După eliminarea de pe trasee a transportatorilor privaţi, pe 9 mai, societatea publică de transport local din Galaţi, Transurb, este încă în etapa evaluărilor. Una dintre certitudini este că, după ce au fost concediaţi 138 de angajaţi, acum societatea este nevoită să angajeze 118 persoane, pentru a suplini lipsa acută de personal.
Zilnic, au loc la Transurb concursuri de angajare de şoferi, vatmani, controlori şi vânzători de bilete. Societatea de transport public local are în prezent 647 de angajaţi, după ce anul trecut a fost nevoită să renunţe la 138 de persoane, ca urmare a restructurărilor de personal. Eliminarea transportatorilor privaţi de pe traseele din Galaţi a făcut ca Transurb să fie nevoită acum să facă angajări masive, având nevoie de 118 persoane pentru a suplini lipsa de personal de pe autobuze, troleibuze, tramvaie, dar şi din sectoarele de întreţinere. O problemă este la vatmani, în sensul că este dificil să găseşti persoane calificate pe această meserie. ”Ca urmare a acestei situaţii, am luat decizia în Consiliul de Administraţie să înfiinţăm o şcoală de vatmani la Transurb. Sperăm ca până pe 15 iulie aceasta să fie autorizată, şcoala urmând să funcţioneze în autobaza de pe strada Coşbuc”, a declarat Genica Totolici, directorul Transurb. În prezent, la Transurb sunt angajaţi 48 de vatmani, însă e nevoie de alţi 42 de vatmani pentru ca tramvaiele să circule în condiţii normale pe traseele din Galaţi.
1.000.000 de kilometri pe zi
Dacă până la dispariţia transportatorilor privaţi de pe trasee, mijloacele de transport ale Transurb parcurgeau 500.000 de kilometri pe zi pe traseele din Galaţi, după data amintită distanţa s-a dublat, ceea ce înseamnă un consum pe măsură de combustibil, dar şi cheltuieli mai mari cu întreţinerea. Societatea publică de transport local are nevoie de electricieni şi electronişti pentru autobuze şi troleibuze, iar la tramvaie există un deficit de electromecanici. Asta în condiţiile în care tramvaiele care operează pe traseele din Galaţi sunt din 1973. Începând de astăzi, 1 iulie, Transurb trece la programul de vară, ceea ce înseamnă o scădere simţitoare a mijloacelor de transport în comun de pe trasee, de la 106 autobuze, troleibuze şi 35 de tramvaie la 24 de autobuze, troleibuze şi 10 tramvaie. Conducerea societăţii de transport public local dă asigurări că gălăţenii nu vor avea de aşteptat mai mult în staţii în această perioadă. ”Începând de la ora 5 dimineaţa, se va face o analiză a fluxului de călători, iar dacă se vor constata probleme pe anumite trasee, se vor face imediat ajutările necesare”, precizează Genica Totolici, directorul Transurb.