spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Adrian Porumboiu spune rãspicat: „Nu am vândut afacerea lui Plahotniuc”

- Advertisement -

TRANZACTIE SAU INSOLVENTÃ … A trebuit sã treacã un an pentru ca Porumboiu sã dea detalii despre tranzactia care vizeazã afacerile sale la Vaslui. Si acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru cã „partenerii” sãi nu au fost seriosi, iar insolventa bate acum la usa imperiului clãdit cu migalã de omul de afaceri, timp de 20 de ani. Grupul de firme Racova-Com-Agro-Pan însemna 6.000 de angajati, peste 40.000 de hectare de pãmânt si o industrie alimentarã bine pusã la punct în care se procesau recoltele de pe pãmânturile lucrate. Acum, la mai bine de un an de la preluare, lucrurile nu stau foarte bine. 18 firme cer insolventa grupului, în timp ce multi proprietari care au arendat terenurile spun cã redeventele nu au mai fost plãtite. De ce a fost învãluit în mister numele cumpãrãtorului si de ce acesta nu si-a onorat obligatiile din contract ale cumpãrãtorului? Sunt întrebãri la care Adrian Porumboiu a rãspuns si a risipit oarecum misterul cã omul de afaceri care a preluat „gigantul” din Vaslui nu este controversatul om de afaceri din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc. Iatã pe scurt un istoric al evenimentelor. În 8 august 2015, omul de afaceri Adrian Porumboiu vindea participatiunile în domeniul agricol – productia vegetalã si de uleiuri – cãtre firma Trans Oil, prin Delta Commodity & Financial Services (DCFS), o societate cu sediul la Geneva. Cifrele legate de tranzactie nu au fost fãcute niciodatã publice, însã cu sigurantã a fost vorba de multe milioane de euro, mai ales cã firma Comcereal Vaslui a fost, ani de-a rândul, cea mai importantã firmã din agricultura României. În urmã cu câteva zile, în spatiul mediatic a explodat si bomba: în spatele tranzactiei de la Vaslui ar fi milionarul moldovean Vladimir Plahotniuc. Asta, în conditiile în care, astãzi, la Tribunalul Vaslui se judecã cererea de intrare în insolventã a Comcereal, cerere înaintatã de cãtre 18 creditori. „Cred cã nu sunt atât de imbecil, sã nu realizez dacã în spatele acestui grup s-ar fi aflat Plahotniuc. Nu am avut nici cea mai vagã banuialã în acest sens. Dacã s-ar fi aflat în spatele afacerii, plãteau pânã acum ce aveau de plãtit. Plahotniuc are bani, din câte am înteles”, a declarat Adrian Porumboiu, la emisiunea „Jocuri de putere”, de la Realitatea TV.

La fix un an de la semnarea contractului cu firma Trans Oil, apare pe piatã o informatie explozivã: Adrian Porumboiu ar fi vândut afacerile din domeniul agricol cãtre Vladimir Plahotniuc, cel mai puternic om de afaceri din Republica Moldova. La finele sãptãmânii trecute, Adrian Porumboiu a iesit public, în cadrul emisiunii „Jocuri de putere”, spunând cã nu îl cunoaste si cã nu are nicio legãturã cu milionarul Vladimir Plahotniuc. „Nu stiu cum aratã, nu stiu ce este cu el, stiu doar cã este din Republica Moldova si nimic mai mult. Stiu doar cã are prieteni importanti în România, asta este o altã discutie, dar eu nu am avut nicio legãturã cu el”, a spus Porumboiu, întrebat dacã a vândut o parte din afacerile sale agricole cãtre miliardarul moldovean. „Este adevãrat cã, în urmã cu mai bine de un an de zile, am tranzactionat actiuni ale companiei Racova cãtre o firmã Delta, din Geneva, printr-o firmã din Republica Moldova, Trans Oil. Aceastã tranzactie este una complexã, care, din pãcate, nu s-a materializat, nu s-a încheiat încã. Existau anumite obligatii contractuale pe care nu le-au achitat”, a mai spus omul de afaceri. Acesta a explicat cã, de fapt, în aceastã tranzactie este vorba de separarea activitãtilor care cuprind grupul Racova. „Atât si nimic mai mult”, a spus Adrian Porumboiu, în cadrul emisiunii. „Este o companie din Geneva, care are actionari în Luxemburg si în Geneva: un cetãtean american, unul georgian. Eu mã ocup de afaceri în continuare. Deocamdatã, tranzactia nu este încheiatã, întrucât obligatiile contractuale nu au fost respectate”, a mai explicat acesta, adãugând cã nu crede cã în spatele acestei firme nu este un cetãtean din Republica Moldova. „Tranzactionarea a fost efectuatã, dar existau anumite obligatii pe care acea firmã trebuia sã le achite, nu doar fatã de mine, ci si fatã de alti creditori, care nu au fost respectate”, a precizat acesta, în interventia sa. „Cred cã nu sunt atât de imbecil, sã nu realizez dacã în spatele acestui grup s-ar fi aflat Plahotniuc. Nu am avut nici cea mai vagã bãnuialã în acest sens. Dacã s-ar fi aflat în spatele afacerii, plãteau pânã acum ce aveau de plãtit. Plahotniuc are bani, din câte am înteles”, a declarat Adrian Porumboiu, explicând cã nu s-a vândut niciun activ, ci actiuni, niciun teren. Acesta a mai spus cã grupul Racova administreazã 46.000 de hectare. Grupul de firme a plãtit la bugetul de stat taxe de peste 380 de milioane de euro si a avut în unele perioade de vârf si 6.000 de angajati. Întrebat de ce a decis sã vândã activele din Racova, acesta a spus cã, pentru ca firmele sã nu intre în insolventã si sã îsi poatã plãti datoriile, era nevoie sã caute un investitor. De asemenea, Adrian Porumboiu a mai spus cã atât Daniel Constantin, cât si fostul premier Victor Ponta au o contributie la „nenorocirea” care s-a abãtut asupra firmelor sale.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu spune cã a dorit ca firmele sã nu intre în insolventã si s-a gândit la pãstrarea locurilor de muncã

