Situatie „încinsã” la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, acolo unde pacientii sunt nevoiti sã îndure canicula, fiecare cum poate. Si asta pentru cã instalatia de aer conditionat a cedat. Nu s-a stricat, doar cã nu face fatã suprafetei mari pe care trebuie sã o acopere. Pentru a-i mãri capacitatea, conducerea spitalului a comandat douã pompe de presiune din strãinãtate. Pânã vor sosi „achizitiile”, unitatea medicalã va functiona fãrã aer conditionat. ” Firma de la care am cumpãrat instalatia de aer conditionat ne-a recomandat sã nu mai punem în functiune instalatia pânã nu vor fi montate si cele douã pompe. Altfel riscãm sã pierdem garantia lucrãrii. Ne cerem scuze pentru aceastã problemã, sperãm ca în douã-trei sãptãmâni sã fie remediatã” a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui.
Lucrãrile de modernizare de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui încep sã dea chix, una dupã alta. Dupã ce în luna octombrie a anului trecut, sectia de Obstetricã-Ginecologie era cât pe ce sã ia foc, din cauza unui detector de fum care nu s-a declansat la timp, zilele acestea a venit rândul instalatiei de rãcire sã-si arate limitele. Exact când aveau mai mare nevoie de el, pacientii au fost lãsati fãrã aer conditionat. De vinã ar fi cei care au proiectat si executat lucrarea. N-au dus aerul chiar în toate saloanele. Pentru a mãri capacitatea instalatiei, conducerea spitalului a cumpãrat din strãinãtate douã pompe de presiune. Costul lor si al repunerii instalatiei în functiune se ridicã la aproximativ 80.000 de lei. Ana Rinder, managerul SJU Vaslui, spune cã pacientii se vor bucura din nou de aerul conditionat în douã-trei sãptãmâni. Pânã atunci, în spital se dã doar aer ventilat. „Într-adevãr, sunt ceva probleme cu instalatia de rãcire, în sensul cã nu face fatã solicitãrilor. A trebuit sã cumpãrãm douã pompe de presiune pentru a mãri capacitatea instalatiei. Pentru cã la noi în tarã nu se gãsesc astfel de pompe, am fost nevoiti sã le cumpãrãm din strãinãtate. Firma de la care am cumpãrat instalatia ne-a recomandat sã nu mai folosim aerul conditionat pânã nu vor fi montate aceste douã pompe, altfel riscãm sã-i pierdem garantia. Pentru cã instalatia ne-a costat undeva la 300.000 de euro, s-a luat decizia sã nu o mai folosim pânã nu va fi pusã la punct. Noi sperãm ca în douã-trei sãptãmâni sã rezolvãm aceastã problemã. Pânã atunci instalatia va functiona doar pe aer ventilat”, ne-a declarat managerul spitalului.
„Sectia ATI si Blocul Operator au aer conditionat”
Potrivit Anei Rinder, Blocul Operator si Sectia de Anestezie si Terapie Intensivã nu sunt afectate de lipsa aerului conditionat. „Doar în corpurile A si B ale spitalului ne confruntãm cu aceastã problemã. Blocul Operator si sectia ATI sunt în corpul C, care are o altã retea. Aici nu sunt probleme cu aerul conditionat. Îmi cer scuze, în nume personal, tuturor celor care apeleazã la serviciile unitãtii noastre medicale pentru lipsa aerului conditionat. Sperãm sã rezolvãm problema cât mai repede”, a mai declarat Ana Rinder.