spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Situaţie jalnică, ce dăinuie de ani buni, în spitalele ieşene: 7 lei pe zi pentru hrana unui pacient

- Advertisement -

Sigur nu ar putea, dar oare câţi oficiali ştiu că sute de ieşeni o fac zi de zi? Atât este alocaţia medie de hrană în spitalele ieşene. Dacă pentru marea majoritate dintre noi 7 lei nu ne ajung poate nici pentru o gustare dintre mese, în unităţile medicale ieşene cu aceşti bani se încropesc, în mod aproape de neînţeles, nu mai puţin de trei mese: mic dejun, prânz şi cină. „Ziarul de Iaşi” a mers prin bucătăriile şi sălile de mese ale mai multor spitale, tocmai pentru a vedea la faţa locului cum arată această „minune” de 7 lei n se poate trăi cu astfel de mese?

Puţini dintre ieşeni ştiu că, în fiecare zi, în spitalele publice ieşene pacienţii consumă mâncare preparată dintr-o alocaţie de doar 7 lei. O sumă insuficientă pentru a asigura o alimentaţie sănătoasă şi completă pentru un bolnav, mai ales când acesta trebuie să se recupereze. Conducerile spitalelor susţin că se descurcă foarte greu, mai ales că actualele alocaţii de hrană pentru unităţile sanitare publice au rămas aceleaşi ca atunci când au fost aprobate prin Hotărârea de Guvern (HG) nr. 429/16 aprilie 2008, în medie fiind între 7 lei şi 13 lei pentru bolnavii adulţi, în funcţie de bolile de care suferă, şi 1.8 lei şi 14.5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. Pe măsură ce afecţiunile sunt mai complicate, sunt alocaţi câţiva lei în plus.
De exemplu, la bolnavii TBC şi HIV/SIDA alocaţia ajunge până la 11 sau 13 lei, în timp ce la cei neoplazici sau cei bolnavi de hepatită o alocaţie între 11.5 lei şi 13.6 lei. Sumele sunt suportate din bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecărei unităţi sanitare, indiferent de instituţia căreia i se subordonează. Deşi s-a discutat în mai multe rânduri de o majorare a acestora, nivelul alocaţiilor a rămas acelaşi, proiectul de majorare fiind încă nematerializat. „Nivelul alocaţiilor este maximal. Acesta poate fi depăşit prin hotărâri ale consiliilor unităţilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine, cu suportarea de către acestea, din bugetele proprii, a cheltuielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile”, se precizează în anexa privind nivelul alocaţiilor de hrană din HG nr. 429/2008.
„Ceai de plante” la cină
În momentul de faţă, la Spitalul de Recuperare, unitate medicală aflată în subordinea Primăriei Iaşi, se află internaţi 464 de bolnavi şi cinci însoţitori, pentru care se asigură masa. Dintre aceştia, 159 se încadrează la regimul comun, iar restul servesc meniul pentru diabetici, hepatic sau cel desodat (fără sare). Astfel, regimul comun dintr-o zi începe dimineaţa cu ceai, pâine, unt, crenvurşti şi un castravete. La amiază, ciorbă de pasăre dreasă cu smântână şi mâncare de varză cu carne de purcel, iar seara pilaf ţărănesc şi ceai de plante. Pentru pacienţii aflaţi la regim, meniul este puţin diferit. Dimineaţa se serveşte ceai de plante, pâine fără sare, unt, crenvurşti şi un castravete. La prânz, aceeaşi supă, doar că la felul al doilea mâncarea cu varză este cu carne de pasăre. Bolnavii de diabet şi cei hepatici, între mese, la ora 10, primesc iaurt, iar la 16, o gustare formată dintr-o felie de caşcaval şi o roşie.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/situatie-jalnica-ce-dainuie-de-ani-buni-in-spitalele-iesene-7-lei-pe-zi-pentru-hrana-unui-pacient–136211.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.