spot_img
spot_img
-1.2 C
Vaslui
13-ian.-2025

Dejectiile locuitorilor din Laza sunt deversate în barajul de la Puscasi

- Advertisement -

BOMBÃ ECOLOGICÃ…Comuna Laza, din apropierea Vasluiului, este o adevãratã bombã cu ceas. Primarul comunei, proaspãt reales de localnici, profesorul Vasile Popovici, amenintã cu demisia din fruntea primãriei, dacã nu se gãsesc de urgentã solutii pentru a rezolva problema dejectiilor provenite de la cele 100 de familii care sunt conectate la reteaua de canalizare a localitãtii. Statia de epurare, pe care s-au cheltuit sute de mii de euro, nu functioneazã nici acum, iar dejectiile locuitorilor din Laza sunt deversate în barajul de la Puscasi, riscând sã se producã un adevãrat dezastru ecologic. Cu douã zile în urmã, la sedinta Comitetului Judetean Executiv al PNL – primarul din Laza este liberal – Popovici a amenintat cã îsi va da demisia din fruntea institutiei, pentru cã riscã sanctiuni foarte mari si nu vrea sã se simtã responsabil pentru o mostenire grea, preluatã de la fostul primar pesedist. La Vaslui, conducerea Aquavas urmãreste cu mare atentie situatia din Laza, însã nu poate spune ce mãsuri se pot lua. Cei de la Aquavas sunt într-o situatie asemãnãtoare si la Muntenii de Jos, acolo unde statia de epurare nu functioneazã. Pentru a rezolva situatia, dejectiile din Munteni sunt preluate cu vidanjele Aquavas, zilnic, cu cheltuieli foarte mari.

Vasile Popovici nu bãnuia, în momentul în care a ajuns primar, cã va fi pus în fata unei situatii fãrã iesire. În anii din urmã, prin perioada 2009-2011, s-a lucrat la un proiect european, în valoare de 2 milioane de euro, care urma sã rezolve problema apei potabile si a canalizãrii în satul Laza, plus asfalt între douã sate, pe o distantã de 4,5 km. În primul caz, la lucrarea de aductiune de apã si canalizare, Uniunea Europeanã a cheltuit 1 milion de euro, sperând cã oamenii din Laza vor trãi la fel de bine ca aceia care locuiesc în Vaslui sau Bârlad, de exemplu. S-a fãcut reteaua de apã potabilã, s-au montat kilometri de retea pentru canalizare, s-a adus si o statie de epurare care sã preia dejectiile celor care se branseazã la canalizare. Dupã ce s-au executat lucrãrile, surprizã! La apã potabilã, s-au racordat 450 de familii, cu acte în regulã, în timp ce la canalizare s-au racordat doar 100 de familii. Ori, statia de epurare fusese proiectatã si montatã sã preia dejectiile a peste 300 de case, de trei ori mai mult decât numãrul celor care au dorit, în mod real, canalizare acasã. În acel moment, s-a blocat totul.

Primarul Popovici, de la Laza: „Dacã vin de la Mediu sau de la alte institutii, eu cad vinovat. Mai degrabã, demisionez”

