TRÂNTORII…Fostii parlamentari de Vaslui, din 1990 pânã în 2012, vor încasa indemnizatia specialã la pensie, de fost parlamentar, începând de astãzi. Vasile Pipa (fost senator FDSN de Vaslui), Gheorghe Hoha (fost senator PSD de Vaslui), bârlãdenii Virgil Popa (fost senator PSD timp de trei mandate în perioada 1990-2000), Dumitru Bentu (fost deputat PSD timp de douã mandate 1996-2004) si Gheorghe Pãvãlascu (fost senator PNTCD mandatul 1996-2000). Pe lângã fostii parlamentari autohtoni, sunt foarte multi fosti senatori sau deputati, care au candidat “de la centru” (adicã nu sunt din judetul nostru), dar care au fost trimisi sã candideze aici. Enumerãm pe Traian Bãsescu – PDL (douã mandate), Zisu Stanciu (PRM) – un mandat, Aristide Roibu (PSD) – douã mandate, Marian Sârbu (PSD – fost ministru al muncii – un mandat), precum si multi altii. Potrivit proiectului de Ordonantã de urgentã privind rectificarea bugetarã pe anul 2016, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru aceste pensii speciale, 13 milioane la Camera Deputatilor si sapte milioane lei la Senat, în conditiile în care cuantumul indemnizatiei se suportã din bugetul de stat (adicã din banii contribuabililor) si se plãteste prin bugetul Parlamentului (adicã tot din banii contribuabililor).
Fostii senatori si deputati care doresc sã beneficieze de aceastã indemnizatie trebuie sã depunã o cerere la Secretariatul General al Camerei Deputatilor sau al Senatului, dupã caz, pânã în acest moment fiind depuse aproape 600 de astfel de cereri. Printre aceste cereri se numãrã si cele ale fostilor senatori din Bârlad (Virgil Popa – PSD si Gheorghe Pãvãlascu – PNTCD) si a fostului deputat PSD, Dumitru Bentu. Toti trei au unul sau mai multe mandate pline: Virgil Popa – trei mandate 1990-1992, 1992-1996 si 1996-2000, Gheoghe Pãvãlascu – un mandat (1996-2000) si Dumitru Bentu – douã mandate (1996-2000, 2000-2004). Legea de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari a intrat în vigoare în luna ianuarie, dupã ce în decembrie presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Fostii deputati si senatori vor primi pensia specialã care va fi calculatã în functie de numãrul de mandate încheiate, însã nu mai mult de trei. De asemenea, pentru a beneficia de aceastã pensie specialã, ei trebuie sã fi încheiat cel putin un mandat complet si nu vor beneficia ce pensii speciale parlamentarii condamnati definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie. Cum în perioada în care au fost parlamentari cei trei bârlãdeni nu exista practic luptã anticoruptie, nici unul dintre ei n-a avut vreo condamnare la activ.
Cine sunt cei mai cunoscuti fosti parlamentari, care vor primi indemnizatia specialã la pensie
Printre fostii parlamentari (cu mandate întregi) care vor primi pensia nesimtitã, cum o numesc românii întregi la cap, se numãrã: Vasile Pipa – fost senator mandatul 1992-1996 de la FDSN, actualmente profesor la un liceu din Vaslui, Aristide Roibu – fost senator de la centru adus, fost trezorier al PSD, având douã mandate în anii 2000-2008, fiind si cel mai activ parlamentar al PSD din zona Vaslui, cunoscut de toti locuitorii judetului pentru actele sale de binefacere si pentru disponibilitatea de a ajuta orice primar indiferent de culoarea politicã sã rezolve problemele la Guvern. Amintim apoi de inegalabilul si arhicunoscutul Traian Bãsescu, care timp de trei mandate, din 1992 pânã în 2004, a fost deputat de Vaslui la PD, ministrul transporturilor, primar general al capitalei si apoi zece ani Presedintele României. Nu putem sã nu amintim pe fostul senator Gheorghe Hoha, în mandatul 2000-2004, din partea PSD, el fiind acum un respectabil profesor la un liceu din Husi. De asemenea, mai amintim aici (din cei multi “Agamitã Dandanache” trimisi de la centru în teritoriu sã candideze) pe Zisu Stanciu, Marian Sîrbu (fost ministru al muncii), precum si pe multi altii, care au profitat de statutul de parlamentar de Vaslui, dar n-au fãcut nimic concret pentru acest judet. Nu-l putem uita nici pe Corneliu Bichinet, fost senator PRM din perioada 2000-2004. Vorbim aici despre fosti parlamentari, care s-au pensionat sau urmeazã sã se pensioneze în scurt timp. De altfel, toti parlamentarii, conform legii, care au avut unul, douã sau trei mandate complete, vor avea la iesirea la pensie aceastã indemnizatie specialã!
