TESTARE…Peste câteva zile, profesorii vasluieni vor trece din nou prin emotiile examenelor. Peste 200 de cadre didactice vor sustine definitivatul. Pentru a intra la proba scrisã, care va avea loc la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui, cei care au fost declarati admisi dupã proba de dosare au mai sustinut, pânã la data de 17 iunie, douã inspectii speciale la clasã. Ca si în cazul titularizãrii, la probele practice rezultatele candidatilor au fost mai mult decât bune, predominând, bineînteles, notele de 10 si 9. Nu se stie cum se vor prezenta profesorii la scris, însã, asa cum ne aratã anii precedenti, notele la proba scrisã nu au fost niciodatã la fel de bune ca cele de la inspectiile la clasã. Anul acesta, o noutate este faptul cã absolventii de facultãti neacreditate la momentul înscrierii, cei mai multi fosti studenti ai Universitãtii „Spiru Haret”, cãrora statul le-a recunoscut diplomele, pot sustine, la rândul lor, examenul de definitivat.
Candidatii au sustinut pânã la 17 iunie 2016 inspectiilor la clasã, câte douã de fiecare candidat în parte. Se pare cã acestia s-au pregãtit foarte bine, astfel cã si notele au fost pe mãsurã. S-au obtinut 370 note de 10, peste 50 de note au fost cuprinse între 9 si 9,99, iar câtiva candidati au fost notati cu note cuprinse între 8,50 si 8,99. Nu s-au prezentat însã toti profesorii, 21 au spus „pas” din diverse motive. Proba scrisã, care va avea loc pe 4 august, se sustine în centrul de examen stabilit de cãtre consiliul de administratie al inspectoratului scolar, adicã o unitate de învãtãmânt care permite organizarea, în aceeasi clãdire, a sãlilor de examen si a sãlilor în care îsi desfãsoarã activitatea comisia de examen. În judetul Vaslui, ca si anul trecut, candidatii vor sustine proba scrisã la Liceul Teoretic „Emil Racovitã”. Definitivarea în învãtãmânt poate fi obtinutã la una dintre specialitãtile înscrise pe diploma/diplomele pe care candidatul o/le detine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda. Pentru a promova, candidatii trebuie sã ia cel putin 8. Cadrele didactice care promoveazã examenul dobândesc dreptul de practicã în învãtãmântul preuniversitar. Dupã definitivare, evolutia în carierã se realizeazã prin gradul didactic II si gradul didactic I. Profesorii se pot prezenta de maximum 3 ori la acest examen, în cel mult 5 ani. Cadrele didactice care nu obtin definitivarea în învãtãmânt pot fi angajate în sistemul national de învãtãmânt preuniversitar numai pe perioadã determinatã, cu statut de profesor debutant.
Absolventii „Spiru Haret” s-au înscris la definitivat
Absolventii de studii care nu erau acreditate sau autorizate în momentul înscrierii la facultate pot sustine examenul de definitivare în învãtãmânt din anul 2016, chiar dacã au depãsit vechimea prevãzutã de lege, potrivit unei modificãri a metodologiei. Aceastã decizie a fost luatã dupã ce Ministerul a pierdut, în ultimii ani, un numãr foarte mare de procese intentate de absolventii care nu si-au primit diplomele. Ministerul Educatiei a lansat un proiect de ordonantã prin care a recunoscut în masã peste 70.000 de diplome ale absolventilor care s-au înscris la facultãti neacreditate pânã în anul 2011, astfel cã si absolventii „Spiru Haret” s-au putut înscrie la definitivat.
Calendarul examenului de definitivat
4 august 2016 – Sustinerea probei scrise
11 august 2016 – Afisarea rezultatelor
11-12 august 2016 – Înregistrarea contestatiilor si transmiterea acestora la centrele de evaluare/contestatii
12-17 august 2016 – Solutionarea contestatiilor
18 august 2016 – Afisarea rezultatelor finale
19-30 august 2016 – Transmiterea la Ministerul Educatiei si Cercetãrii Stiintifice a tabelelor nominale cu candidatii admisi si validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educatiei si cercetãrii stiintifice