spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Bârladul nu va rãmâne fãrã apã! (foto)

- Advertisement -

SOLUTIE DE URGENTÃ Starea celulelor electrice care alimenteazã cu energie cele patru pompe de la Statia de Pompare a Apei de la Cuibul Vulturilor, ce alimenteazã 60% din municipiul Bârlad, este destul de precarã. În acest moment, din cele patru pompe functioneazã doar una singurã, deoarece din cele patru celule electrice, trei sunt stricate definitiv. Doar una singurã mai functioneazã. Situatia gravã, care pune în pericol alimentarea cu apã a 60% din populatia Bârladului, se va remedia pânã la sfârsitul toamnei acestui an, promite presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. „A fost gãsitã urgent o solutie, datã de proiectant, se vor aduce în cadrul proiectului de reabilitare celule noi, lucrarea fiind în curs executie. Va fi finalizatã pânã cel mult la sfârsitul toamnei”, a precizat Dumitru Buzatu. Îngrijorat de semnalul de alarmã tras de presa localã asupra perspectivei ca orasul sã rãmânã fãrã apã, primarul Dumitru Boros a fost personal la Statia de Pompare a apei, însotit de directorul Aquavas- Sucursala Bârlad, ing. Vasile Ungureanu, care l-a asigurat pe edil cã lucrurile sunt (încã!) sub control. Totul depinde de rapiditatea cu care CJ Vaslui va finanta lucrarea de înlocuire a celuleor electrice care sunt fãcute praf!

Presa bârlãdeanã a tras un semnal de alarmã privind faptul cã la Barajul „Cuibul Vulturilor”, de unde se alimenteazã cu apã 60% din populatia Bârladului, partea electricã a instalatiei de pompare este amenintatã cu un dezastru. Cele patru celule (care alimenteazã pompele de mare putere cu energie electricã de 6,3 Kw) sunt iesite din uz, doar una dintre celule functionând. Dar si aceasta s-a stricat de trei ori în douã sãptãmâni, iar pentru reparatia ei nu sunt piese de schimb, pentru cã nu se mai fabricã asemenea „celule” electrice – care sunt de peste 26 de ani.

Ca sã înteleagã toatã populatia Bârladului, mentionãm cã la „Cuibul Vulturilor” sunt la statia de pompare a apei cãtre Statia de Tratare si Clorinare din Bârlad, patru pompe de mare putere. Pompele sunt alimentate electric de niste celule de 6,3 Kw putere (63 000 de wati). Celulele electrice sunt foarte vechi, pompele sunt noi. Pentru cã la CJ Vaslui, care deruleazã un proiect de modernizare a Statiei de pompare, a Statiei de Tratare a Apei, precum si a Uzinei de Apã, împreunã cu SC Aquavas Vaslui (Operatorul Unic de Apã din judet), se asteaptã rezolvarea problemei grave cu care se confruntã Aquavas Bârlad la statia de pompare, de mai multi ani.

Primarul Bârladului a mers personal sã vadã ce este de fãcut!

Dupã ce presa localã a tras semnalul de alarmã, primarul Dumitru Boros a solicitat directorului Aquavas – Sucursala Bârlad sã-i prezinte situatia realã, fãrã menajamente. S-au deplasat miercuri, 21 iulie, la Statia de pompare, iar primarul Boros, care este avocat de meserie, a fost nevoit sã „ia lectii” de inginerie de la Vasile Ungureanu, care i-a explicat pe îndelete care este problema realã. Pe vãzute si pipãite! Primarul Boros a înteles cã totul depinde de CJ Vaslui, care este actionarul majoritar la SC Aquavas SA Vaslui, asa cã a promis cã va interveni pe lângã presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, ca sã urgenteze lucrarea de modernizare a statiei de pompare, asigurându-se astfel cã Bârladul nu va fi în situatia de a rãmâne fãrã apã. „Eu sunt convins cã se vor gãsi solutii, nu existã sã rãmânã un oras întreg fãrã apã. Voi discuta cu domnul presedinte Dumitru Buzatu si nu se poate sã nu se rezolve. De altfel, eu am înteles cã deja existã solutii, acum proiectantul reface partea electricã, pentru cã în proiectul initial erau prevãzute celule noi, cu o putere mai micã, mult mai micã, iar aceastã solutie însemna si înlocuirea pompelor, care sunt noi, sunt foarte bune si nu trebuie înlocuite decât celulele alea vechi. Nu este o situatie atât de alarmantã! Este gravã, dar nu fãrã rezolvare”, a spus primarul Dumitru Boros.

„Solutia este gata, începe executia lucrãrii”

Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, a precizat cã este la curent cu situatia grea a Statiei de Pompare a Apei de la „Cuibul Vulturilor”, dar au fost câteva probleme cu partea de proiectare si, evident, ca la noi mereu, cu partea de finantare, adicã n-au fost bani! Dar gravitatea situatiei i-a pus totusi în miscare, astfel cã proiectantul de la Bucuresti a fost convins sã nu se mai ocupe de partea electricã, care a fost încredintatã unei firme din Vaslui. „Toatã partea electricã este în acest moment în curs de reabilitare. Proiectantul a modificat proiectul pe partea electricã, astfel încât pompele existente sã fie reutilizate, doar celulele uzate urmând a fi înlocuite cu unele performante, noi, tot de 6,3 Kw. Se vor aloca echipamente moderne, inclusiv la pompele existente, lucrarea fiind în curs de executie, finalizarea ei fiind programatã în câteva luni, cel mai târziu la sfârsitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Garantat Bârladul nu va rãmâne fãrã apã niciodatã, asa cum s-a vehiculat. Populatia sã fie linistitã, cã asa ceva nu se poate întâmpla”, a spus Dumitru Buzatu.

Reamintim bârlãdenilor cã vorbim despre proiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare în Vaslui, Bârlad, Husi, Negresti, din judetul Vaslui”, care prevede realizarea zonei de protectie sanitarã pentru captãrile de suprafatã Cuibul Vulturilor si Râpa Albastrã, reabilitarea Statiei de Tratare Crâng si a Statiei de Pompare a apei Cuibul Vulturilor, realizarea conductei de aductiune apã de la Cuibul Vulturilor la Statiei de Tratare Crâng, realizarea unei noi statii de pompare la Râpa Albastrã, reabilitarea rezervorului de apã de la locatia Crâng si extinderea si reabilitarea retelelor de distributie a apei în Bârlad. În ceea ce priveste infrastructura de apã uzatã în aglomerarea Bârlad, proiectul prevede: realizarea de statii noi de pompare si reabilitarea statiilor de pompare existente, extinderea si reabilitarea retelelor de canalizare în Bârlad, reabilitarea si extinderea statiei de epurare existente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.