spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Fata de 10 de la Valeni refuza LMK pentru ,,Racovita”

- Advertisement -

Iatã elevii vasluieni de 10 la Evaluarea Nationalã

REZULTATE… Vasluiul ocupã locul 11 în topul judetelor cu cele mai multe medii de 10 la Evaluarea Nationalã din acest an: sapte medii de 10, cu una mai mult fatã de anul trecut. Conform rezultatelor, trei medii de 10 au fost înregistrate în Vaslui – douã la Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” si una, la Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene”. Celelalte medii de 10 s-au înregistrat în Bârlad – douã la Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici”, si în Negresti – tot douã, ambele la Scoala Gimnazialã „Mihai David”. În Husi, nu s-a înregistrat nicio medie de 10. Rata de promovabilitate a judetului Vaslui la Evaluarea Nationalã este de 69,73%, numãrul celor care au obtinut medii între 9 si 10, fiind de 248.

Elevii de la Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” Vaslui, care au obtinut 10 la ambele examene, sunt Alexandru Iuliana Alexandra si Bejenariu David Cosmin. Ambii au participat pânã acum la diferite concursuri si olimpiade, sunt sefi de promotie si îsi doresc sã-si continue studiile la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”. Lupascu Miruna Stefania, de la Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene”, este cea de-a treia elevã care a obtinut media 10 la ambele discipline ale acestui examen. Tânãra este pasionatã de fizicã, reprezentând cu cinste judetul la olimpiada nataionalã a acestei materii.

Scoala Gimnazialã „Mihai David” Negresti, în top, cu doi elevi

O altã unitate de învãtãmânt fruntasã ale judetului este Scoala Gimnazialã „Mihai David” din Negresti, cu doi elevi cu medii de 10. Butnaru Marius Angel si Nastasã Ioana Raluca au reusit aceastã performantã, copii care au participat si au obtinut premii la numeroase olimpiade nationale. Marius este un obisnuit al olimpiadelor la profilurile reale, matematicã, fizicã, chimie. În 2014, pe când era în clasa a VI-a, a fost premiat de Societatea de Fizicã din România, contribuind substantial la afirmarea judetului nostru la nivel national. Ioana Raluca este, de asemenea obisnuitã cu performanta la olimpiadele de matematicã, de unde s-a întors de fiecare datã cu premii. „Sunt doi copii cu care scoala noastrã se mândreste foarte mult. Marius se numãrã printre elevii care au fãcut cinste judetului nostru la fiecare olimpiadã la care a participat si acelasi lucru pot spune si despre Raluca. Îi felicit pe aceastã cale pentru rezultatele obtinute, dar si pe ceilalti copii care au ratat la mustatã media 10” ne-a declarat Mihai Doinita, directoarea Scolii Gimnaziale „Mihai David din Negresti.

Irina Burada, cea mai bunã elevã din mediul rural

Dacã în mediul urban, rezultatele erau previzibile, mai ales cã acestia sunt olimpici si chiar sefi de promotie, iatã cã surprizele vin din mediul rural. Irina Burada din Vãleni a reusit sã obtinã cel mai bun rezultat din mediul rural. A obtinut, la Evalurea Nationalã, nota 9,90 la limba si literatura românã si 10 la matematicã. Media generalã: 9,95. Tânãra este si sefã de promotie, terminând scoala generalã cu media 10. „Nu stiu dacã chiar mã asteptam la note atât de mari, dar stiam cã o sã iau note bune. La limba românã stiam sigur cã nu voi lua 10, pentru cã gresisem ceva la un exercitiu, scrisesem „functia sintacticã”, în loc de „partea de vorbire”. Dar la matematicã mã asteptam, pentru cã mi-a plãcut mult materia asta în scoalã. Voi merge la Liceul „Emil Racovitã” din Vaslui, profil matematicã-informaticã, iar apoi îmi doresc sã merg la Facultatea de Medicinã”, spune Irina. „Este foarte modestã. Când a venit acasã, am întrebat-o cum a fost si ne-a spus scurt: „am fãcut ceva-ceva”. Atât! Nici n-am mai insistat cu întrebãrile, pentru cã stiam cã fãcuse. A fost sefã de promotie, în fiecare an a terminat cu media 10. Noi ne asteptam, pentru cã stiam ce copil avem. Stim cã e foarte constiincioasã. Si când avea sora ei mai mare bacul, tot ea era cea care o îndemna sã învete. Îi lua telefonul si o punea sã învete. Multã lume spune cã la tarã nu se face carte, cã notele se dau asa, pe ochi frumosi. Dar nu e adevãrat. Ea nu a fãcut nici mãcar o orã de meditatie. Sper sã continue la fel, pentru cã e spre binele ei. Va da la „Racovitã”, pentru cã la LMK sunt numai copii de bani gata, care fac meditatii, au haine, au bani si ea nu prea are. S-ar simti prost”, spune mama fetei. Cuvinte de laudã la adresa fetei are si directorul Scolii Gimnziale din Vãleni, Emil Soare: „e un copil foarte bun. A stat în prima bancã si mereu urmãrea profesorul cu o atentie deosebitã, atât vizual, cât si auditiv. Nu am cuvinte sã vã spun cât de mult mã bucur pentru aceastã reusitã a ei. Astãzi (n.r. ieri), când am afisat rezultatele, am apluadat-o cu totii, profesori si colegi de clasã de-ai ei deopotrivã. Nu doar o datã i-am spus cã dacã nu avea pãrinti, o înfiam eu”.

