NOUTATE NECESARÃ Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationalã (MCSI) a prezentat vineri, 1 iulie, amplasamentele finalizate si beneficiile conectãrii la internet locuitorilor din localitãtile Tomesti si Mãscurei, din judetul Vaslui. Locuitorii acestor sate sunt extrem de bucurosi cã au acces liber la Internet, putând astfel sã comunice mai usor cu cei plecati în alte tãri la muncã si, mai ales, putând sã acceseze mult mai usor informatiile din tarã si din toatã lumea. Judetul Vaslui este cel mai important judet din România din cadrul proiectului “Construirea unei retele nationale de internet în bandã largã în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale – RO-NET”, având 85 de localitãti în acest proiect. “Este judetul cu cele mai prietenoase autoritãti locale si judetene, care au avut disponibilitatea sã emitã autorizatiile necesare foarte repede. De aceea, din 420 de localitãti incluse în proiect, 85 sunt din judetul Vaslui”, a precizat ministrul secretar de stat în MCSI, Horatiu Angelescu, prezent la actiunea din 1 iulie din comuna Pogana.
În satele Mãscurei si Tomesti, ziua de 1 iulie va fi una istoricã de acum. Una care va fi însemnatã cu “rosu” în calendarul zilelor importante pentru locuitorii lor. A fost ziua când, oficial, cele douã sate au fost conectate cu toatã lumea, prin intermediul RO-NET, fiind deschisã conexiunea la Internet prin WI-FI. A fost finalul proiectului “Construirea unei retele nationale de internet în bandã largã în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale – RO-NET”, care a fost finalizat pânã în prezent în peste 200 de localitãti, iar în alte 220 de localitãti proiectul se aflã în fazã avansatã de implementare. Potrivit tintei asumate prin proiect, pânã în noiembrie anul acesta, 783 de localitãti din zone greu accesibile vor beneficia de acoperire cu internet în bandã largã.
Ministrul, prefectul judetului, zeci de jurnalisti si reprezentantii Telekom au invadat comuna Pogana
Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationalã (MCSI) a prezentat vineri, 1 iulie, amplasamentele finalizate si beneficiile conectãrii la internet locuitorilor din localitãtile Tomesti si Mãscurei, din judetul Vaslui. Prezentãrile au fost fãcute la Scoala Gimnazialã din satul Mãscurei si la Scoala din satul Tomesti, comuna Pogana. Au fost prezenti secretarul de stat Horatiu Angelescu (MCSI), Daniel Olteanu, prefectul judetului Vaslui, Ovidiu Ghiman, director executiv comercial segment business Telekom România, reprezentantii Huawai (China) România, executantii proiectului si cei care au asigurat componentele necesare, plus zeci de jurnalisti din mass-media centralã si localã. În cadrul acestui proiect, scolile din Mãscurei si Tomesti, unde este amplasatã tehnologia WI-FI, prin fibrã opticã, au oferit la patru copii foarte buni la învãtãturã (doi din Mãscurei si doi din Tomesti) câte o tabletã Huawei. “Elevii si profesorii vor avea acces mai usor la informatie, producãtorii locali si mestesugarii vor putea utiliza Internetul pentru afacerea lor si pot intra chiar în sistemul national de licitatii publice cu produsele lor, autoritãtile locale pot comunica mai rapid cu omologii lor si pot cere sustinere pentru dezvoltarea utilitãtilor din zonã, iar persoanele în vârstã vor putea tine legãtura prin intermediul Internetului cu cei dragi aflati departe. Astfel, întreaga comunitate beneficiazã în urma disponibilitãtii accesului la Internet. Cu alte cuvinte, chiar dacã unii se vor întreba poate de ce am adus Internet în sate unde, de exemplu, nu existã o retea de canalizare bine pusã la punct, rãspunsul este cã, dacã ai Internet si îl folosesti inteligent pentru comunitate, poti sã dezvolti si utilitãtile din zonã”, a declarat secretarul de stat MCSI Horatiu Anghelescu, în cadrul vizitei în judetul Vaslui. Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business Telekom Romania, a adãugat si el cã: ”Proiectul contribuie la sustinerea economiei locale atât prin oferirea de beneficii directe pentru comunitãti, care astfel pot sã facã un pas înainte în dezvoltarea lor, dar si datoritã faptului cã cea mai mare parte a echipamentelor necesare – fibrã opticã, containere, stâlpi – a fost achizitionatã de la diversi furnizori locali”.
Ce este RO-NET?
RO-NET este un proiect major finantat prin fonduri structurale europene si care, în judetul Vaslui, este impementat în 85 de localitãti, Vasluiul fiind judetul care are cele mai multe localitãti prinse în acest proiect. La finalul lunii mai, Comisia Europeanã a decis modificarea acestui proiect si, astfel, împãrtirea sa în douã etape. Valoarea totalã aprobatã pentru prima etapã a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintã co-finantarea prin Fondul european de dezvoltare regionalã. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapã este de 53 milioane de euro. RO-NET va acoperi 783 din cele 2268 de localitãti identificate ca “zone albe”. Acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si zonele rurale aducând internetul în bandã largã mai aproape de 130.000 de gospodãrii cu 400 000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi si 2.800 de institutii publice. Prin implementarea proiectului RO-NET, România beneficiazã de fonduri nerambursabile în cotã de 82,7% din valoarea totalã a investitiei acordate de CE, pentru implementarea retelelor de comunicatii electronice Next Generation Network. Contractul pentru implementarea acestui proiect a fost atribuit în anul 2014 companiei Telekom Romania pentru suma 365,7 milioane lei, inclusiv TVA.