spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Forfotã mare în Vaslui! “Stranierii” se întorc acasã, în concediu

- Advertisement -

CONCEDIU… Nicãieri nu-i mai bine ca acasã. Acesta pare sã fie motto-ul vasluienilor plecati sã munceascã peste hotare pentru un trai mai bun. Desi o bunã parte dintre acestia si-ar permite sã îsi facã concediul la munte sau la mare, multi preferã sã se întoarcã plaiurile mioritice ale Vasluiului. Vin sã-si viziteze rudele si prietenii, sã-si reînnoiascã actele de identitate, sã-si facã controale medicale sau chiar sã se cãsãtoreascã. “Vom face nunta pe 27 august, dar pânã atunci mai avem lucruri de pus la punct, de asta am si venit cu o lunã mai devreme din Anglia. Sperãm sã iasã totul bine si sã fie lumea multumitã. Pe 31 august ne întoarcem, pentru cã pe 1 septembrie încep munca”, ne-a spus Diana. De trei ani face cale întoarsã în Anglia, acolo unde lucreazã ca asistent medicalã. Din punctul ei de vedere, lucrurile nu par sã se fi schimbat foarte mult dupã iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeanã (UE). “Nu observ diferente fatã de cum era înainte de referendum, dar în mod cert se vor vedea dupã ce se vor stabili termenii relatiei cu UE. Eu lucrez cu contract de muncã, pe o perioadã nedeterminatã si am primit garantii cã nu mã va afecta în vreun fel”, ne-a mai spus aceasta.

Tot pentru a participa la o nuntã a venit si Emanuela. “Nu poti sã te rupi de tot de orasul în care te-ai nãscut si ai copilãrit, orasul în care ai nu numai amintiri, ci si rude, prieteni. Eu lucrez în Anglia ca barmanitã de aproape patru ani. Înainte sã vin în tarã am fost o sãptãmânã în Italia, pentru cã o bunã parte din familia mea e acolo. Mama, tata, frati, nepoti locuiesc acolo de câtiva ani. Aici am venit pentru cã trebuie sã onorez o invitatie la nuntã. Se cãsãtoreste o verisoarã si am zis cã ne refacem putin familia”, ne-a spus aceasta.

“Nu ne permitem sã ne facem concediul în altã parte”

Dacã în cazul tinerilor, principalele motive de a reveni în tarã sunt reprezentate de invitatiile la nuntã, în cazul celor trecuti de vârsta a doua, optiunile se schimbã putin. Pentru ei, primordial sunt controalele medicale, renovãrile la casã sau cumpãrarea unor locuinte. “De abia ne ajung banii sã trãim, darãmite sã mã duc în vacantã la mare. Trimit acasã 400 euro în fiecare lunã, pentru cã am copii la facultate, le trebuie una-alta. Mai degrabã trimitem copiii în excursie, cã noi, de acum în colo ne-am trãit viata, ne-am mâncat mãlaiu’. Trei sãptãmâni, cât stau aici, am zis sã renovãm apartamentul si sã mã duc la stomatolog sã îmi punã douã plombe sau sã mi le scoatã, cã m-au nenorocit mãselele. Iau tratament acum sã scap de infectie, iar apoi sã vadã ce s-o mai putea face. Dupã aceea, înapoi la muncã, în Italia. Am noroc cã lucrez cu contract de muncã si cã acum cunosc limba. Dacã, doamne fereste, se întâmplã ceva si moare bãtrâna pe care o îngrijesc, intru în somaj si tot iau 500 euro pe lunã”, ne-a spus Doina.

Vasluienii iau cu asalt casele de schimb valutar

Luna august este luna în care orasul devine mai aglomerat ca niciodatã, iar economia orasului începe sã se dezmorteascã. Atmosfera este de forfotã. Strãzile se umplu de masini scumpe, vasluienii iau cu asalt magazinele, semn cã acestia preferã sã-si cheltuie banii economisiti peste an acasã, cu familia. Cei mai fericiti sunt propietarii caselor de schimb unde, zilnic, se ruleazã zeci de mii de euro. “Se schimbã destul de multã valutã. Fãrã îndoialã aceasta este luna de vârf. Dupã 25 august cel mai probabil volumul schimburilor va scãdea. Nu vã putem spune cu exactitate cãtâ valutã schimbãm într-o sãptãmânã, însã cu sigurantã vorbim de zeci de mii de euro”, ne-a spus angajata unui case de schimb valutar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.