SFADÃ… Agitatie mare, vineri, la sedinta Consiliului Local al comunei Deleni. Zeci de sãteni s-au strâns în fata primãriei, pentru a discuta cu cei din conducerea administrativã despre soarta pajistei de 60 de hectare a comunei. De câtiva ani, primãria cultivã lucernã pe terenul respectiv, fãrã nici un beneficiu însã pentru crescãtorii de animale din comunã, au spus cei prezenti la sedintã. Ba mai mult, sãtenii îi acuzã pe unii consilieri locali cã au pus la cale o adevãratã retea de bisnitã cu lucernã, de pe urma cãreia acestia din urmã s-au îmbogãtit cu zeci si sute de mii de lei. „Nouã ne mor animalele de foame, iar ei fac afaceri cu lucerna noastrã. Cumpãrã vara balotul de lucernã cu 5 lei si îl dau iarna cu 20-25 de lei. S-au fãcut averi de miliarde de lei vechi din treaba asta”, au declarat fermierii prezenti la sedintã.
Oamenii din Deleni s-au sãturat sã vadã cum tone de pe pajistea comunei lor iau drumul altor localitãti din judet, în timp ce animalele lor mor, la propriu, de foame. Acestia s-au adunat, vineri, la primãrie, pentru a participa la sedinta Consiliului Local. Pe ordinea de zi s-a aflat si aceastã problemã arzãtoare, iar fermierii si-au expus nemultumirile în fata celor care ar fi trebuit sã le apere interesele. „Crescãtorul de animale din Deleni vrea sã aibã întâietate la aceastã lucernã care creste pe pajistea comunei noastre. Vrem ca lucerna sã fie datã, prima datã, fermierilor de aici, si apoi, dacã mai rãmâne o rezervã, sã o vândã celor din Muntenii de Jos, de la Murgeni, de la Vãleni. Azi, ãia au prioritate si abia apoi noi. Asta pentru cã primãria Deleni a stabilit un pret prea ridicat pentru hectarul de lucernã, 600-700 de lei. Cu tot cu balotat, cu transportul acasã, ajunge pe la 800-900 de lei hectarul de lucernã. Dacã-mi scot vaca la vânzare, nu iau atâtia bani pe ea. Trãim zile în care hrana animalului costã mai mult decât animalul ! Vrem ca primarul si consilierii locali sã ne sprijine mai mult si sã scadã pretul lucernei „, au spus sãtenii.
Acuze grave: „Unii consilieri au fãcut avere cu lucerna noastrã”
Crescãtorii de animale din Deleni ne-au declarat cã în spatele acestui pret ridicat al lucernei stã ascuns un interes financiar al câtorva consilieri locali din comunã. „Oamenii din Deleni sunt necãjiti, nu-si permit sã cumpere lucerna cu pretul impus de primãrie. În schimb, unii consilieri locali, vreo trei-patru la numãr, au câstigat miliarde de lei vechi de pe urma acestei pajisti. Ce fac ei? Cumpãrã vara balotul de lucernã cu 5 lei bucata, iar iarna, când omul rãmâne fãrã mâncare la animale, îl vând cu 20, chiar si cu 25 de lei. De asta si mentin pretul hectarului de lucernã atât de ridicat, pentru ca oamenii sã nu-si poatã permite sã cumpere hrana la animale. I-ar lãsa fãrã marfã pe bisnitarii ãstia, care în ultimii ani au fãcut averi colosale de pe urma unui bun al comunei. Ei nu înteleg cã pajistea de lucernã este a oamenilor din comunã, nu a lor”, au mai spus sãtenii.
Viceprimarul Esanu Doru confirmã bisnita cu lucerna si vine cu solutia: „Prioritate vor avea cei cu animale crotate”
Viceprimarul comunei Deleni, Doru Esanu, sperã ca în viitorul apropiat, fenomenul de a da lucerna celui care bate primul la usa primãriei sã disparã. „Cel mai arzãtor punct al ordinei de zi a fost cel cu împãrtitul lucernei. Am vrut sã trecem peste cutuma asta a datului de pomanã la oameni, care îmbracã un pic de caracter electoral, nici mãcar unul social. Pentru cã noi am întelege caracterul social, atunci când vine vorba despre niste oameni necãjiti. Nimeni nu spune ca primãria sã nu ajute pe omul acela care nu are. Dar la cel care are, pentru cã aceastã lucernã a devenit o afacere în primãrie, nu-i mai dã. Sunt trei-patru „afaceristi” care, în fiecare an, cumpãrã câte 5-7 hectare de lucernã. Iau vara balotul de lucernã cu 3-5 lei, iar iarna îl vând cu 20-25 lei. E normal ca omul din comunã sã fie nemultumit. Am cerut ca acest fenomen, de a lua oricât, sã fie stopat. Vrem ca, de acum înainte, lucerna sã fie datã doar celor care au animale aflate în evidenta doamnei doctor veterniar, si la un pret accesibil”, a declarat Doru Esanu, viceprimarul comunei Deleni.
Edilul Vasile Zanfir: „Am votat un pret de 400 de lei la hectar”
Prezenta crescãtorilor de animale la ultima sedintã de Consiliu Local nu l-a luat prin surprindere pe primarul comunei, Vasile Zanfir. Acesta a spus cã oamenii sunt îndreptãtiti sã fie nemultumiti, desi afacerile necurate cu lucerna comunei s-au derulat chiar sub nasul sãu. „Cetãtenii din comunã au dreptul sã ia lucernã, am fost de acord cu ei. Am stabilit ca preturile sã fie bune, atât pentru ei, cât si pentru primãrie. S-a votat 400 de lei pe hectar de lucernã, avem si la 350, si la 200, în functie de calitate. Preturile nu sunt nici foarte mari, nici foarte mici, sunt preturi rezonabile. Oamenii au venit si si-au spus opinia, n-au fost tensiuni, n-a fost nici un fel de problemã”, a declarat edilul.