Anastasia Cãrãusu, fiica primarului din Bãcesti, printre elevii cei mai bun din Iasi

O altã elevã cu care judetul Vaslui se mândreste este Anastasia Cãrãusu, fata primarului comunei Bãcesti, Horatiu Cãrãusu. Elevã a Colegiului National din Iasi, Anastasia a reusit sã termine examenul de capacitate cu media 10 atât la Limba Românã cât si la Matematicã. Doar 23 de elevi din judetul vecin se pot mândri cu aceastã performantã, patru dintre acestia fiind colegi de clasã cu Anastasia. „Sunt bucuros pentru notele obtinute de Anastasia. Consider cã este o performantã, nu neapãrat pentru cã este copilul meu, ci pentru cã stiu cât a muncit pentru acest rezultat. Îi felicit pe toti copiii din judetul nostru care au obtinut media 10 la acest examen, dar si pe ceilalti absolventi de clasa a VIII-a, care au luat note foarte bune. Ei sunt bogãtia cea mai de pret a noastrã”, a declarat Horatiu Cãrãusu, care a ales ca Anastasia sã studieze la Iasi pentru cã Bãcestiul este mai aproape de capitala Moldovei decât de Vaslui. Anastasia este doavada vie cã aschia nu sare de departe de trunchi, având în vedere cã în tinerete, si actualul primar al comunei Bãcesti a fost olimpic la mai multe materii.

Evaluarea Nationalã, rezultate bune si foarte bune, la Husi!

BRAVO… Rezultatele Evaluãrii Nationale a adus bucurie la Husi, unde copiii care au muncit serios, au primit notele meritate! Scoala „Mihail Sadoveanu” încheie anul scolar cu o satisfactie uriasã: dupã un an rodnic în olimpici la „Nationalã”, cea mai mare medie din oras si-a adjudecat-o eleva Raluca Romascu – 9,95 si mai mult decât atât, din toti cei 49 de elevi care au dat examenul, 11 medii au fost între 9,00 si 10,00. De asemenea, si-au mentinut blazonul si elevii clasei de informaticã de la Colegiul National „Cuza Vodã”, unde 17 din cei 32 de elevi, au avut medii peste 9,00, iar 4 copii – la fel ca si în cazul colegilor de la „Mihail Sadoveanu”, au fãcut teze perfecte, luând notã maximã fie la Limba Românã, fie la Matematicã.

Corectarea tezelor în alt judet a fost o tacticã de bun augur, au concluzionat atât copiii, cât si profesorii din municipiul Husi, bucurosi, cei mai multi dintre ei, în urma afisãrii rezultatelor la Evaluare. Dupã ore în sir petrecute în soare, abia la 16,00, elevii au aflat ce au fãcut la examen. Multi au sãrit în sus de bucurie, notele frumoase arãtând cã munca lor, dar si a profesorilor, nu a fost în zadar. Fãrã nicio îndoialã, Scoala „Mihai Sadoveanu”, condusã de directoarea prof. Daniela Brãnici, meritã toate laudele! Si cu prilejul acestor teste importante, institutia a arãtat ce poate: Raluca Romascu, sefa de promotie, a cucerit cea mai mare medie din oras, 9,95 (9,90 la Limba Românã si 10 la Matematicã), iar din cei 49 de elevi care au sustinut Evaluarea Nationalã, 11 au luat medii peste 9,00, iar 15 dintre ei, peste 8,00. Mai mult decât atât, institutia se poate mândri cu patru note de 10,00, primite de elevii Zaharia Ruxandra (Matematicã), Solomon Carina (Limba Românã), Romascu Raluca (Matematicã), Andronache Gabriel (Matematicã). Mai mult decât atât, profesoara de Limba Românã, Nicoleta Solomon, unul dintre dascãlii performanti ai Husului, a avut sufletul plin de bucurie, sã vadã cã, din cei 49 de elevi, care au sustinut examenul, nu mai putin de 20 au luat note peste 9,00, ceea ce este, într-adevãr, o reusitã absolut lãudabilã! Dupã afisarea rezltatelor, copiii, fericiti, au îmbrãtisat-o, iar aceasta le-a spus, rãspunându-le, cu emotie, gestului lor de afectiune: „Poate acum întelegeti de ce am fost, uneori, poate mai severã cu voi! Am vrut sã ne bucurãm acum împreunã, de aceste rezultate foarte frumoase”, le-a spus profedoara Nicoleta Solomon! Si bucuria a fost mare, într-adevãr, mai ales cã si la Matematicã, unde au fost îndurmati la clasã de prof. Maria Mihãilã, au reusit sã obtinã note mult mai mari decât se asteptau copiii, inclusiv trei meritorii note de 10!

