Cel mai cumplit sector din penitenciar este Secţia 9, denumit de cei din interior „şerpărie”. Acolo, violurile, abuzurile fizice, psihice, automutilările sau chiar crimele au fost la ele acasă în ultimii ani. Cei care cer acum clemenţă au fost protagoniştii unor cazuri greu de imaginat.
Deţinuţii încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au fost numai în ultimii ani protagoniştii unor scene care îţi zburlesc părul pe mână. De la violuri sau crime, la scene de automutilare, demne de filmele horror, astfel de cazuri nu mai surprind pe angajaţii unităţii care, de multe ori, sunt depăşiţi de situaţie. Mulţi dintre cei care au comis sau au fost părtaşi la astfel de fapte abominabile au luat parte la protestul generalizat, de săptămâna aceasta din închisoarea ieşeană.
Crimă violentă
În Penitenciarul Iaşi, cele mai multe fapte abominabile au loc în sectorul numit Secţia 9, cunoscut în rândul angajaţilor sub numele de „şerpărie”, din cauza condiţiilor precare de cazare.
Un caz şocant avut loc în acest sector la începutul anului 2013, atunci când o crimă a zguduit unitatea. Patru deţinuţi au fost implicaţi atunci, Constantin Stârpu (32 de ani), Sergiu Boigeanu (34 de ani), Cristian Agapie (32 de ani) şi Damian Ungureanu (39 de ani). Aceştia se aflau într-o celulă din sectorul deţinuţilor încarceraţi în regim de maximă siguranţă, cel mai dur din închisoarea ieşeană. În jurul orei 6.05, imediat după deşteptare, între cei patru a izbucnit un conflict spontan. Agapie şi Ungureanu i-ar fi înjurat pe ceilalţi doi, dar le-ar fi şi solicitat nişte bani cu titlu de “taxă de protecţie”.
La rândul lor, cei doi criminali ar fi izbucnit, totul soldându-se cu o înceierare în toată regula. Unul dintre agresori a scos cuţitul artizanal şi l-a înjunghiat în coapsă pe Agapie. La rândul său, Ungureanu a primit mai multe lovituri puternice în cap, care i-au provocat decesul. Arma crimei a fost un scaun. Multe semne de întrebare au apărut atunci cu privire la modul în care un deţinut a făcut rost de un cuţit, dar şi referitor la paza pe care personalul închisorii trebuia să o asigure. Între timp, criminalii au primit închisoare pe viaţă.