REPARTIZARE… Ministerul Educatiei a realizat prima etapã a repartizãrii computerizate în învãtãmântul liceal a absolventilor de clasa a VIII-a. Numãrul total de candidati înscrisi la nivelul judetului Vaslui a fost 2.731, fiind repartizati 2.707 elevi. Liceele cu cele mai mari medii de admitere au fost, asa cum era de asteptat, Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui, Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” Bârlad, Colegiul National „Cuza Vodã” Husi. Cele mai cãutate specializãri au fost în 2016, ca si în anii anteriori, Matematicã-Informaticã si Stiinte ale Naturii. Mentionãm cã la majoritatea unitãtilor de învãtãmânt, ultimele medii de admitere au fost mai mici decât cele din 2015.
Repartizarea computerizatã fãcutã de Ministerul Educatiei aratã cã în topul celor mai cãutate licee, cu mediile cele mai mari de admitere, s-au mentinut unitãtile de învãtãmânt din anii anteriori. Astfel, ultima medie cu care s-a intrat la profilul real, specializarea Matematicã-Informaticã, la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” a fost 9,43, pe locul al doilea clasându-se Colegiul National „Cuza Vodã” Husi, cu media 8,90, tot profil real, Matematicã-Informaticã. La Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad (III), specializarea Stiinte ale Naturii a fost la putere, ultima medie cu care s-a intrat fiind 8,79. Nu la fel de cãutatã a fost la Bârlad Matematicã-Informaticã, ultima medie de la „Codreanu” a fost 7,76 (locul 10 pe judet). La Husi a fost taman invers, Stiintele Naturii nu le-a trezit absolventilor de clasa a VIII-a un interes prea mare, media cea mai micã de admitere a fost 7,86. Revenind la topul început, pe locul patru în clasament se situeazã Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui, Matematicã-Informaticã, cu media 8, 65. Pe V si VI au urcat „Mihail Kogãlniceanu” (8,48), respectiv „Emil Racovitã” (8,20), în ambele cazuri specializarea fiind Stiinte ale Naturii. Profilul umanist, desi nu la fel de vânat, a atras totusi destul de multi elevi buni. În cazul specializãrii Stiinte Sociale, utima medie cu care s-a intrat la „Emil Racovitã” a fost 8,20, depãsind astfel LMK-ul, cu 8,10.
ULTIMA MEDIE
Acestea sunt specializãrile unde au fost repartizati elevii cu cele mai mici medii, la fiecare liceu:
Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui – Uman – Filologie – 7,30
Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” Bârlad – Uman – Filologie- 6,48
Colegiul National „Cuza Vodã” Husi – Uman – Stiinte Sociale – 7,41
Colegiul Economic „Anghel Ruginã” Vaslui – Tehnic – Comert – 6,29
Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui – Uman – Filologie – 7,53
Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui – Tehnic – Mecanicã – 2,85
Liceul Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui – Resurse naturale -Industrie alimentarã- 2,74
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad – Real – Matematicã – Informaticã – 5,40
Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Husi – Tehnic – Mecanicã – 3,75
Seminarul Teologic Ortodox – Uman – Filologie 6,85
Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” Negresti – Resurse Naturale – Protectia mediului – 2,62
Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad – Tehnic – Mecanicã -3,40
Liceul Tehnologic Puiesti – Tehnic – Electric – 2,34
Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” Zorleni – Resurse naturale -Industrie alimentarã – 3,89
Liceul Tehnologic „Petru Rares” Bârlad – Tehnic – Industrie textilã si pielãrie – 2,66
Liceul Tehnologic „Stefan cel Mare” Codãesti – Uman – Filologie – 4,85
Liceul Tehnologic „Ioan Corivan” Husi – Tehnic – Mecanicã – 3,47
Liceul Tehnologic „Petru Rares” Vetrisoaia – Tehnic – Mecanicã – 4,03
Liceul Tehnologic Vladia – Resurse naturale- Agriculturã – 5,25
Colegiul Tehnologic „Ghenutã Coman” Murgeni – Resurse naturale – Agriculturã – 3,54
Colegiul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” Fãlciu – Tehnic – Industrie si pielãrie – 4,05
Ce licee au ales candidatii cu media de admitere 10
Asa cum era de asteptat, elevii de 10 ai judetului au ales sã meargã la liceele de top:
Alexandru V. Iuliana Alexandra – Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu”, mun. Vaslui –Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” , mun. Vaslui (Real) – Matematicã-Informaticã.
Bejenariu D. David Cosmin – Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu”, mun. Vaslui – Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” , mun. Vaslui (Real) – Matematicã-Informaticã.
Butnaru I. Marius Angel – Scoala Gimnazialã „Mihai David”, oras Negresti – Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga”, oras Negresti (Real) – Matematicã-Informaticã.
Cernat MG. Bianca Elena – Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici”, mun. Bârlad – Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu”, mun. Bârlad (Real) – Stiinte ale Naturii.
Lupascu C. Miruna Stefania – Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene”, mun. Vaslui – Liceul Teoretic „Mihail Koãglniceanu” , mun. Vaslui (Real) – Matematicã-Informaticã.
Liceeni de nota 3
Chiar dacã nu este tocmai normal ca elevii de nota 3 sã intre la liceu, an de an, absolventi de clasa a VIII-a care abia stiu sã scrie si sã citeascã ajung totusi în licee, desi media lor de admitere nu este nici mãcar 5. Acestia intrã mai ales la profil tehnic, asa cum am arãtat deja, Mecanica, Industria textilã si pielãria, Agricultura, Protectia mediului etc. fiind specializãrile salvatoare.
Peste 70 de elevi din alte judete
Anul acesta, 71 de absolventi de clasa a VIII-a din alte judete au ales sã urmeze liceul la Vaslui. Acestia sunt din Bacãu, Iasi, Neamt, Galati, Alba. Elevii au ales sã învete mai ales la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negresti, dar si la mai multe licee din Bârlad si Husi.
Locuri rãmase libere
În judetul Vaslui, unitãtile de învãtãmânt au pus la bãtaie 3472 locuri în total, iar dupã prima etapã de repartizare au rãmas libere 765 de locuri, cele mai multe la profil tehnic sau resurse naturale si protectia mediului. De exemplu, la Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” din Husi, sunt 70 de locuri la specializarea Agriculturã. La Bârlad, la Colegiul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza”, specializarea Electronicã automatizãri, sunt 40 de locuri. La „Stefan Procopiu”, în municipiul Vaslui, la Mecanicã sunt 57 de locuri. Cei care vor sã urmeze neapãrat un profil real, la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negresti sunt 10 locuri la Matematicã- Informaticã si 9 locuri la Stiinte ale Naturii.