„Tot ceea ce este legat de aceastã tranzactie, vânzarea actiunilor cãtre grupul Trans Oil, prin Delta, firmã înregistratã la Geneva, a avut si are un scop clar: ca firmele sã functioneze în continuare si sã nu intre în insolventã, sã nu fie puse în pericol locurile de muncã. Faptul cã nu s-au respectat clauzele contractuale creeazã probleme, atât personale, cât si celorlalti creditori. Altfel, mi-ar pãrea rãu cã am fãcut acest pas. Vreau sã fiu bine înteles: dacã aveam astfel de gânduri negre, ceream eu insolventa”, spune Adrian Porumboiu, cãtre reporterii Vremea Nouã. Asaltatã de creditori, firmei Comcereal i s-a cerut intrarea în insolventã de cãtre un grup de 18 creditori, bãnci sau diverse firme din tarã. Astãzi, la Tribunalul Vaslui se judecã cererea pentru intrarea în insolventã a Comcereal, în dosarul nr. 2476/89/2015, un moment destul de greu pentru cea mai mare firmã agricolã din România. „Cumpãrãtorii nu s-au achitat de obligatii, trebuiau sã-si achite obligatiile fatã de creditori, fatã de proprietarii de terenuri si sã respecte contractul semnat pe 8 august 2015, adicã în urmã cu un an de zile. Ca si cumpãrãtor, Trans Oil trebuie sã-si respecte clauzele asumate prin contract si, nu în ultimul rând, trebuie sã facã plata pentru eliberarea garantiilor personale fostilor manageri”, a mai spus Adrian Porumboiu.

Fost premier moldovean: „Republica Moldova este controlatã de Plahotniuc”

CONTROVERSAT…În iunie 2015, fostul premier Ion Sturza a declarat, în cadrul unei emisiuni politice televizate, cã „Republica Moldova este un stat capturat si este controlatã de Plahotniuc, iar lucrurile în țarã s-ar putea degrada si mai mult”. Pe 13 ianuarie 2016 majoritatea parlamentarã nou-formatã l-a înaintat pe Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru, însã presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins candidatura lui cu motivația cã „existã suspiciuni rezonabile cã domnul Vladimir Plahotniuc nu întruneste criteriile de integritate necesare desemnãrii sale în funcția de prim-ministru, având în vedere si faptul cã prin Hotãrârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicatã în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepresedinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activitãți ilegale care vin sã prejudicieze imaginea Parlamentului si a Republicii Moldova”. Vlad Plahotniuc a fost vizat de o anchetã a autoritãților din România, pentru utilizarea unei identitãți false. Asta dupã ce în perioada noiembrie 2009 – mai 2011, liderul Partidului Democrat a folosit pe teritoriul Republicii Moldova – numele Vladimir Plahotniuc, iar pe teritoriul României – numele Vlad Ulinici si Vladimir Ulinici. Dupã ce au investigat cauza, sub aspectul sãvârsirii infractiunii prevãzute de articolul 293 din Codul Penal al României – falsul privind identitatea, responsabilii de la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Buftea au remis dosarul intentat pe numele lui Plahotniuc procurorilor Secției de urmãrire penalã si criminalisticã din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casație si Justiție de la Bucuresti. Dupã câteva luni de cercetãri, procurorul care s-a ocupat de acest caz a clasat dosarul. Nu sunt singurele probleme cu legea ale lui Plahotniuc. Americanii i-au pus gând rãu oligarhului moldovean si sunt gata sã-l aresteze. Ar avea si dovezi solide împotriva acestuia. Presa din SUA a acordat spatii largi privind implicarea lui Vladimir Plahotniuc în „jaful secolului”, când, într-o singurã noapte, a dispãrut, din bãncile moldovene, suma de 1 miliard de euro. Ziarele americane scriu cã Veaceslav Platon, un om de afaceri influent de la Chisinãu, este gata sã colaboreze cu FBI pentru a depune mãrturii despre jaful masiv din sectorul bancar al Republicii Moldova. Potrivit sursei, Platon l-a acuzat pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepresedinte al PD, cã a coordonat frauda bancarã si cã viata sa este în pericol dacã va fi extrãdat în Moldova.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.