spot_img
spot_img
-1.2 C
Vaslui
13-ian.-2025

Bugetul judetului „gãurit” cu sute de mii de lei, plãtite ilegal din banul public!

- Advertisement -

Haos în contabilitatea Consiliului Judetean

INCREDIBIL… Un control al Camerei de Conturi a judetului Vaslui a descoperit cã, în 2015, s-au înregistrat multe abateri si nereguli în scriptele Consiliului Judetean. Conducerea executivã a institutiei, inclusiv Valeriu Caragatã (cel care sustine cã nu este administrator public al judetului, dar apare în documentele Camerei de Conturi!), are de dat explicatii privind neconcordantele între datele din evidenta contabilã, contul de executie si contul de rezultat patrimonial, acolo unde s-a înregistrat o pagubã de peste 374.000 de lei, adicã în jur de 100.000 de euro. „Nu au fost respectate prevederile legale privind organizarea, evidenta si raportarea angajamentelor bugetare si locale. Nu s-au respectat nici reglementãrile legale privind stabilirea si evidentierea taxelor si impozitelor pe mijloacele de transport, sume datorate de persoane fizice si juridice”, se aratã în raport incendiar al Camerei de Conturi, care evidentiazã, probabil pentru prima datã, cã la CJ Vaslui se petrec lucruri grave, care pot afecta bugetul judetului. Dacã Vasile Popa ar fi fost director si acum la Camera de Conturi, probabil cã toti cei implicati în neregulile de la CJ Vaslui ar fi primit diplome pentru executia bugetarã pe anul trecut!

Directia economicã a Consiliului Judetean este condusã de amatori, dacã este sã ne luãm dupã datele din raportul Camerei de Conturi, pentru activitatea din 2015. Iatã ce se spune în raport: „La verificarea efectuatã, s-a constatat cã Unitatea Administrativ Teritorialã Judeteanã (UATJ) Vaslui a condus eronat o parte din evidenta contabilã a conturilor din clasa 8. Astfel, conturile 8066 „Angajamente bugetare” si 8067 „Angajamente legale” nu reflectã realitatea. Entitatea nu a tinut evidenta creditelor de angajament cu ajutorul conturilor 8071 si 8072, credite de angajament, care ar trebui sã reflecte sumele aferente actiunilor multianuale, reprezentate de programe, proiecte si multe alte asemenea”. Camera de Conturi face si o mentiune extrem de gravã: „Nu existã un circuit al contractelor încheiate, care sã asigure evidentierea si urmãrirea angajamentelor legale, a celor finalizate si a celor rãmase de urmãrit”. Adicã, în contabilitatea CJ Vaslui este o vraiste fãrã seamãn, dar toatã lumea de la vârful institutiei se face cã nu vede asta. Interesant este cã inspectorii de control scriu cã „în acest caz, valoarea estimativã a abaterilor nu a putut fi estimatã”. Vinovat ar fi un pesedist cunoscut, Mircea Tutuianu, angajat pe postul de contabil sef, în locul Ecaterinãi Safir, la începutul anului 2015. Tutuianu îsi motiveazã incompetenta prin aceea cã au fost imperfectiuni în programul informatic, plus „fluctuatia de personal din cadrul serviciului contabilitate si volumul mare de activitate”.

Tutuianu pare sã fie aerian si nu are ce cãuta la Directia Economicã a CJ

În privinta pagubei estimate de 100.000 de euro, care priveste neconcordantele între datele din evidenta contabilã, contul de executie si contul de rezultat patrimonial, Camera de Conturi continuã sã prezinte incompetenta contabililor si sefilor economici de la CJ Vaslui, oameni plãtiti cu salarii grase, lunar. „Din verificarea efectuatã, se constatã cã la data efectuãrii prezentului audit nu se cunoaste volumul veniturilor de realizat neîncasate, atât din anul curent, cât si din perioadele anterioare, de la unitãtile administrativ teritoriale pe baza impozitului pe mijloacele de transport încasate efectiv, datoritã neorganizãrii evidentei acestor venituri”, constatã controlorii financiari. Un capitol întreg, „Creante ale bugetului local”, nu apare nicãieri în scriptele de la Consiliul Judetean, pentru cã domnii din conducerea Directiei Economice sunt stat în stat si nu trebuie sã dea socotealã nimãnui. Consecinta acestei abateri, scrie în raportul Camerei de Conturi, a fost lipsirea bugetului judetean de suma de 374.487 lei, valoarea estimatã a abaterii. Sã te plângi peste tot cã nu ai bani la buget, însã sã nu încasezi si sã nu evidentiezi o sumã de aproape 100.000 de euro, cât bugetul unei comune mai mici, parcã e prea mult. Si în acest caz, economistul Tutuianu ridicã din umeri si spune cã totul se datoreazã „omiterii evidentierii în contabilitate si volumului mare de lucru”. Asta nu poate fi, în niciun caz, o justificare de contabil-sef de Consiliu Judetean, ci doar o recunoastere a incompetentei sale.

