FALIMENT… Situatie la limitã în care se aflã toate cele 86 de primãrii din judetul Vaslui. Cu bugete la jumãtate fatã de anul trecut si cu multe datorii neachitate, zeci de primari amenintã cã închid institutiile. „Nu mai avem bani pentru investitii, pentru nimic. Cu bugete de câteva sute de mii de lei, de unde sã te mai gândesti la cofinantãri sau investitii în drumuri? Nu ai de unde. Gata! Se pare cã nu ne aude nimeni, de la Guvern, acesti ministri sunt mai ocupati cu schimbãrile, decât sã vadã nevoile administratiei locale. Punem lacãtele la primãrii, în toamnã, dacã situatia nu se regleazã deloc”, spune unul dintre primarii de comune din judetul Vaslui. În 2015, nu era primãrie în judetul Vaslui care sã aibã buget sub 500.000 de lei. În acest an, însã, majoritatea comunelor au bugete de 300.000 de lei, mult prea putin pentru a face investitii locale, de bani pentru cofinantãrile la proiecte europene nici nu se mai poate discuta. Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, atacã frontal Guvernul Ciolos si spune cã „atunci când vorbim de tehnocrati sau alte specii, ce responsabilitate au acestia si în fata cui?”.
Fatã de 2015, anul acesta alocãrile bugetare au fost la o treime. Si acest lucru se vede, în mod negativ, în faptul cã primãriile sunt blocate în acest moment, pentru cã aproape s-a ajuns la fundul sacului. Au trecut sase luni si, pentru prima datã în ultimii 5-6 ani, nu s-a fãcut o rectificare bugetarã, care sã mai aducã o brumã de bani la primãrii. De exemplu, la începutul anului, pentru echilibrarea bugetelor locale, municipiile Vaslui, Bârlad si Husi au primit fiecare, de la CJ Vaslui, doar în jur de 650.000 lei din sume defalcate din TVA si din cota din impozitul pe venit. Orasele Murgeni si Negresti au primit si ele câte 450.000 lei, de la Consiliul Judetean. Dintre comune, cele mai mari sume au fost alocate pentru Bãlteni – 216.000 lei, Berezeni – 215.000 lei, Ibãnesti – 238.000 lei, Gârceni – 235.000 lei. De la Finantele Publice au mai venit ceva sume, câte 100 sau 200.000 de lei de comunã, si, astfel, s-a constituit bugetul pe anul în curs. Dar, au trecut sase luni si banii s-au cheltuit. Mare parte din bugete s-au dus pe plãtile facturilor restante, iar o brumã de bani s-a dus pe plata unor mici investitii locale. De proiecte de anvergurã, nici vorbã. „Noi nu ne putem gândi sã facem investitii, abia dacã avem cu ce ne plãti salariile. Mai sunt o serie de proiecte la ordonanta 28, cu acelea mai rezolvãm problemele satelor, altfel am fi în aer. A mai fost o rectificare din asta, în minus, pe vremea lui Bãsescu, prin 2010-2011. E foarte greu sã te descurci ca primar, în aceste conditii”, explicã un primar de comunã din judetul Vaslui.
Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, este supãrat pe Guvernul Ciolos: „Nu au nicio responsabilitate, fatã de nimeni, cei din acest guvern”
„Anul bugetar 2016 a fost marcat, încã de la început, de o lipsã de bani vizibilã pentru fiecare unitate administrativ-teritorialã. Primarii au constatat cã au la dispozitie abia 40% din bugetul anilor trecuti. Ca urmare, cu bugetul aprobat pe 2016 nu pot sã facã fatã nevoilor administratiei publice locale. Nu mai punem la socotealã si faptul cã bugetul judetului Vaslui si al institutiilor subordonate a suferit de aceeasi lipsã acutã de fonduri. Putem trage concluzia cã, în cea de-a doua parte a anului, se va face simtitã acut lipsa banilor în toate unitãtile administrativ-teritoriale. Rectificarea bugetarã la 6 luni ar putea rezolva o parte dintre probleme, astfel încât sã ne apropiem de finalul exercitiului bugetar în conditii normale. Asta, în conditiile în care anul 2017 va fi unul problematic, tinând cont si de faptul cã la guvernare se va afla un guvern politic. Din acest punct de vedere, cred cã putem vorbi si de o sperantã, pentru cã guvernele politice, fie cã guverneazã bine, fie cã guverneazã rãu, sunt responsabile în fata cetãtenilor. Apoliticii, tehnocratii si alte specii nu rãspund în fata nimãnui”, a spus Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui.