spot_img
18.7 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Vasluienii sunt constiinciosi, la plata impozitelor si taxelor locale: procent de 97%, pe anul trecut

- Advertisement -

CIFRE… Finantistii primãriei Vaslui vor prezenta, în Consiliul Local, peste douã zile, cifrele finale de buget ale anului 2015, la primãria municipiului resedintã. Cel mai important punct priveste direct modul în care cei aproape 100.000 de cetãteni ai orasului (cifra înregistratã la Statisticã, pe baza datelor primite de la Serviciul de Evidenta Persoanei, în cifra aceasta fiind inclusi si cei 40.000 de moldoveni) au înteles sã-si achite taxele si impozitele locale. Cifrele din bugetul pe anul trecut spun totul: fatã de suma de 24,8 milioane lei, reprezentând prevederi bugetare definitive, s-au încasat de la populatia 24,1 milioane, în procent de 97,21%, probabil printre cele mai mari procente la nivel de municipii, din toatã România.

Aceste conturi de executie ale institutiilor, cum este si cel al primãriei municipiului Vaslui, cuprind raportãrile la data de 31 decembrie 2015 în cazul bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, judetelor si municipiului Bucuresti. La Vaslui, veniturile sectiunii de dezvoltare, care s-au ridicat la peste 105 milioane lei, anul trecut, s-au compus din venituri proprii, cu exceptia veniturilor din valorificarea unor bunuri, sumelor reprezentând amortizarea mijloacelor fixe si a sumelor aferente depozitelor speciale pentru constructia de locuinte, subventii pentru finantarea cheltuielilor curente, sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finantarea cheltuielilor curente, venituri din împrumuturi acordate institutiilor si serviciilor publice locale sau activitãtilor finantate integral din venituri proprii, vãrsãminte din sectiunea de functionare pentru finantarea sectiunii de dezvoltare, care se reflectã cu valoare negativã. La sectiunea de dezvoltare a municipiului Vaslui, desi erau prevãzute venituri în sumã de 44 milioane lei, s-au încasat doar 25 milioane lei, asta probabil ca urmare a faptului cã programul de apã-canal nu s-a realizat. Eugen Bot, directorul Serviciului Finante Publice a primãriei municipiului Vaslui, a spus cã gradul de realizare a veniturilor proprii ale bugetului local, determinat ca raport procentual între veniturile proprii încasate si veniturile proprii programate pentru anul 2015 a fost de de 82,69%.

De asemenea, gradul de finantare din veniturile proprii ale bugetului local, determinat ca raport procentual între veniturile proprii încasate si veniturile total încasate, a ajuns la 43,24%. La sfârsitul anului 2015 s-a înregistrat excedent bugetar în sumã de 291.760 lei, excedent care va fi utilizat pentru finantarea cheltuielilor sectiunii de dezvoltare pe anul în curs. „La fundamentarea si dimensionarea cheltuielilor publice locale în municipiul Vaslui s-a tinut cont de atributiile care revin autoritãtilor administratiei publice locale, prioritãtile stabilite de acestea în vederea functionãrii lor în interesul comunitãtii, precum si de prevederile Ordonantei de Urgentã 63/2010, pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006, privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor mãsuri financiare. Stabilirea cheltuielilor bugetelor locale a fost efectuatã în strictã corelare cu posibilitãtile reale de încasare a bugetelor locale, estimate a se realiza”, a spus directorul economic al primãriei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.