spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Vasluiul primeste bani pentru a proteja apele împotriva poluãrii cu nitrati

- Advertisement -

PROTECTIA MEDIULUI… Noi proiecte cu fonduri nerambursabile în judetul Vaslui. Primãriile pot cere finantare pentru protectia apelor împotriva poluãrii cu nitrati din surse agricole. Asta dacã acceseazã proiectul „Controlul Integrat al Poluãrii cu nutrienti 2016-2022”, implementat de Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor. Bugetul total al proiectului e de 48 milioane de euro. Cu acesti bani, primãriile pot realiza platforme de depozitare a gunoiului, statii de compostare/peletizare/ambalare, sisteme de canalizare si epurare a apelor uzate, precum si achizitionarea de instalatii de biogaz sau echipamente aferente.

Pentru o bunã informare a tuturor aspectelor legate de acest proiect, Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor a invitat autoritãtile locale la o dezbatere. Ieri, la Consiliul Judetean Vaslui, primari, viceprimari si reprezentanti ai primãriilor din Vaslui s-au reunit pentru a afla cum pot îmbunãtãti infrastructura din comunitãtile pe care le conduc. „Este un proiect ce ne intereseazã pe toti, pentru cã avem datoria de a face tot ce ne stã în putintã de a proteja mediul înconjurãtor. Stim cu totii care e gradul de infestare al solurilor cu nitrati, dar mult mai bine stiu autoritãtile. Atunci când vorbim de un caz de poluare, vorbim nu numai de implicatii economice, ci si juridice, si implicatii ce tin de sãnãtatea oamenilor. Îi vom sprijini pe toti cei care vor sã implementeze un astfel de proiect, astfel cã oricine va dori, poate gãsi la noi sustinere”, a spus presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Finantãri pentru apã curatã

Principalul obiectiv al proiectului „Controlul Integrat al Poluãrii cu nutrienti 2016-2022” este reducerea pe termen lung a poluãrii cu nutrienti a apelor ce se varsã în Dunãre si Marea Neagrã, printr-un management integrat al solului si al apelor. Totodatã, proiectul îsi propune sã aducã investitii la nivel de comunã în zone vulnerabile la nitrati, sã dezvolte si sã consolideze capacitãti institutionale si sã organizeze campanii de constientizare publicã. Programul poate finanta proiecte din domenii de interventie precum investitii noi la nivelul comunitãtii pentru gestionarea gunoiului de grajd, achizitia de ehipamente pentru platformele de depozitare, respectiv statiile de compostare existente, realizarea unor sisteme de mici dimensiuni de canalizare si epurare a apelor uzate si crearea de zone tampon-plantarea de perdele de protectie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.