Primele cinci luni din an nu au adus veşti bune pentru bancheri la capitolul număr de restanţeri, în condiţiile în care numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile s-a apropiat de 740.000 în luna mai, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor BNR, scrie Ziarul Financiar.
Astfel, numărul persoanelor rămase în urmă cu plata ratelor a crescut cu aproximativ 6% în primele cinci luni ale anului. Spre comparaţie, în intervalul ianuarie – mai de anul trecut numărul restanţierilor era în scădere.
Creşterea numărului restanţierilor pare o situaţie paradoxală, având în vedere că în ultimul an economia românească a crescut, la fel ca şi nivelul salariilor, iar costul finanţării s-a redus, dobânzile ajungând chiar la minime istorice.
„Nu cred că există o explicaţie pe fundamente a creşterii numărului de restanţieri, în condiţiile în care economia a mers bine, somajul a rămas constant, veniturile au crescut semnificativ. Creşterea poate să aibă legătură şi cu noile legi sau discuţii pe tema altor modificări legislative, care să îi fi determinat pe debitori să se gândească că ar putea scăpa de credit şi de aceea au decis să amâne plata. Iniţiativele legislative din ultima perioadă încurajează un astfel de comportament“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.