O dată cu patrularea tancurilor militare pe străzile Turciei şi survolarea avioanelor peste Ankara, se deschide un alt capitol în istoria războiului civil sângeros din acest stat. Naţiunea a suferit patru lovituri de stat în ultimii 56 de ani, cu sute de mii de persoane executate ca urmare a tulburărilor politice, informează Daily Mail.
Turcia a suferit patru lovituri de stat în ultimii 56 de ani, cu sute de mii de persoane executate ca urmare a tulburărilor politice. Forţele armate se consideră ca fiind un protector al democraţiei turceşti, o filozofie bazată pe idealuri străvechi fundamentate de Mustafa Kemal Ataturk – fondatorul Republicii Turcia.
Până în acest moment, în Turcia s-au înregistrat patru incidente majore în care şefii armatei au decis să intervină pentru a-şi asigura continuitatea idealurilor lor.
Lovitura de stat din 1960
Prima lovitură de stat a avut loc în 1960, atunci când armata a răsturnat cu succes Guvernul, pe fondul tensiunilor din ţară. În această perioadă, guvernul turc era acuzat că încearcă să islamizeze ţara. Administraţia a început să redeschidă moschei şi noi şcoli religioase, cerând oamenilor să se roage în limba arabă, şi nu în turcă. De asemenea, au fost impuse legi noi privind media şi s-au interzis articolele critice la adresa guvernului.
După o perioadă de nelinişte, premierul Menderes a fost forţat să folosească legea marţială. Guvernul a fost în cele din urmă răsturnat, iar preşedintele, prim – ministrul şi mai mulţi membri ai cabinetului au fost arestaţi. Menderes a fost executat.
Cu toate că nu a fost o lovitură de stat , evenimentele din 1970 au contribuit la intervenţia militară din anii următori. Turcia s-a confruntat cu o recesiune, ceea ce a provocat proteste în stradă cu demonstraţii de multe ori violente şi atacuri din partea organizaţiilor de dreapta.
După intervenţia armatei, premierul Suleyman Demirel a demisionat şi a fost instituit un guvern de dreapta interimar .