Patriarhia Românã nu a primit bani de la Episcopia Husului
ÎNCASÃRI… Episcopia Husilor nu ajutã cu fonduri Patriarhia Românã, pentru constructia Catedralei Mântuirii Neamului. Aceasta este reactia mai-marilor BOR, în urma aparitiei în ziarul nostru a unui material în care constatam cã aceastã catedralã a ajuns la un nivel de 12 etaje, folosindu-se si de banii enoriasilor din judetul Vaslui. Nici în 2015 si nici în anul curent, PS Corneliu, Episcopul Husilor, nu a virat niciun leu din fondurile încasate la Eparhie, sustine biroul de presã al Patriarhiei. Atunci, se pune întrebarea fireascã: unde sunt miliardele de lei vechi care se încaseazã pe lumânãri, vin sfintit, candele sau calendare? S-au dus pe luxul în care s-a învãtat sã trãiascã Episcopul Husilor? Numai din vânzarea de candele, în postul Pastelui, când sute de preoti din judetul Vaslui au fost obligati sã vândã zeci de mii de candele, s-au strâns în jur de 2 miliarde lei vechi. Fãrã chitante, fãrã impozit, fãrã niciun control sau evidentã care sã aparã la Finante. Un lucru este clar, spun preotii din judet, la adãpostul anonimatului: Preasfintitul Pãrinte Corneliu are cheltuieli foarte mari, s-a obisnuit sã trãiascã în lux si consumã doar preparate extrem de scumpe, de aceea este nevoie ca enoriasii sã contribuie din greu la fondurile Eparhiei.
Dupã ce ziarul nostru a lansat ideea cã, la constructia Catedralei Mântuirii Neamului, se folosesc si fondurile obtinute de vânzarea zecilor de mii de candele, cumpãrate de enoriasii vasluieni în Postul Pastelui, biroul de presã al Patriarhiei a venit cu precizãri foarte importante. „În mediul online a apãrut, în ziua de 22 iulie 2016, articolul intitulat „Aici sunt banii dumneavoastrã: Catedrala Mântuirii Neamului a ajuns la 12 etaje înãltime, cu banii enoriasilor vasluieni!”, în care se face afirmatia cã „preotii vasluieni au fost „biciuiti” pentru a vinde muntii de lumânãri, din care se finanteazã lucrãrile la Catedrala Neamului”. Pentru corecta informare a opiniei publice facem mentiunea cã, în cadrul colectei organizate de Patriarhia Românã în toate bisericile ortodoxe din tarã si strãinãtate, contributiile sunt benevole, nu impuse, si se elibereazã chitante special emise de Patriarhia Românã, transmise tuturor unitãtilor bisericesti din tarã si strãinãtate. Precizãm de asemenea cã în anii 2015-2016 Episcopia Husilor nu a contribuit la edificarea Catedralei Mântuirii Neamului cu fonduri colectate de la preotii si credinciosii eparhiei si nici din alte fonduri provenind de la Centrul Eparhial. În consecintã, speculatiile fãcute în articol nu au nicio bazã realã”, anuntã Patriarhia. În aceste conditii, punem o întrebare: unde au dispãrut miliardele de lei vechi din vânzarea de lumânãri, candele sau vin sfintit, mai ales cã preotii din judetul Vaslui au un plan de încasãri, pe care sunt obligati sã-l respecte cu sfintenie, altfel intrã în vizorul Episcopului Corneliu?
S-au vândut 40.000 de candele, spunându-se cã banii vor fi folositi la Catedrala Mântuirii Neamului
În preajma Pastelui, Episcopia Husilor a obligat cei peste 400 de preoti din judet sã vândã un munte de candele, peste 40.000 de bucãti. Masini întregi cu astfel de bunuri sfintite de Patriarhie au fost aduse la protoieriile din judet. De la fiecare protoierie în parte, preotii au ridicat cotele de candele care le reveneau pe fiecare parohie în parte, candele pe care trebuiau sã le vândã în câteva zile, pânã la Paste. Multi parohi s-au revoltat atunci de gestul Episcopiei Husilor si a celor care conduc Patriarhia, acuzând faptul cã aceste candele sunt doar o afacere a sefilor Bisericii Ortodoxe Române, o nãpastã pe capul preotilor, care si asa sunt destul de împovãrati cu tot felul de cote absurde pentru vânzarea de vin sfintit sau lumânãri. Peste 5.000 de cutii cu candele, de diferite mãrimi, au fost vândute în Postul Pastelui. Vorbim de candele care, în comert, se gãsesc la maxim 1 leu bucata, dar care au fost vândute, la comanda PS Corneliu, cu 2, 4 sau 6 lei, functie de mãrimea candelelor. La parohiile din zonele Vaslui si Bârlad s-au fixat cote de vânzarea a 30.000 de candele, câte 15.000 de fiecare protopopiat, iar în zona Husului alte 10.000 de candele. Fiecare candelã a avut, în pretul de vânzare, si contributia proprie a fiecãrui preot, de 1 leu, taxã fixã! „Nu întelegem ce se întâmplã si ce e cu aceste candele. Anii trecuti ne obligau sã vindem lumânãri, acum fiecare preot este trecut pe tabel la Protoierie cu numãrul de candele care este obligat sã-l vândã. Nu mai putem merge în continuare cu aceastã situatie. Dacã îndrãznim sã spunem ceva, suntem dati afarã din Bisericã”, au spus preotii din Vaslui, revoltati. La un pret mediu de 4 lei pentru o candelã, Episcopia Husilor a încasat peste 1,6 miliarde de lei vechi, bani pentru care nu s-a dat nicio chitantã. La acesti bani s-au adãugat miliardele de lei primite de la preoti, pentru vânzarea de lumânãri, tãmâie, vin sfintit, câte 5-10 milioane de lei de fiecare preot. Ce s-a fãcut cu acesti bani, câtã vreme Patriarhia nu a primit niciun leu de la Husi, în ultimii doi ani? Un mare semn de întrebare, la care PS Corneliu va trebui sã rãspundã.