spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Poftiti sã vedeti ploaia de meteoriti în Tabãra de Astronomie de la Bãdeana!

- Advertisement -

INVITATIE.. Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad invitã bârlãdenii dornici sã vadã ploaia de meteoriti sau stele cãzãtoare, numite “Perseidele” dupã cum este cunoscut fenomenul obisinuit al lunii august. Astfel, sunteti asteptati în seara de 12 august, la Rezervatia Naturalã din comuna Tutova, satul Bãdeana. Între orele 20.30 si 4.00 vor avea loc prezentãri astronomice si vizionarea ploii de stele, fãcute de muzeograful Ciprian Vântdevarã, cel care conduce Observatorul Astromic si Planetariul din Bârlad, presedintele Astroclubului “Perseus” din Bârlad. Intrarea este liberã!

Ca de obicei, în luna august îsi face aparitia curentul de meteori “Perseide”. Denumite dupã constelatia din care par cã vin, “Perseidele” reprezintã unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru cã este perioada concediilor si a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea, potrivit Observatorului Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad. Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, între ore 15 si 18.30, ora României. Este clar cã din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totusi, vom putea observa panta ascendentã si pe cea descendentã a maximului, în noptile de 11/12 si 12/13 august. În perioada 10 – 15 august, curentul de meteori “Perseide” este foarte activ, iar momentul de activitate maximã va fi anul acesta în noaptea de miercuri spre joi, dupã ora 22.00, ora României. În aceasta perioadã se vor observa cei mai multi meteori. Cea mai bunã perioadã de observare este dupã miezul noptii pânã dimineata. Orice meteor a cãrui traiectorie inversã ajunge în constelatia Cassiopeia (între Cassiopeia si Perseu) este o “perseidã”. Pe 12 august seara, sunteti asteptati la Rezervatia Naturalã din comuna Tutova, satul Bãdeana. Între orele 20.30 si 4.00 vor avea loc prezentãri astronomice si vizionarea ploii de stele, fãcute de muzeograful Ciprian Vântdevarã,

Cum se observã Perseidele?

Pentru vedea meteori nu aveti nevoie de un instrument astronomic. Vã trebuie ceva pe care sã stati întins, un sac de dormit sau un sezlong. Vã mai trebuie îmbrãcãminte groasã pentru cã noptile de august sunt destul de rãcoroase. Pentru a vedea cât mai multi meteori, este nevoie sã priviti cerul mãcar o orã. Cu cât observati mai mult cu atât vedeti mai multi meteori. Desigur, uneori este binevenitã o pauzã scurtã pentru dezmortire.

Ce se va vedea?

Urmãrind bolta cereascã veti vedea stelele si Calea Lactee. Uneori o dârã luminoasã, ce va dura mai putin de o secundã, se va vedea printre stele. În vechime parea cã una din stelele de pe cer a cãzut, de aici venind numele de “stea cãzãtoare”. Desigur cã stelele nu au cum sa cadã, de fapt ati observat o particulã foarte micã, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pãmântului si la frecarea cu aerul a fãcut ca acesta sã emitã luminã (ionizare). Predictiile spun cã se vor vedea maxim 100 de meteori pe orã, în conditii ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.