ESEC Încã un an fãrã ca nimeni sã ia Bacalaureatul la Vetrisoaia, acolo unde, peste noapte, o scoalã de arte si meserii s-a transformat în liceu, în urmã cu câtiva ani. Anul acesta, opt elevi au îndrãznit sã se prezinte la examen, iar unul sigur a reusit performanta de a lua mãcar 5 la fiecare probã, dar fãrã folos. Nu a avut media 6,00 si a picat, laolaltã cu ceilalti 7 colegi ai sãi. Nici vorbã ca vreunul din ei sã conteste vreun rezultat! Stiau cã… nu au stiut mai nimic si atunci nu avea niciun rost. Din partea unuia dintre ei, un rãspuns resemnat vine sã dea o posibilã explicatie: << E un liceu mic, de la tarã, unde nu existã concurentã între elevi, iar multi nu îsi doresc sã ia Bac-ul >>.
O nouã sesiune de Bacalaureat, un alt prilej de a vedea cã scoala de la Vetrisoaia, purtând numele lui Petru Rares, nu izbuteste nicicum sã scoatã elevi capabili sã ia o modestã medie de 6,00 la Bacalaureat. Din cei 8 liceeni, specializati la profilul << Tehnician mecanic pentru întretinere si reparatii>>, nici unul nu a luat Bacalaureatul. Un singur elev a fãcut un fel de performantã localã: a luat minim 5,00 la toate cele trei probe. La Limba Românã a primit 5,10, la Matematicã a luat un meritoriu 5,20, iar la Biologie a obtinut 5,15. Ceilalti elevi s-au chinuit cât au putut, dar tezele lor, în marea majoritate, au fost notate cu 3,00, cu 4,00, ba si cu mai putin decât atât. Nici în anii precedenti, rezultatele nu au fost mai bune, iar anul trecut, când ministrul Educatiei a transmis cã vor fi desfiintate toate liceele cu promovabilitate 0%, multi s-au gândit cã liceul de la tarã îsi va închide portile. Probabil cã a mai primit o sansã, nevalorificatã, din pãcate, dupã cum aratã rezultatele elevilor.
Licean, picat la Bac-ul de la Vetrisoaia: << nivelul de trai în sãrãcie adeseori te împinge la muncã, nu la învãtat >>
Unul dintre absolventii de clasa a XII-a de la Vetrisoaia este convins cã nu profesorii sunt de vinã, ci… lipsa de competitie si de motivare a elevilor, crede el. Ideea este cã e un liceu mic la Vetrisoaia, un liceu de la tarã, unde nu existã concurentã între elevi. Foarte multi dintre elevi nu îsi doresc sã promovoze BAC-ul. Nu stiu dacã e corect ceea ce spun, de aceea nu îmi doresc sã îmi dati numele. Cred cã este o problemã, nivelul de trai în sãrãcie adeseori te împinge la muncã, nu la învãtat. Pânã la urmã, degeaba te împing pãrintii de la spate, dacã nu aspiri la ceva, dacã nu esti motivat sã ajungi cineva”, spune absolventul.