spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Bucureştenii trăiesc cel mai mult în România, tulcenii cel mai puţin. Cât e speranţa de viaţă în fiecare judeţ din ţară

- Advertisement -

România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce piveşte speranţa de viaţă a cetăţenilor, un român trăind în medie 75 de ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică pentru anul 2015. Zonele cu cea mai mare longevitate sunt municipiul Bucureşti şi judeţul Vâlcea, cu o speranţă de viaţă de 77 de ani, urmate de judeţele Cluj, Braşov şi Sibiu, cu o speranţă de viaţă de 76 de ani.

Pe ultimele locuri privind durata medie de viaţă sunt Satu Mare, Călăraşi, Giurgiu şi Tulcea, fiecare cu 73 de ani.

Speranţa de viaţă la naştere este un in­di­cator care arată numărul mediu de ani pe care îi are de trăit un nou născut dacă ar trăi în condiţiile mortalităţii pe vârste dintr-o pe­rioa­dă de referinţă. În funcţie de nivelul du­ratei medii de viaţă se poate stabili şi starea de sănătate a populaţiei unei ţări. „Dacă e o populaţie mai educată, cu nivel de trai mai ridicat, oamenii trăiesc mai mult pentru că ştiu să se ferească de boli, au ac­­ces la servicii de sănătate şi au o ali­men­taţie mai bună. În zonele mai dezvoltate va fi o speranţă medie de viaţă mai mare”, a ex­pli­cat sociologul Marian Preda, profesor la Fa­cul­­tatea de Sociologie a Universităţii din Bu­cureşti, citat de Ziarul Financiar.

Acesta mai spune că în judeţele unde există o pondere mai mare a satelor regăsim o speranţă de viaţă mai mică decât în zonele în care predomină ponderea localităţilor urbane pentru că în mediul rural „sunt persoane îmbătrânite care au un risc de deces mai mare şi sunt zone sărace, cu mai puţină educaţie”.

Statisticile arată că, în medie, un bucureştean trăieşte cu 5 ani mai mult decât un locuitor al judeţului Satu Mare.

„Eu cred că problema mare este de la centrul judeţului înspre nord, în zona locuită de oşeni, unde există epuizare fizică şi stres din cauza plecării în străinătate în mod masiv. Sunt localităţi unde efectiv 50% din populaţie este plecată”, afirmă Alexandru Panea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

În medie, în România, speranţa medie de viaţă în cazul femeilor a fost de 78,9 ani în 2015, pe când în cazul bărbaţilor a fost de 72,6 ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

La nivelul Uniunii Europene, în 2014 România ocupa locul 26 în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, cu o medie de 75 de ani, la egalitate cu Bulgaria. Ultimele locuri le-au revenit Letoniei şi Lituaniei, cu 74 de ani. În topul celor mai longevive state europene se plasează Spania şi Italia, cu o speranţă de viaţă de 83 de ani.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/bucurestenii-traiesc-cel-mai-mult-in-romania-tulcenii-cel-mai-putin-cat-e-speranta-de-viata-in-fiecare-judet-din-tara_307833.html#ixzz4Ge3NcIHg

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.