INDOLENTÃ… Ziua Imnului National nu a suscitat interesul oficialitãtilor locale. Desi în marile orase din tarã, ziua a fost marcatã prin ceremonii solemne, cu muzicã reprezentativã, slujbe religioase si cuvântãri, în Vaslui, evenimentul dedicat Zilei Imnului National nu a trecut de nivelul unei prezentãri scolãresti. Asa-numitul eveniment de sãrbãtorire a imnului de stat a avut loc în sala “Arta” a muzeului judetean si s-a bucurat de un auditoriu sãrac. Cu exceptia senatoarei Gabriela Cretu, care a gãsit repede o scuzã pentru absenta colegilor ei, niciunul din alesii locali nu s-a sinchisit sã facã act de prezentã. Adicãtelea nici primarul, nici viceprimarii, nici prefectul, nici subprefectul, nici presedintele si nici vicepresedintele Consiliului Judetean. De directoarea muzeului nici nu mai vorbim, cãci nu ne surprinde cu nimic nou.
Pentru cã evenimentul trebuia sã aibã loc într-un fel sau altul, alesii locali si-au trimis, totusi, subalternii. În locul directoarei de muzeu, Ramona Mocanu, muzeograful Mihai Selaru a moderat evenimentul si ne-a oferit o adevãratã lectie de citire de pe foaie: istoria imnului national. Prefectul si-a trimis purtãtorul de cuvânt, care a transmis putinilor invitati mesajul acestuia, iar primarul a trimis un consilier, care, prin cuvinte simple, a reusit sã mai însufleteascã atmosfera fadã a evenimentului. Cu diplomatia ce-i sade bine unui politician, senatoarea a gãsit imediat o explicatie pentru absenta oficialitãtilor locale: n-au fost anuntati. “Ne-am adunat aici ca sã sãrbãtorim ceva, fãrã ca cei de afarã sã stie, fãrã ca mãcar institutiile sã stie. Acum discutam cu colegii din Consiliul Judetean si îmi spuneau cã ar fi venit cu mare drag la aceastã manifestare, dacã ar fi fost anuntati. Sper din suflet ca mãcar unii dintre voi sã fi venit pentru imnul national si nu pentru cã v-au trimis sefii de la serviciu”, a spus senatoarea.
“Eu nu cred cã mai suntem <<adormiti>>“
În continuarea, senatoarea ne-a expus viziunea ei despre imnul national si cadrul în care acesta ar fi trebuit sã fie sãrbãtorit. “Eu as fi preferat sã se fi petrecut undeva pe afarã, sã se fi cântat imnul nostru drag la megafoane, sã audã toatã lumea. E adevãrat cã imnul national nu are nevoie de o zi pentru a fi sãrbãtorit. Ziua Imnului National e în fiecare zi, pentru cã îl cântãm ca sã onorãm un moment, îl cântãm la evenimente publice, la marile evenimente sportive. Imnurile succesive pe care le-a avut statul român au reprezentat anumite momente istorice. Cred cã astãzi trebuie sã ne gândim la un imn care sã ne uneascã mai mult, la un imn care sã descrie tara noastrã ca o tarã înconjuratã de vecini si prieteni, nu de dusmani. Trãim momente istorice extrem de dificile. Astãzi discutãm cu mare usurintã despre rãzboi. Eu cred cã mai degrabã trebuie sã vorbim despre pace. Fãrã ea, nu existã bunãstare, nu existã democratie, nu existã viatã. Pe 29 iulie se adunã câtiva oameni de suflet care sã aminteascã istoria. Repet, nu e despre cunoastere, este despre simtire, a te simti parte a aceluias întreg. Eu nu cred cã mai suntem <<adormiti>>, eu cred cã suntem asa cum am spus mai înainte, poate de multe ori fãrã constiinta binelui comun si a obiectivului comun pe care ar trebui sã le ducem la îndeplinire. Din acest punct de vedere, vã doresc tuturor sã ajugem sã marcãm aceastã zi si peste sute de ani, indiferent de ce imn va fi. Sã fim împreunã si uniti. Asta e tot ce conteazã”, a spus senatoarea Gabriela Cretu.