spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Anunț important făcut de Ministerul Sănătății. Ce trebuie să știți despre bacteria Clostridium difficile

- Advertisement -

Ministerul Sănătății a făcut vineri publice mai multe informații privind bacteria Clostridium difficile și infecțiile determinate de aceasta.

Clostridium difficile este o bacterie care se întâlnește în intestinul a 1 — 3% din populația adultă, la cea mai mare parte a acestora nu se produc manifestări clinice deoarece existența florei intestinale obișnuite reușește să îi împiedice multiplicarea.

„Totuși, în situații în care această floră intestinală normală se reduce numeric (cel mai adesea după administrare de antibiotice) Clostridium difficile are condiții favorabile să se multiplice și să elibereze toxine ce afectează colonul, cauzând simptomatologia ICD. Clostridium difficile poate rezista timp de săptămâni în mediul înconjurător sub formă de spori (bacterii cu un înveliș special, foarte rezistent). Odată luați pe mâini și apoi ingerați, sporii vă vor coloniza intestinul”, susțin specialiștii MS, într-un comunicat transmis vineri presei.

Manifestările sunt diaree cu scaune lichidiene, care se pot asocia cu febră, dureri abdominale, greață, inapetență (foarte rar vărsături).

„Cele mai multe cazuri evoluează favorabil; există însă și situații de afectare severă a colonului, când se poate ajunge la încetarea tranzitului intestinal (ileus) cu meteorism abdominal important, șoc, insuficiență renală, degradarea funcțiilor altor organe, implicând un risc vital pentru pacient. Este probabil să aveți ICD când manifestările descrise sunt asociate uneia dintre următoarele situații: urmați sau ați urmat de curând un tratament antibiotic (în ultimele 2 — 3 luni), ați fost spitalizat sau instituționalizat (spre exemplu în centru de recuperare, cămin pentru persoane vârstnice), aveți peste 65 de ani, ați fost operat recent la nivelul intestinului, aveți un tratament cu medicamente imunosupresoare (de ex: citostatice), aveți boli severe, ceilalți membri ai familiei nu au sindrom diareic”, susțin specialiștii.

Potrivit acestora, pentru a reduce riscul de a avea ICD, antibioticele trebuie luate doar atunci când este justificat și sunt prescrise de un medic.

sursa: http://www.antena3.ro/actualitate/sanatate/informare-privind-bacteria-clostridium-difficile-365542.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.