SCHIMBAREA LA FAŢĂ, sărbătorită de creştinii ortodocşi sâmbătă, pe 6 august, semnifica momentul in care Hristos a luat pe ucenicii Sai si a urcat pe munte si acolo fata Lui a aparut stralucind. Vesmintele Lui au devenit albe ca zapada, iar ucenicii au putut vedea Lumina dumnezeiasca. In traditie, s-au transmis mai multe superstiţii, obiceiuri şi tradiţii legate de aceasta zi.
SCHIMBAREA LA FAŢĂ a Domnului este una dintre marile sărbători ale creştinismului. În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.
SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Sarbatoarea a prilejuit de-a lungul timpului aparitia a numeroase superstitii, traditii, obiceiuri asociate in spatiul popular romanesc mai ales cu transformarile naturii si oamenilor aduse de sosirea toamnei. Odata cu 6 august, atunci cand se celebreaza acest eveniment religios, frunzele incep a se vesteji si ingalbeni, apele a se raci, pasarile calatoare pornesc a-si croi drum spre tarile calde iar gandacii si taratoarele isi cauta adapost in pamant, pregatindu-se pentru iarna. Schimbarea la fata a Domnului poarta si numele popular de „Obrejenie” ori „Pobrejenie”, cuvant avand semnificatia de „probozire”, adica ocarare sau certare a oamenilor neascultatori pe parcursul anului pe cale de a sosi.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/schimbarea-la-fata-superstitii-ce-trebuie-sa-faci-pe-6-august-ca-sa-ai-noroc-tot-anul_1967209.html#ixzz4GU3ouvH3
Follow us: @realitatea on Twitter