Altădată cu tente idilice, „viaţa la ţară” a ajuns să fie asociată, în satele din Iaşi, cu bătăile crunte, alcoolismul, violurile şi chiar omorurile. Ororile se petrec în mare parte în discotecile şi crâşmele din mediul rural, şi chiar sub ochii autorităţilor, care par să nu mai aibă idei pentru a stopa violenţele care se generalizează în weekend, dar şi omorurile tot mai frecvente, mai ales în rândul tinerilor. Una din cauze: prezenţa tot mai slabă a poliţiei, care se întâmplă în ultimii ani, de la ultima restructurare. Concret, marea majoritate a comunelor ieşene au câte un singur agent de poliţie, iar în weekend-uri, când se petrec cele mai abominabile fapte, poliţiştii lasă comunităţile practic în haos, luându-şi liberele la care au dreptul, ei fiind din alte localităţi decât din cele în care activează. Aşa se face că, sâmbăta şi duminica, în mediul rural e aproape ca în teritoriile controlate de Stat Islamic: legea pumnului, a terorii, a cuţitului sau a bâtei. Exemplele găsite de „Ziarul de Iaşi“, exact pe acest fond, sunt de-a dreptul înfiorătoare. Ce explicaţii au şefii Poliţiei ieşene? Ce soluţii ar fi?
Numai de la începutul anului în curs, într-o localitate din Iaşi au fost două omoruri – doi tineri ucişi – comise la acelaşi bar. Un tânăr de numai 20 de ani a fost lovit cu o sticlă în cap, iar pe timpul nopţii a decedat. Familia plânge de disperare că poliţia nu face dreptate. După câteva luni, un alt tânăr, de 22 de ani, a murit înjunghiat cu un briceag tot acolo. Este de-a dreptul revoltător, chiar şi dacă ar fi un caz izolat. Din păcate, astfel de crime dau să se generalizeze în judeţ. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au stat de vorbă cu chestorul Poliţiei judeţene, cu privire la violenţa din mediul rural, iar răspunsurile oferite de acesta se rezumă la un singur aspect: lipsa de personal.
Tatăl disperat îşi smulge părul din cap
În timpul vacanţelor de vară şi iarnă, tinerii şi copiii de la oraşe sunt trimişi la ţară pentru a mai schimba aerul. Numai că, aici, puştii se lovesc de o realitate cruntă: violenţa este la ea acasă. Aşa se face că mulţi dintre tineri intră practic în casă după lăsarea întunericului, sau stau în faţa porţii, cu vecinii. Doar cei mai îndrăzneţi se avântă la discoteca din sat, sau la bar. Cu atât mai puţin sâmbăta şi duminica, unde mediul rural devine scena unor bătăi cumplite cum nici în filme nu vezi, de ţi se face părul măciucă: bătăi cu scândurile rupte din gard, cu furci, sau chiar cu coasa. Aşa au murit şi doi tineri din localitatea Fântânele, lângă Focuri.