Elevii de la „Cuza Vodã”, rezultate foarte bune!

Elevii Colegiului National „Cuza Vodã” nu si-au dezmintit blazonul, chiar dacã, putin a lipsit, ca aici sã fie douã medii maxime. Georgiana Panainte si Stefania Surdu au obtinut ambele 9,90. De asemenea, per total, din cei 32 de elevi care au sustinut examenul, 17 au avut medii peste 9,00, iar patru copii au fãcut teze perfecte, notate cu 10,00 (Hututui Felic – Limba Românã, Georgiana Panainte – Limba Românã, Andrei Sãlãvãstru – Matematicã si Stefania Surdu – Matematicã. La Scoala Gimnazialã „Anastasie Panu” au sustinut examen 106 elevi, din care doar 11 au avut medii peste 9,00. În ceea ce priveste Scoala „Ion Creangã”, din cei 14 copiii participanti la examen, doar 3 au avut medii peste nota 8,00.

Mediul rural nu a mai fãcut surprize plãcute anul acesta!

Din pãcate, mediul rural arondat municipiului Husi nu a performat, asa cum s-a întâmplat în anii precedenti. Notele au fost, pe alocuri, neasteptat de mici, foarte putini fiind copiii care au trecut de media 9,00. O situatie de-a dreptul stranie s-a petrecut, de pildã, în satul Barbosi, unde, la examenul pentru Evaluarea Nationalã s-au înscris 6 copii, însã 5 dintre ei au lipsit, iar cel mai curajos, care s-a încumetat sã salveze onoarea scolii, fie si srin participare, din pãcate, nu a izbutit decât o medie de… 4,30!

Elevii de 10 din zona Bârlad, la Evaluarea Nationalã!

EXCEPTIONALI… Douã eleve de la Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici”, Bianca Elena Cernat si Beatrice Petronela Nanea, au obtinut media 10 la Evaluarea Nationalã. Un rezultat remarcabil s-a înregistrat si la Scoala Gimnazialã din Gara Banca, comuna Banca, unde eleva Mirela Valentina Grigoras a reusit sã ia media 9,87 la evaluare, surclasând elevii super dotati de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” (CNGRC) din Bârlad, unde prima medie de la Evaluarea Nationalã a fost 9,82. Mirela Valentin Grigoras a reusit sã obtinã a doua medie pe judet dintre scolile din mediul rural! Rezultat remarcabil al Scolii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici”, care are o statisticã demnã de invidiat, fiind de departe scoala cu cele mai bune rezultate din Bârlad, cu mult înaintea CNGRC si a celorlalte scoli gimnaziale bârlãdene.

Evaluarea nationalã a scos în evidentã în acest an un fapt, care a confirmat valoarea Scolii Gimnaziale „Episcop Iavoc Antonovici” din Bârlad: doi dintre elevii clasei a VIII-a B, si anume Bianca Elena Cernat si Beatrice Nanea, au primit nota 10 la ambele materii de examen, limba românã si matematicã. Rezultatul pentru cele douã eleve era de asteptat, deoarece au învãtat într-o clasã unde competitia între elevi era un mod de viatã. Ambele provin de la clasa a VIII-a B, diriginte fiind profesorul Corneliu Constantin Plesu, unde din 28 de elevi, 20 au obtinut medii între 9 si 10, dintre care patru elevi chiar media 10 pe linie, iar restul de opt elevi au obtinut medii între 8 si 9! Scoala „Episcop Iacov Antonovici” are patru elevi cu nota 10 la limba românã (Maria Balmus, Bianca Cernat, Petronela Beatrice Nanea si Cosmin Sava), trei elevi cu nota 10 la matematicã (Bianca Cernat, Petronela Nanea si Marcel Onose), rezultatul situând scoala din Bârlad pe primul loc, cu opt elevi în primii 100. Urmeazã apoi CNGRC Bârlad cu sapte elevi si Scoala Gimnazialã „George Tutoveanu” din Bârlad cu trei elevi în primii 100.