„Da, domnule, situatia este la limitã. Eu nu mai stiu ce sã fac, dacã vine vreun control, voi fi scos vinovat. Mã gândesc sã demisionez, pentru cã voi fi pus sã plãtesc pentru greselile celor de dinaintea mea. De ce? S-a montat în comunã o statie de epurare supradimensionatã fatã de numãrul celor care doresc sã se racordeze la reteaua de canalizare. Stiu cã, pentru apã potabilã si statia de epurare, s-a cheltuit 1 milion de euro. Când s-a discutat cu oamenii, doar 100 au dorit sã aibã si canalizare. Sunt pensionari care au 3-4.000 de lei si si-au fãcut bãi în casã, nu mai merg la WC în fundul curtii. Dar, nu sunt asa de multi cei care si-au permis grupuri sanitare în case, mare parte din locuitori nu au asemenea posibilitãti financiare. Cei care s-au bransat la canalizare folosesc acest serviciu, însã noi nu putem folosi statia de epurare, aceasta este problema. Ce sã fac eu, acum? Sã merg la oamenii care au canalizare acasã, sã le spun cã nu mai pot folosi acest serviciu?”, spune primarul Vasile Popovici. Statia de epurare din Laza, mult prea mare fatã de nevoile reale ale locuitorilor, poate prelua în jur de 30 mc apã uzatã pe zi, în conditiile în care locuitorii din comunã abia dacã realizeazã 10 mc ape uzate, zilnic! „Eu nu am cum sã fac mai mult de 10 mc ape uzate pe zi, nu am cum, la numãrul de locuitori pe care-l am. Situatia este destul de grea, dacã vin de la Mediu sau de la alte institutii eu cad vinovat. Statia aceasta, am înteles, este o statie biologicã, nu poti sã folosesti apa de la spãlat, de exemplu, cã se stricã echipamentele. Am discutat cu domnii de la Aquavas, care au spus cã nu pot sã preia statia, pentru cã nu este fãcutã receptia finalã. Nici nu prea avem cum, pentru cã lucrarea aceasta a fost fãcutã de dl. Butnaru, de la Hidrotehnica, iar societatea aceasta a intrat în faliment. Cu cine sã facem receptia? Conducerea Aquavas a spus cã mai are o situatie din aceasta la Muntenii de Jos, iar acolo trimite zilnic vidanje, pentru a rezolva problema canalizãrilor. De unde sã ne trimitã si nouã vidanje?”, se întreabã primarul de la Laza.

În mod incredibil, toate dejectiile din Laza se varsã în barajul Puscasi, acolo unde merg sã se recreeze sute de vasluieni

Este clar: statia de epurare din Laza, pentru care firma fostului deputat Butnaru a încasat sute de mii de euro, nu poate fi receptionatã, iar sistemul de canalizare nu functioneazã în mod real nici în acest moment, la cinci ani de la finalizarea lucrãrilor. Primarul comunei nu le poate interzice celor 100 de familii care s-au bransat la sistemul de canalizare sã nu mai foloseascã acest serviciu, iar Aquavas nu poate prelua statia, nefiind fãcutã receptia lucrãrilor. În plus, statia de epurare este prost conceputã, de o capacitate foarte mare. „Nu pot ajunge, nicicum, la 30 mc de ape uzate pe zi! Acesta este adevãrul. Nu stiu de ce a fãcut aceastã investitie atât de mare fostul primar, pentru care pot fi pus eu sã plãtesc, acum. Solutia ar fi sã se aducã o statie mai micã, de 10 mc pe zi, dar de unde bani?”, mai spune primarul. În conditiile în care statia de epurare nu functioneazã, ce se întâmplã cu dejectiile celor 100 de familii din Laza? „Se deverseazã în barajul Puscasi, se strânge toatã apa uzatã într-un bazin de 4 mc, iar de acolo se deverseazã în baraj. De la Mediu avem aprobare doar pentru apa potabilã, nu si pentru canalizare. Eu nu sunt vinovat de aceastã situatie. De ani de zile se întâmplã treaba aceasta, iar eu trebuie sã caut o solutie”, a spus primarul de la Laza. În mod incredibil, tot rahatul provenit din sistemul de canalizare de la Laza se varsã în barajul Puscasi, acolo unde merg, în week-end, sute de vasluieni. Nu stim ce pãrere au inspectorii de la Mediu despre aceastã situatie, însã situatia este catastrofalã. În orice clipã se poate produce un dezastru ecologic, mai ales cã apa aceasta este folositã si pentru nevoile orasului.

Directorul Aquavas Vaslui: „Stiu situatia de la Laza, cãutãm o solutie”

CERC VICIOS…Cei de la Aquavas cunosc foarte bine problema de la Laza, însã din cauza birocratiei au intrat într-un cerc vicios. Statia de epurare nu are receptia fãcutã si prin urmare nu poate fi preluatã de operatorul judetean: „Cunosc foarte bine situatia de la Laza, e în analizã la noi, la operatorul judetean. Cãutãm solutii pentru rezolvarea problemei. Am putea discuta sã preluãm noi acea statie, însã nu este fãcutã receptia finalã. Ca sã preluãm statia, avem nevoie de ceva finit si bine definit. Repet, cãutãm solutii pentru comuna Laza”, explicã directorul operatorului judetean de apã-canal, ing. Gabriel Besleagã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.