinare, microcipare si eutanasiere. Primãria va deconta si cheltuielile cu combustibilul masinii folosite la capturarea maidanezilor si va asigura hrana câinilor tinuti în padoc timp de 14 zile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.