Ce mai fac trei dintre fostii parlamentari bârlãdeni
Dumitru Bentu (PSD) a fost deputat al României din partea judetului Vaslui din 2000 pânã în 2008, timp de douã legislaturi. Actualmente are 66 de ani si este profesor de geografie la Colegiul Tehnic “A.I.Cuza” din Bârlad, ducând o viatã normalã si poate chiar plictisitoare, dupã cei opt ani agitati ca ales al nostru. Din 2008 pânã în 2016, a fost si consilier judetean al PSD, din pãcate fãrã a mai avea “alonja” necesarã sã facã ceva pentru Bârlad, din aceastã posturã el neputând decât sã ridice mâna pentru a vota ce i s-a dictat de cãtre partid si seful acestuia, Dumitru Buzatu. Ne-a lãsat totusi la Bârlad o “mostenire”: pe fiul sãu, Andi Bentu, functionar public la Primãria Bârlad, un fel de DJ pe la mai toate manifestãrile în care este implicatã institutia.
Virgil Popa, un pensionar linistit
Fostul senator Virgil Popa, acum în vârstã de 79 de ani, este un pensionar de elitã a Bârladului, beneficiind de o pensie substantialã (la care se adaugã si pensia specialã), dupã ce timp de zece ani, între 1990 – 2000, a fost senator PSD de Vaslui. Este doctor în filosofie si un pensionar activ. La întrebãrile noastre a rãspuns acum câtva timp simplu si direct: “M-au izolat cei din partid. Fac treabã prin gospodãrie, plimbãri lungi ca sã îmi metin forma fizicã si sãnãtatea, mã uit la TV la emisiunile politice si sociale etc. Nu mai sunt implicat în politicã, pentru cã am avut o anumitã atitudine fatã de colegii de partid, fiind sustinãtor al ideii cã cei implicati în viata politicã nu trebuie sã fie oameni de afaceri. Amestecul dintre politicã si afaceri miroase urât. Pentru aceastã atitudine m-au izolat, desi eu am fost cel care a pus bazele si a constituit organizatia judeteanã a PSD si cea municipalã la Bârlad. Cei care au urmat la conducerea PSD Vaslui si Bârlad au avut o atitudine grosolanã si obraznicã (Solomon l-a denumit prin 2000, când l-au scos din toate functiile de partid, chiar dinozaur politic – n.r.), sunt lipsiti de educatie si m-au izolat în partid. Sunt simplu membru, îmi achit cotizatia regulat, dar nu plec din partid, pentru cã este ca si copilul meu, eu am creat organizatiile aici si sunt membru fondator al PSD în România. Asa cã eu nu îmi abandonez copilul”, a precizat mai demult, pentru cotidianul nostru, fostul senator Virgil Popa.
“Nasul” fabricii de rulmenti, un pensionar resemnat
Gheorghe Pãvãlascu, fost senator PNTCD, în mandatul 1996 – 2000, are acum 64 de ani si încã mai este profesor de educatie fizicã si sport la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Bârlad. Suferã clar dupã viata de parlamentar si mai ales dupã puterea care ti-o conferã alegãtorii. Dupã 2000, s-a întors la catedrã, profesor de educatie fizicã si sport. “Odatã cu încheierea mandatului de senator am decis atunci sã nu mai fac politicã, fiind nemultumit de anumite conotatii – am fost cinstit, cu fricã de Dumnezeu, n-am pus mâna în buzunarul statului si se stie cã cei implicati în politicã au averi incomensurabile acum. Eu m-am implicat în a scoate Vasluiul la luminã si nu ca sã mã îmbogãtesc”, a declarat fostul senator la utrimul interviu acordat ziarului nostru. De atunci si pânã acum ne tot întrebãm cum a scos la luminã fostul senator Pãvãlascu judetul Vaslui, cã noi în întuneric, din punct de vedere al sãrãciei, îl vedem.