La cererea „Ziarului de Iaşi“, Ministerul Sănătăţii a arătat 7 probleme serioase pe care le are clinica de la Spitalul „Sf. Spiridon“. „Condiţiile improprii de la Spitalul de Arşi din Bucureşti ar fi considerate lux la Iaşi. Nu au găsit încă larve pentru că mai sunt asistente conştiincioase care muncesc peste puteri pentru a menţine igiena în aceste condiţii mai mult decât precare“, a apreciat chirurgul plastician Dragoş Pieptu. El este cel care a spus, imediat după incendiul din „Colectiv“, că victimele trebuie transferate în străinătate deoarece spitalele româneşti nu sunt pregătite să trateze marii arşi
Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ funcţionează în condiţii improprii care pot determina complicaţii pacienţilor veniţi la tratament. Spaţiile improvizate în care au fost amplasate saloanele, sălile de operaţie, băile pacienţilor nu respectă minime prevederi pentru siguranţa pacientului. Într-un răspuns pe care „Ziarul de Iaşi“ l-a primit de la Ministerul Sănătăţii (MS) se arată că amplasamentul actual al clinicii nu respectă mai multe prevederi necesare pentru tratarea bolnavilor din această specialitate.
În principal, MS punctează lipsa spaţiului destinat clinicii care a dus la saloane îngrămădite, lipsă de toalete sau chiar la lipsa băilor specializate pentru bolnavii arşi. În ciuda acestor condiţii, clinica are autorizaţie sanitară de funcţionare încă din 2014, când a fost încropită, la propriu, între clinicile BMF, ORL şi Oftalmologie. „Autorizaţia este temporară, până în decembrie 2016, cu recomandarea să revizuiască structura spitalului, să găsească soluţiile cele mai bune pentru amplasarea clinicilor transferate din Copou. Dacă în decembrie 2016, lucrurile vor fi la fel, vom purta o nouă discuţie pe această temă“, a explicat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.
Arşii stau înghesuiţi
Potrivit MS, în spaţiul actual al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ „se întâlnesc“ nu mai puţin de şapte neconformităţi.
În primul rând, amplasamentul actual nu respectă prevederile Ord. MS. 914/ 2006, neexistând toate spaţiile necesare, neputându-se crea circuite funcţionale pentru toate categoriile.
În al doilea rând, MS subliniază în documentul menţionat că spaţiile secţiei clinice sunt răspândite pe trei nivele ale aceleiaşi clădiri, fiind preluate de la clinicile BMF, ORL şi Oftalmologie.
În al treilea rând, în cele două saloane destinate pacienţilor – unul cu şapte paturi pentru femei, altul cu 9 paturi pentru bărbaţi – nu se respectă suprafaţa care trebuie să revină fiecărui pat.
- Advertisement -
- Advertisement -