CÃRTI POLITICE… Deputatul vasluian Sergiu Vizitiu ar putea ajunge presedintele Miscãrii Populare, în judetul Vaslui, în baza protocolului de fuzionare care prevede cã, în judetele în care existã parlamentar din partea UNPR, acesta preia presedintia noului Partid Miscarea Popularã. Uniunea Nationalã pentru Progresul României (UNPR), fostul partid al lui Gabriel Oprea, a fuzionat cu PMP, formatiunea înfiintatã de Elena Udrea. Liderii celor douã partide, Valeriu Steriu si Traian Bãsescu, au anuntat cã au ajuns la un acord, dupã negocieri care au durat douã sãptãmâni. Practic, UNPR va fi absorbit, deoarece viitoarea formatiune va avea numele si însemnele PMP. Progresistii au cîstigat jumãtate din functiile de conducere la nivel central si în filiale. „Vom vedea ce va fi la Vaslui, discutãm sãptãmâna viitoare, dupã congresul de fuziune”, spune deputatul Vizitiu.
Fostul presedinte al României, acum presedinte al PMP, Traian Bãsescu, a anuntat cã partidul pe care l-a fondat, Partidul Miscarea Popularã, va absorbi într-o sãptãmânã UNPR, dupã ce progresistii au plecat în numãr important la PSD, iar UNPR-ul condus de Valeriu Steriu a rãmas un partid care nu mai are optiuni pro-PSD. „Vrem fuziune cu un partid în care parlamentarii nu mai au optiune spre PSD”, a declarat Traian Bãsescu într-o conferintã de presã, în care a anuntat cã posturile de conducere dupã fuziune vor fi distribuite proportional 50-50. Fostul presedinte a mai spus cã distributia puterii în teritoriu a noului partid, care va pãstra denumirea, sigla si imnul PMP, va fi echilibratã. În acelasi timp însã, a adãugat Bãsescu, fiecare dintre cele douã formatiuni îsi va mentine în administratia localã aliantele deja încheiate pentru conservarea unor functii in Consiliile judetene sau de viceprimari fie cu PSD, fie cu PNL. Absorbtia UNPR, formatiune care a esuat dupã alegerile locale în stabilirea unor aliante pentru parlamentare, fie cu PNL sau cu PSD, înseamnã practic disparitia acestei formatiuni, care a avut rezultate foarte bune la alegerile locale din 5 iunie. Din declaratiile celor doi lideri politici, Traian Bãsescu (PMP) si Valeriu Steriu (UNPR), reiese cã structurile de filiale din teritoriu ale celor douã formatiuni se echilibreazã. Astfel, PMP, care a avut un scor la locale de 4.6%, a înregistrat acest rezultat participând singur în alegeri si doar în aproximativ jumãtate din judete. La rândul sãu, UNPR, care a obtinut 300.000 de voturi la locale, a participat de unul singur în multe judete, cum este cazul Vasluiului.
UNPR are 25 de parlamentari, o zestre pretioasã pentru noul Partid Miscarea Popularã
„Va fi, miercurea viitoare, congresul UNPR, în care se va aproba fuziunea cu PMP, la fel se va întâmpla si la Miscarea Popularã, care va avea un congres similar. Este o miscare politicã foarte bunã, care va însemna un procent de cel putin 10% al noului partid Miscarea Popularã, în politica româneascã. Asta, în conditiile în care vectorul de imagine al partidului va fi Traian Bãsescu, iar PMP se anuntã a fi un partid de centru dreapta. Noul partid Miscarea Popularã, rezultat din fuziunea celor douã partide, a fost primit cu entuziasm în teritoriu. Ne vom completa unii pe altii, în unele locuri PMP având o reprezentare mai bunã, în alte fiind UNPR mai bine reprezentat”, explicã deputatul vasluian Sergiu Vizitiu, presedintele organizatiei judetene UNPR. Conform protocolului semnat de liderii celor douã partide, în judetele în care UNPR are parlamentari, acestia vor fi presedintii organizatiilor judetene a noului Partid Miscarea Popularã, în altele se vor stabili conduceri cu doi copresedinti. La Vaslui, asta ar putea însemna cã deputatul Vizitiu va prelua functia de presedinte al organizatiei judetene al noului PMP, decizia urmând a se lua sãptãmâna viitoare. „Se va lua judet cu judet si se va decide care va fi organizarea, pe viitor, a noii structuri a PMP. Vom discuta ce va fi la Vaslui, dupã congresul de fuziune”, a mai precizat deputatul UNPR. În acest moment, organizatia judeteanã a Miscãrii Populare este asiguratã de bârlãdeanul Daniel Onofrei, însã acesta ar putea fi obligat, prin protocol, sã cedeze functia de conducere cãtre liderul judetean al UNPR.