În Centrul de Plasament „Sfântul Andrei“ din Iaşi se scrie de peste 17 ani o poveste de iubire şi dăruire. Peste 500 de tineri din SUA au venit în tot acest timp în România, la Iaşi, să facă voluntariat şi să-şi dăruiască timpul copiilor abandonaţi în grija statului. Studenţi şi tineri care au terminat studiile traversează Oceanul Atlantic ca să ţină în braţe, să hrănească, să maseze şi să le cânte nou-născuţilor şi copiilor diagnosticaţi cu afecţiuni grave care i-au imobilizat într-un pătuţ.
Voluntarii din SUA vin la Iaşi să le ofere afecţiune copiilor cărora părinţii le-au refuzat acest drept, şi care se află în grija angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Pentru asta, fiecare tânăr plăteşte din buzunarul propriu câte 6.000 de dolari. „Este impresionant ceea ce fac tinerii aceştia care, pe de o parte, ne ajută pe noi, având în vedere că avem câte un educator la o grupă de câte 8-10 copii şi, pe de altă parte, îşi petrec timpul oferindu-le iubire copiilor de aici, aspect extraordinar de important, în condiţiile în care lipsa de afecţiune la vârsta lor poate avea consecinţe pe viitor“, arată Teodora Racoveanu, psihopedagog al centrului.
A crescut într-un orfelinat din Rusia
Fiecare copil din cei 64 care se află acum în Centrul „Sf.Andrei“, de pe strada cu acelaşi nume, a ajuns aici după o întâmplare nefericită. Fie a fost uitat în maternitate, fie a fost abandonat pe scări în preajma unor biserici sau spitale, fie a fost abuzat de familia din care provine. Cu aceşti copii, voluntarii din SUA lucrează câte trei ore pe zi, după care merg şi fac voluntariat în Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria“.
- Advertisement -
- Advertisement -