FOCAR…Dupã ce i-a fãcut pe sãtenii din comuna Rebricea sã lãcrimeze, la propriu, din cauza mirosurilor pestilentiale emanate de ferma de pui din localitate, Fãnel Bogos si-a mutat tabãra urât mirositoare mai aproape de municipiul Vaslui, mai exact în comuna Laza. Patronul Vanbet si-a deschis acolo, în anul 2013, o crescãtorie de pui, si tot de atunci aruncã toatã mizeria din hale la voia întâmplãrii, fie prin curtea fermei, fie pe dealurile din apropiere. Azi, zeci sau poate chiar sute de tone de gunoi de pasãre troneazã lângã drumul care leagã satul Hârsova de DN2F, spre disperarea localnicilor. ” Vara nu se poate sta afarã, în aer liber. Sunt agricultori care vin si iau câte o masinã de gunoi din ãsta pentru a-l folosi ca îngrãsãmânt. Atunci e cel mai rãu pentru cã stârnesc mizeria aia, iar mirosurile devin de nesuportat. Avem copii mici, bãtrâni, dar dacã institutiile statului care se ocupã cu protectia mediului spun cã nu e nimic în neregulã la fermã, înseamnã cã asa este. Noi cui sã ne plângem ?” se întreabã, deznãdãjduiti, sãtenii din Laza.
Va mai curge, probabil, foarte multã apã pe Vasluiet, pe Racova sau pe Bârlad pânã ce Protectia Mediului va lua atitudine în privinta „parfumurilor fine” care ne inundã frumoasele zile si nopti de varã. Degajate de la diferite societãti comerciale specializate pe cresterea pãsãrilor, aceste mirosuri pestilentiale nu doar cã ne creeazã un disconfort olfactiv, dar ne pot chiar îmbolnãvi. Laza este una dintre comunele judetului unde gradul de urbanizare este destul de ridicat. Aflatã în perimetrul metropolitan al Vasluiului, localitatea este atractivã pentru piata imobiliarã, are apã, canalizare, drumuri asfaltate, iar vara s-ar putea bucura de mireasma teilor care o înconjoarã. Dar, din pãcate, are si o fermã de pãsãri care stricã toatã frumusetea zonei cu aerul poluat pe care îl emanã în fiecare zi. În ultimii trei ani, aici au fost crescuti si trimisi spre sacrificare peste 3 milioane de pui. Volumul de muncã este imens, dar si mizeria este pe mãsurã, dupã cum se poate vedea si în poze. Sute de tone de gunoi de pasãre stau aruncate fie prin curtea fermei, fie pe dealurile din apropiere, iar hoiturile gãinilor, aruncate într-o groapã. Oamenii din sat se plâng cã, de când s-a deschis ferma, viata lor s-a schimbat în rãu. ” Mirosurile sunt insuportabile, mai ales când încarcã puii pentru abator. Din cauza putorii mi s-a îmbolnãvit si copilul. Am fost cu el la medic. Mi-au zis cã are probleme la plãmâni. Nimeni de aici n-ar avea o problemã cu cei de la fermã dacã ar mentine cât de cât curãtenia. Acolo, în schimb, e focar de infectie”, ne-a declarat Rãzvan, unul dintre cei care locuiesc în apropierea fermei. Nu e singurul care s-a plâns de mirosurile de la fermã. „Vara nu se poate sta afarã, în aer liber. Sunt agricultori care vin si iau câte o masinã de gunoi din ãsta pentru a-l folosi la fertilizarea pãmântului. Atunci e jale pentru cã stârnesc mizeria aia, iar mirosurile devin de nesuportat. Dimineata, în loc sã ne bucurãm de mirosul teilor din pãdure, inhalãm mirosul de gãinat de la fermã. Avem copii mici, bãtrâni, dar dacã institutiile statului care se ocupã cu protectia mediului spun cã nu e nimic în neregulã la fermã, înseamnã cã asa este. Noi cui sã ne plângem?” a spus Liviu, unul dintre sãtenii care au casã în apropierea fermei. Problema în acest caz este cã locuitorii comunei Laza asteaptã ca institutiile statului sã-si facã datoria, în timp ce institutiile asteaptã ca oamenii sã depunã plângeri pentru a putea întreprinde controale.
Vanbet, în scandal si la Rebricea
Nu doar sãtenii din Laza au de suferit de pe urma mirosurilor pestilentiale degajate de la fermele lui Bogos. Rebricenii au purtat, anul trecut, un adevãrat rãzboi cu patronul Vanbet, pe care l-au câstigat în cele din urmã. Cu ajutorul celor de la Protectia Mediului, oamenii l-au obligat pe omul de afaceri sã-si construiascã o perdea vegetalã în jurul fermei si sã-si modernizeze sistemul de ventilatie.
DNA l-a trimis în judecatã pe Bogos pentru dare de mitã
Medicul veterinar Fãnel Bogos, patronul firmei Vanbet, a fost trimis, în luna aprilie a acestui an, în judecatã de DNA Bacãu pentru dare de mitã. În acelasi dosar a mai fost trimis în fata instantei si directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Bacãu, Bodea Carmen-Carleta, împreunã cu alte patru persoane. Conform DNA, pe data de 8 ianuarie a acestui an, inculpata Bodea Carmen-Carleta a primit de la inculpatul Bogos Fãnel, administrator al mai multor societãti comerciale, suma de 3.000 lei, în legãturã cu atributiile sale de director executiv al DSVSA Bacãu. Concret, banii au fost primiti de Bodea pentru a prelua probe (ouã) puse la dispozitie de patronul Vanbet, în scopul efectuãrii analizelor asupra acestora cu încãlcarea procedurilor interne privind achitarea contravalorii analizelor solicitate si în scopul influentãrii rezultatelor analizelor asupra acestor produse alimentare.