Sistemul de management al traficului din municipiul Galaţi va coordona circulaţia pe cele patru axe principale de traversare a oraşului: Str. Brăilei – Bld. George Coşbuc; Str. Siderurgistilor – Str. 1 Decembrie – Bld. Milcov – Bld. Traian Vuia – Bld. Henri Coandă; Str. Brăilei – Str. Domnească – Str. Prundului – Str. Traian; Str. Basarabiei – Str. Domnească. Pe aceste axe, 63 de intersecţii şi treceri de pietoni au fost echipate cu semafoare noi, automate de dirijare a circulaţiei şi senzori pentru măsurarea valorilor de trafic, meniţi să asigure funcţionarea în regim adaptiv a sistemului şi variaţia timpilor de semaforizare (numărul de secunde pentru fiecare culoare) în funcţie de volumul de trafic înregistrat în timp real, pentru fiecare bandă de circulaţie.
La trecerile de pietoni semaforizate dotate cu buton, culoarea verde pentru semafoarele de pietoni va apărea doar dacă se va apăsa butonul aferent trecerii respective. La apăsarea acestuia, dupa un timp variabil (care va asigura şi corelarea intersecţiilor din amonte şi aval), va apărea verde la semaforul de pietoni şi, acolo unde este cazul, se va aprinde un corp semaforic galben care va semnaliza vehiculelor că pietonii au verde şi că trebuie să cedeze prioritate.
Aferent tuturor trecerilor de pietoni au fost instalate dispozitive acustice care semnalizează, prin sunete cu frecvenţe diferite, culoarea semaforului. Intensitatea sunetului emis de aceste dispozitive se reglează în mod automat în funcţie de fondul sonor.
Principalul avantaj oferit de noul sistem de management al traficului îl constituie modul de funcţionare adaptiv al componentelor de semaforizare şi dirijare a traficului, care constă în ajustarea timpilor de semaforizare din intersecţii în funcţie de valorile de trafic înregistrate de senzorii care preiau şi transmit informaţii către centrul de control al traficului din oraş, prin intermediul reţelei de comunicaţii. La nivelul acestui centru, un soft specializat analizează informaţiile culese şi stabileşte timpii de semaforizare în funcţie de aceste informaţii – numărul de maşini care se apropie de intersecţie, viteza cu care acestea rulează, direcţia de mers, incidente rutiere etc. Sistemul analizează toate variabilele şi adaptează „timpul de verde” pentru a asigura un flux continuu al vehiculelor şi pentru a preveni eventualele blocaje.
sursa: http://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/ce-schimbari-aduce-unda-verde.html