Au majorat datoria publicã a judetului cu aproape 29.000 lei (290 milioane lei vechi), dintr-o simplã miscare de pix!

Un fapt revoltãtor este si modul în care sefii judetului au tratat creditele contractate de Consiliul Judetean, plus actualizarea la zi a datoriei publice. Un credit important, de 20 milioane de euro, contractat de la o bancã din Austria, prin Banca Transilvania (sucursala Vaslui este condusã de fiul fostului subprefect PSD, Eugen Neacsu, un apropiat al presedintelui CJ Vaslui, n.r.) a fost calculat atât de gresit, încât îti pui mâinile în cap când te gândesti la anii la rând în care s-a gresit în acest mod. În cazul creditului contractat cu banca din Austria, la finele anului 2015 „nu s-a urmãrit reevaluarea soldului creditului, în sumã de 13.706.140,99 euro, prin utilizarea cursului de schimb valutar comunicat de BNR pentru ultima zi din perioada la care se face raportarea”. Asa se face cã, în ultima zi a anului trecut, CJ Vaslui avea de plãtit 62,042 milioane lei, desi, conform cursului valutar din 31 decembrie 2015, ar fi trebuit sã fie 62,013 lei. O „bagatelã” de 29.000 lei, pe care Valeriu Caragatã, Mircea Tutuianu si un consilier de la CJ Vaslui nu au observat-o, astfel cã datoria publicã a judetului s-a majorat nejustificat cu suma respectivã. O bãtaie de joc fatã de banul public, si în acest caz, desi cei din conducerea institutiei au spus, în notele justificative cã nu au destul personal, de asta nu au realizat abaterea. La fel de incompetenti s-au dovedit si în cazul unei sume de aproape 2 milioane de lei, gãsitã în conturile CJ Vaslui ca „sumã retinutã la contractele de lucrãri în cadrul proiectului Sistem integrat de management al deseurilor”. În fapt, s-a descoperit cã banii reprezintã garantia de 10% retinutã de la firmele care executã lucrãri în cadrul proiectului gropii de gunoi de la Rosiesti si a statiilor de transfer. Sumele trebuiau înregistrate în alte conturi decât cele descoperite în timpul controlului, fapt care a condus la majorarea nejustificatã a datoriei publice a CJ Vaslui cu aproape 2 milioane lei. Vinovati? Mircea Tutuianu si Valeriu Caragatã, cei care ar fi trebuit sã stie de aceste lucruri. În notele explicative, cei doi au spus cã nu cunosc în profunzime clauzele contractuale din întelegerile parafate. Cum sã vii cu astfel de explicatii, când e vorba de sume atât de mari? La fel s-a întâmplat si cu o sumã de 13.500 de lei, provenitã din concesiuni sau închirieri de bunuri proprietate publicã, pe care cei doi, Caragatã si Tutuianu, nu stiau cã au obligatia sã o mentioneze în documente.

Reabilitarea Casei Armatei, cu scandal: Corevas a încasat, în plus, 240.000 de lei

În septembrie 2014, Consiliul Judetean Vaslui a încheiat contract cu societatea Corevas pentru reabilitarea fostului sediu al Casei Armatei si transformarea acestuia în centru cultural multifunctional, proiect în valoare de peste 10 milioane lei, cu TVA. Pentru lucrãrile efectuate în 2015, controlorii financiari au gãsit o facturã în valoare de 1,1 milioane lei, achitatã integral. La factura celor de la Corevas s-a gãsit si o facturã de la o firmã din Bacãu, cu care cei din Vaslui au lucrat la modernizarea Casei Armatei. Ori, la controlul în teren, surprizã maximã! O parte din materialele înscrise în factura firmei de la Bacãu lipseau cu desãvârsire. La o verificare mai amãnuntitã, a reiesit cã materialele nici nu fuseserã cumpãrate, desi CJ Vaslui plãtise suma de 1,1 milioane lei, integral. Corevas a încasat ilegal nu mai putin de 240.000 lei, se aratã în raportul Camerei de Conturi. Conducerea Directiei Tehnice se face vinovatã de situatia de la Casa Armatei, pentru cã nu a urmãrit modul în care se deruleazã lucrãrile. Confruntatã cu controlorii financiari, conducerea Corevas a recunoscut cã nu s-au achizitionat materiale si bunuri în valoare de 240.000 de lei, bani plãtiti din bugetul judetului, fãrã niciun control.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.