UPDATE! Marea Britanie va iesi din UE. 51,9% dintre cetatenii britanici au votat „out” (n.r. iesirea tarii din Blocul European).
PRO VS. CONTRA…. Vasluienii asteaptã cu emotii rezultatele referendumului din 23 iunie, din Marea Britanie. Acestia se tem de eventualele consecinte pe care Brexitul (n.r. iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeanã) le-ar avea asupra liberei circulatii, precum si a taxelor mari pe care vor trebui sã le plãteascã de acum înainte. „Sper sã se decidã rãmânerea în Uniunea Europeanã (UE), pentru cã altfel, nici nu vreau sã mã gândesc cât de greu va fi pentru cei care nu cunosc foarte bine limba englezã si vor sã câstige un ban cinstit aici. Oamenii sunt împãrtiti, pro si contra, dar numãrul celor care voteazã pentru Brexit mi se pare cã e mai mare. Cred cã le-ar plãcea sã iasã din UE si sã controleze astfel situatia imigrantilor. Sper însã sã nu mãreascã taxele si sã nu aplice acelasi sistem de vize ca australienii, cu punctaj în functie de meserie, cunostinte de englezã, diplome, referinte profesionale”, spune vasluianca Emanuela, barmanitã în Marea Britanie de patru ani.
Se estimeazã cã, în momentul de fatã, în Marea Britanie sunt peste 223.000 de români înregistrati cu forme legale de muncã, dar si peste 100.000 fãrã acte. Numãrul acestora a crescut simtitor dupã deschiderea totalã a pietei de muncã pentru români si bulgari, si cel mai probabil va scãdea dacã, în urma referendumului de ieri, britanicii vor decide sã iasã din Blocul European.
„Brexit-ul, <<curãtarea>> Marii Britanii de cersetori”
„Cei care voteazã pentru „in” (rãmâne în UE) sunt cei cu câteva afaceri, case pe care le închiriazã, lor nu le va conveni sã piardã bani. Cei care voteazã pentru „out” (afarã din UE) sunt clasa de jos a britanicilor, care considerã cã imigrantii le iau locurile de muncã. Desi multora le-ar plãcea sã iasã din UE, nu cred cã o vor si face. Nu cred cã e rentabil pentru ei, pentru cã ar pierde din forta de muncã, românii primesc salarii mai mici decât britanicii. Rentabil nu e nici pentru noi, pentru cã va fi mai greu sã ajungi aici si mai ales sã te angajezi. Pe de altã parte, multi vãd acest Brexit ca o „curãtare” de imigrantii care lucreazã ilegal, mai ales de cersetori si infractori”, spune Lucian,
„Nu cred cã prin vot se poate schimba ceva”
Pentru românii care lucreazã legal în Marea Britanie, cu contract de muncã, Brexit-ul nu e un pericol. Campania Vote Leave dã asigurãri cã toti cetãtenii europeni, rezidenti legal, nu vor fi afectati de iesirea Marii Britanii din UE. Alex, un alt vasluian care lucreazã în Anglia de aproape doi ani, este de pãrere cã „toatã aceastã poveste cu referendumul este doar de fatadã, de altfel ca în orice altã campanie. Pãrerea mea si a multor români de aici e cã nu se va schimba mare lucru dacã UK (n.r. Marea Britanie) iese sau nu din UE. Nu cred cã prin vot se poate schimba ceva. Dacã ar fi fost asa, nimeni nu ar mai fi avut acest drept. Cãrtile sunt fãcute deja. Cum? Vom vedea mâine (n.r. azi), când vom afla rezultatele. Dar nu e ca si cum exact dupã ce apar acestea, gata, s-a schimbat tot. Am înteles cã dureazã vreo doi ani pânã vor intra în vigoare noile reglementãri, plus cã, dacã ai contract de muncã, probabil vei primi drept de muncã automat. Cred cã restrictii vor fi doar pentru cei care nu cunosc prea bine limba englezã si nici nu-i prea duce capul”.
„Stiu cã e mare nevoie de mine aici”
Cei care lucreazã în sistemul medical sunt cel mai bine vãzuti în Marea Britanie. Apreciati si doriti deopotrivã, acestia sunt ceva mai linistiti decât restul vasluienilor care lucreazã acolo. „Nu am urmãrit îndeaproape povestea referendumului, însã stiu cã pe mine personal nu mã va afecta dacã Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeanã. Eu lucrez ca asistentã medicalã într-o clinicã, am contract de muncã pe perioadã nedeterminatã, experientã si stiu cã e mare nevoie de mine aici. Angajatorii nu cred cã nu vor sã iasã din UE din cauza fortei de muncã. Imigrantii sunt mult mai muncitori decât englezii, chiar si necalificati. În cazul meu, din câte am observat, nici pacientii nu vor ca Marea Britanie sã iasã din UE, pentru cã noi, românii, ne dedicãm în muncã. Cred cã toatã situatia asta îi va afecta pe cei care stau în UK fãrã documente, fãrã sã plãteascã taxele sau pe cei care care vor veni de acum înainte, în sensul cã vor trebui sã dovedeascã cã sunt corecti si profesionisti”, spune Dorina, asistentã medicalã.
Sondajele indicã o luptã strânsã între cele douã tabere
Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos MORI si publicat ieri, în ziua alegerilor, tabãra favorabilã rãmânerii Marii Britanii în UE era creditatã cu 52% din voturi, în timp de pentru Brexit ar urma sã voteze 48% dintre alegãtori. Rezultatele finale însã le vom afla azi. Dacã britanicii vor decide iesirea din Blocul European, Marea Britanie va fi primul stat suveran care va „divorta” de Uniunea Europeanã. Noile reglementãri nu vor apãrea însã imediat, ci dupã o perioadã minimã de doi ani în care autoritãtile de la Londra sI Bruxelles vor trebui sã negocieze termenii relatiei cu UE.