spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Dr. Gheorghe Istrate, propus pentru a fi Cetãtean de Onoare al Bârladului

- Advertisement -

MÂNDRIE Încã un bârlãdean, care a fãcut carierã în geologie, având o contributie recunoscutã pe plan national si mondial în acest domeniu, este propus pentru a primi titlul de „Cetãtean de Onoare al municipiului Bârlad”. Propunerea a fost fãcutã de doi bârlãdeni si ei vestiti, istoricul Mircea Colosenco si publicistul Viorel Bucur, fosti colegi de liceu cu Gheorghe Istrati, în numele întregii promotii 1956 a Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad. Consilierii bârlãdeni vor analiza proiectul de hotãrâre, care va fi supus dezbaterii în sedinta ordinarã a CLM Bârlad de luni, 1 august.

O propunere de acordare a titlului de „Cetãtean de Onoare al municipiului Bârlad” a sosit la Primãria Bârlad, din partea a 150 de absolventi ai Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, promotia 1956. În adresa fãcutã cãtre primarul municipiului Bârlad, absolventii promotiei 1956 solicitã prezenta primarului la marcarea a 60 de ani de la absolvirea prestigiosului colegiu bârlãdean, precum si acordarea titlului onorific unui fost coleg al lor, dr. Gheorghe Istrate. Primarul Dumitru Boros va supune spre dezbatere proiectul de hotãrâre pentru acordarea titlului de Cetãtean de Onoare al Bârladului, doctorului în geologie Gheorghe Istrate, în sedinta CLM Bârlad de pe 1 August, aducând la cunostinta cetãtenilor acest proiect, prin intermediul cotidianului nostru. Dacã si consilierii bârlãdeni vor fi de acord, primarul Dumitru Boros îi va înmâna cercetãtorului stiintific, dr. Gheorghe Istrate, titlul de Cetãtean de Onoare al Bârladului, pe 26 august, când acesta va fi prezent la Bârlad, la întâlnirea cu colegii de generatie, dupã 60 de ani de la absolvirea Colegiului „Codreanu” din localitate.

Cine este dr. Gheorghe Istrate?

S-a nãscut în Bârlad, pe 28 ianuarie 1940. Este absolvent al Scolii gimnaziale nr. 5 („Principesa Elena Bibescu” în prezent) si al Liceului Teoretic „Gheorghe Rosca Codreanu”, în perioada 1953-1956. Între anii 1957 – 1962 studiazã la Facultatea de Geologie – Geografie din Bucuresti, absolvind facultatea cu media 10 (zece). În 1976 devine doctor în Geologie al Universitãtii Bucuresti. Cunoaste la perfectie româna, engleza, germana, franceza, italiana, spaniola si rusa. În perioada 1969-1981 participã la importante specializãri, stagii stiintifice si Congrese în Rusia, Italia, Antarctica, Argentina, Elvetia, Germania si SUA. Împreunã cu sase glaciologi americani, a participat timp de un an la o expeditie vulcanologicã în insula Deception, cu vulcani în activitate. Acolo a avut plãcerea sã cunoascã membrii grupului „Calypso” ai cãpitanului J.Y. Cousteau. Din 1981 s-a angajat ca cercetãtor stiintific principal la Universitatea din Karlsruhe-Germania, desfãsurând pânã în 2005 activitate didacticã si de cercetare stiintificã la Mineralogisches Institut. În prezent este pensionar si locuieste în Germania. A publicat peste 80 de lucrãri stiintifice în revistele din tarã si strãinãtate, contributia sa în mineralogie si geo-chimie fiind unanim recunoscutã în România si în lume. Este membru al mai multor societãti stiintifice de prestigiu din SUA, Germania, Franta si Canada.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.