* La eveniment au participat aproape 500 de medici si asistenti medicali, precum si invitati de renume din multe tari * Toti au apreciat in mod deosebit tinuta academica a manifestarilor stiintifice * Au fost incântati si de modul cum arata spitalul, de calitatea personalului, ceea ce, considera ei, i se datoreaza, in primul rând, managerului , prof.dr.Adrian Cotirlet
“Ne inrudim sau nu cu delfinul noi, primatele?” Aceasta intrebare de-a dreptul spectaculoasa a fost lansata de catre prof.univ.dr.MSc. Alexandru Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la Facultatea de Medicina Bucuresti din cadrul Universitatii “Carol Davila”, intr-un studiu fascinant, prezentat in cadrul celei de-a XI-a editii a “Zilelor Medicale” ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti. Renumitul academician, care este si presedintele de onoare al Societatii Române de Neurochirurgie si presedinte al WFNS Nomminating Commitee, a adus in studiul sau argumente stiintifice incontestabile, captivând astfel auditoriul numeros.
“Genetica la delfin este in mod surprinzator ca la om. Pe scara evolutiei, delfinul este foarte aproape de om. Genomul de delfin cu cel uman se suprapun. Creierul la delfin este similar cu cel al omului. La om, insa, s-au dezvoltat mai mult circumvolutiunile care au dus la inteligenta superioara”, a aratat prof.univ.dr.Alexandru Ciurea. In lucrarea sa stiintifica mai demonstreaza ca si delfinul are un anumit grad de inteligenta, ca “se comporta ca oamenii, se aduna in grupuri, iar patologia umana se regaseste exact si la el”. “Astfel, se pare ca in urma cu milioane si milioane de ani omul a trecut de pe uscat in apa si din apa pe uscat, a mai spus distinsul academician. In apa au ramas balena si delfinul care se comporta ca mamifere. O parte au revenit pe pamânt si din acestea s-au dezvoltat primatele si omul. Aceasta este, evident, o ipoteza.” O ipoteza care i-a pus pe gânduri pe cei ce i-au urmarit prelegerea.