Tinta vârfurilor: Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”

Bianca Elena Cernat este fiicã de medic, mama sa fiind unul dintre cei mai cunoscuti medici bârlãdeni. Este un copil exceptional, bine crescut si la propriu si la figurat. Mândria pãrintilor: frumoasã si foarte desteaptã. Si mai ales ambitioasã. Vrea sã meargã mai departe la liceu, unde în altã parte decât la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad. A fost olimpicã în clasa a VIII-a la nu mai putin de patru materii: matematicã, istorie, francezã si limba românã. A ajuns pânã la faza judeteanã la toate patru, fiind multumitã cu locurile doi. „Nu am tras foarte tare la olimpiade, pentru cã pe primul plan era scoala. As vrea sã merg la Colegiul Codreanu, pentru care am douã optiuni: Stiintele Naturii sau Mate – Info. Mi-as dori foarte mult sã fiu medic, specialitatea neurolog sau neurochirug. Dar pentru asta trebui sã învãt si asta este pasiunea mea. Mã asteptam la acest rezultat, nota 10 este o normalitate pentru mine si sper sã fie tot asa mereu, pânã la facultate inclusiv”, a precizat Bianca Cernat.

Beatrice Petronela Nanea are aceleasi visuri cu Bianca, doar au fost colege de clasã si s-au întrecut pânã în ultima zi la învãtãturã, Bianca terminând cu nota 10 pe linie, iar Petronela cu 9,97 (dar cu 10 pe linie în clasa a VIII-a). „As vrea sã merg la CNGRC din Bârlad, la Mate – Info sau Stintele Sociale, deocamdatã nu m-am decis, încã mai oscilez”, a spus Petronela Nanea.

Surpriza numitã Mirela Valentina Grigoras!

O mare surprizã o constituie eleva Mirela Valentina Grigoras, de la Scoala Gimnazialã din satul Gara Banca, comuna Banca, care are a doua medie pe judet, dintre scolile din mediul rural, primind nota 10 la limba românã si 9,75 la matematicã, media la Evaluarea Nationalã fiind 9,87. Mirela Valentina este a 19-a elevã pe judetul Vaslui si, surprizã, a reusit sã primeascã la examinarea nationalã o medie mai mare decât a primului clasat de la CNGRC, Dragos Iordan (seful de promotie de la CNGRC), care a luat media 9,82, având 10 la matematicã si 9,65 la limba românã. „Nu m-am asteptat la acest rezultat pentru simplu motiv cã eu niciodatã nu am vânat note mari ci am învãtat constant si am luat totul natural, ca atare. Pãrintii mei nu au pus niciodatã presiune pe umerii mei, m-au lãsat sã învãt cum vreu, cât vreau si m-am dezvoltat natural. Îmi doresc sã merg la CNGRC din Bârlad, la mate info (prima obtiune) sau stiintele naturii, asta fiind a doua optiune. Pentru asta am învãtat si cred cã acum nu am cum sã nu intru la Codreanu la Bârlad. Multumesc din suflet pãrintilor mei care m-au sustinut mereu în tot ce am fãcut”, a spus Mirela Valentina Grigoras. Este unica fiicã a secretarului Primãriei comunei Banca, mama sa fiind asistentã medicalã la Dispensarul Medical al comunei Banca. N-a avut frati, pãrintii i-au pus la dispozitie tot ce-a dorit, ca sã învete. Pasiunea Valentinei este matematica si cititul. A terminat clasa a VIII-a cu media generalã 10, având 10 pe linie din clasa a I-a pânã în clasa a VIII-a. Dacã era posibil, ar fi luat zece pe linie si la grãdinitã. Cã pasiunea ei este matematica, s-a vãzut încã din clasa a VII-a, când a câstigat locul I la Concursul Intrajudetean „Banca micului matematician”, acelasi premiu luând si în clasa a VIII-a. Atentie codrenisti, aveti concurentã puternicã din satul Gara Banca!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.