spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Nicolae Botgros si “Lãutarii” au fãcut spectacol la Cãntãlãresti: peste 4.000 de oameni au dansat la sãrbãtoarea comunei Stefan cel Mare (foto)

- Advertisement -

A fost mare bucurie în satul Cãntãlãresti, acolo unde primãria si Consiliul Local Stefan cel Mare, în colaborare cu Consiliul Judetean, au organizat ziua comunei. O sãrbãtoare pe care primarul Mihai Moraru, alãturi de viceprimãrita Despina Ciobanu, dar si sute de gospodine din comunã au organizat-o în mod exemplar, cu 40.000 de sarmale, muzicã bunã, cântãreti din România si Republica Moldova. Piesa de rezistentã a zilei a fost concertul sustinut de Nicolae Botgros si ai sãi “Lãutari”, de la Chisinãu, care i-au fãcut pe participanti sã încingã hore, desi afarã erau 30 de grade Celsius. Politistii din Stefan cel Mare, ajutati de echipaje de jandarmi de la Vaslui, au asigurat ordinea la acest eveniment, care s-a desfãsurat fãrã niciun incident.

La ora 15.00, când pe scena de la Cãntãlãresti a urcat Ion Palade, acompaniat de Nicolae Botgros si “Lãutarii”, cozile de masini se întindeau pe kilometri întregi, la iesirea din Cãntãlãresti spre Negresti si spre satul Stefan cel Mare. Mii de vasluieni, locuitori din judetele vecine, au venit la Cãntãlãresti pentru a petrece la ziua comunei Stefan cel Mare. Gazdele actiunii, primãria si Consiliul Local, au muncit mai bine de o sãptãmânã pentru ca totul sã decurgã perfect. Peste 40.000 de sarmale, gãtite în zeci de gospodãrii, au fost împãrtite participantilor, în timp ce Stefan cel Mare, interpretat de un actor al Teatrului “Victor Ion Popa” din Bârlad, a coborât dealurile de la Cãntãlãresti, pentru a spune urmasilor sãi cã “Moldova nu este a mea, nu este a voastrã, ci a urmasilor, urmasilor vostri”. “Avem datoria, ca urmasi ai lui Stefan cel Mare, sã-i cinstim memoria, sã ne amintim mereu de faptele sale de vitejie. Comuna noastrã poartã numele marelui domnitor, iar acest lucru ne onoreazã. Cu un an de zile în urmã, ne rugam la Dumnezeu sã ne dea ploaie, iar acum este la fel de cald si sperãm sã plouã din nou. Vã multumesc tuturor pentru cã ati venit aici, pentru cã ati avut încredere în mine si în echipa mea, iar eu vã fac acum o promisiune: sunt deja patru sate asfaltate si mã voi strãdui ca, în acest mandat, sã asfaltez si celelalte trei sate care nu au asfalt”, a spus Mihai Moraru, primarul comunei Stefan cel Mare.

S-au încins hore, în timp ce Botgros a oferit un recital de exceptie

Desi, ieri dupã-amiazã, au fost peste 30 de grade Celsius, lumea a venit în numãr foarte mare sã petreacã la ziua localitãtii. Presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, vicepresedintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan, senatoarea Gabriela Cretu, alte oficialitãti au venit la Cãntãlãresti, pentru a petrece alãturi de miile de oameni, strânsi în jurul statuii lui Stefan cel Mare. De la an la an, numãrul celor care participã la zilele comunei a crescut tot mai mult, culminând, ieri, cu o cifrã-record: peste 4.000 de participanti, care au venit sã petreacã alãturi de Nicolae Botgros si orchestra “Lãutarii”, de la Chisinãu, dar si de nume cunoscute ale muzicii populare din Republica Moldova, cum este Ion Palade. Botgros, Palade si restul interpretilor veniti la Cãntãlãresti au încântat miile de participanti, iar oamenii au încins hore, desi afarã era foarte cald. Cele 40.000 de sarmale au fost împãrtite tuturor celor care au participat la cea de-a noua editie a zilelor comunei. “Suntem tot mai multi, de la an la an, aici, la Stefan cel Mare, lucru care ne bucurã si ne face sã apreciem eforturile celor care au organizat acest spectacol”, a spus Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean.

Istoricul podului medieval de la Cãntãlãresti

Actiunea de ieri s-a organizat, ca în ultimii 9 ani, în zona podului de la Cãntãlãresti. Podul medieval de la Cãntãlãresti a fost construit în anul 1636 de cãtre hatmanul Gavril Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu (1634-1653), dupã cum glãsuieste pisania amplasatã pe timpanul podului vestic: “Acestu pod l-au fãcut Gavriil Hatmanul cu cneghina lui Liliana, în zilele (domniei n.r) fratelui sãu, Ioan-Vasile Voievod la 7144 (1636)”. În descrierea cãlãtoriei pe care a fãcut-o în Moldova la jumãtatea secolului al XVIII-lea, diaconul Paul de Alep (însotitor al patriarhului Macariei al Antiohiei) precizeazã cã în drumul spre Iasi a trecut peste un pod de piatrã, fãrã a preciza bine locul. Profesorul Ion Ionescu a identificat acest pod între Vaslui si Scânteia (judetul Iasi), el afirmând cã ar fi fost construit în apropierea locului unde Ștefan cel Mare s-a luptat cu turcii în 1475, loc denumit “Podul Înalt”. Deoarece nu exista atunci un alt pod, el a sustinut chiar si tancurile armatelor din cel de-al Doilea Rãzboi Mondial. Lãtimea micã a podului a fãcut necesarã construirea unui nou pod, desi cel vechi era încã functional. În anul 1989, Antrepriza Constructii Montaj 2 Iasi – Santierul Iasi a construit o variantã de drum cu un pod nou, la circa 8 m între axele celor douã poduri. Noul pod are douã benzi de circulatie. Podul medieval din Cãntãlãresti a intrat în conservare, fiind considerat monument de arhitecturã medievalã. Lângã pod a fost amplasat un bust al domnitorului Stefan cel Mare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.