Tinând cont de numeroasele solicitãri ale pompierilor pentru stingerea incendiilor de vegetatie uscatã dn ultima vreme, ISU Vaslui aduce la cunostinta populatiei riscurile la care se supune, dar si în ce conditii se pot face arderi controlate de vegetatie uscatã sau miristi.
IMPORTANT…În cursul lunii trecute, pompierii profesionisti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã ,,Podul Înalt” al judetului Vaslui, independent sau împreunã cu servicile voluntare pentru situatii de urgentã locale, au intervenit pentru localizarea si lichidarea a 39 de incendii de vegetatie uscatã. Aceste incendii sunt ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor fãrã asigurarea conditiilor pentru limitarea propagãrii si dezvoltãrii incendiilor. Nu de putine ori interventiile pompierilor au fost dificile, întrucât s-a lucrat în conditii de vânt si nu existau surse de apã în zonele unde s-au manifestat arderile de vegetatie uscatã. De asemenea, lipsa cãilor de acces a îngreunat sau a fãcut practic imposibilã ajungerea autospecialelor la locul interventiei. Nerespectarea regulilor de prevenire si reducere a riscurilor de producere a incendiilor pune în pericol atât mediul si bunurile din proximitatea zonelor afectate, cât si viata oamenilor, în mod direct sau indirect. Pentru a evita eventualele evenimente în care ati putea fi implicati, vã aducem la cunostintã regulile si mãsurile de prevenire a incendiilor la vegetatie uscatã, miristi si resturi vegetale. În vederea realizãrii igienizãrii terenurilor prin ardere, cetãtenii au obligatia de a solicita si obtine, de la autoritãtile competente, urmãtoarele documente: permis de lucru cu focul, obtinut de la Primãrie; aprobare de la Agentia de Protectie a Mediului. Se excepteazã de la aceastã obligatie, arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale în cadrul gospodãriilor cetãtenesti, dar cu respectarea strictã a mãsurilor generale de stingere a incendiilor. În perioadele de caniculã si secetã prelungitã, arderea de miristi, vegetatie uscatã si resturi vegetale este interzisã. Arderea miristilor si a resturilor vegetale este strict interzisã dacã nu se impune ca o mãsurã de carantina fitosanitarã, pentru prevenirea rãspândirii unor boli sau dãunãtori specifici.
În ce conditii se pot incendia miristile
Arderea miristii se face cu respectarea urmãtoarelor prevederi generale: conditii meteorologice fãrã vânt; parcelarea miristii în suprafete de maximum 10 ha, prin fîsii arate; izolarea zonei de ardere fatã de cãi de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fîsii arate. De asemenea, desfãsurarea arderii se face numai pe timp de zi si asigurã, pânã la finalizarea arderii, personal de supraveghere si stingere a eventualelor incendii. Alte conditii sunt: asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apã, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire. Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executã cu respectarea urmãtoarelor prevederi generale: conditii meteorologice fãrã vânt; colectarea în grãmezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale în cantitãti, astfel încât arderea sã poatã fi controlatã; executarea arderii în zone care sã nu permitã propagarea focului la fondul forestier/constructii si sã nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curãtarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecãrei grãmezi pe o distantã de 5 m; desfãsurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentã a arderii; stingerea totalã a focului înainte de pãrãsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pãmânt a focarelor. Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile fãrã obtinerea permisului cu foc si/sau fãrã luarea mãsurilor pentru împiedicarea propagãrii focului la vecinãtãti, cetãtenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sanctiune contraventionalã, cu valoare cuprinsã între 1000 – 2500 lei.