Pe surse: proiectul de 40 milioane euro va fi dat pe mâna unui baron al deseurilor menajere din Arges!
Desi s-a investit o micã avere din fondurile europene, pentru ca judetul Vaslui sã aibã un sistem de gestiune si colectare a deseurilor la nivel european, investitia este si acum nefunctionalã. Peste 40 de milioane de euro au fost cheltuite din fondurile UE pentru realizarea gropii de la Rosiesti si crearea unor statii de sortare si transfer în cele trei municipii si orasul Negresti. Ce s-a ales de acesti bani, desi proiectul trebuia sã fie functional? Mai nimic, pentru cã Vasluiul este si acum în faza licitatiilor. La unele municipii, gen Vaslui, s-au semnat contractele cu viitorul operator de transport al deseurilor, în timp ce la Husi sau Negresti este greu de spus cine va câstiga aceste licitatii si, mai ales, cine va cãra deseurile locuitorilor din aceste localitãti cãtre groapa de la Rosiesti. La Bârlad, ieri s-au deschis ofertele celor patru firme care vor sã colecteze deseurile menajere în oras, însã sunt zvonuri cã o anumitã firmã va câstiga, o societate din Pitesti, Financiar Urban. Firma în cauzã a semnat deja cu municipiul Vaslui si apartine unui om de afaceri care are multe probleme cu DNA, conform presei din Arges. Sunt surse care spun cã întreaga afacere cu groapa de gunoi de la Rosiesti va fi controlatã de firma din Pitesti, pe baza unor întelegeri ascunse.
Pe municipiul Vaslui, s-a semnat deja contractul cu Financiar Urban Pitesti, o firmã care apartine unui om de afaceri despre care presa din Arges sustine cã a avut multe probleme cu DNA. Omul de afaceri Gheorghe Vãsâi, managerul Financiar Urban, a fost o bucatã de timp, în 2014, în arest la domiciliu, într-o serie de dosare ale procurorilor anticoruptie. Acesta are în administrare foarte multe afaceri, printre care si groapa de gunoi de la Albota, dar si colectarea deseurilor din Pitesti si din localitãtile din Arges, fiind deci un baron al deseurilor. Firma din Pitesti opereazã si în Giurgiu, dar si în alte judete controlate de PSD, sunt informatiile care circulã în presa localã si nationalã. Cert este cã, de mai multe zile, circulã zvonul cã Financiar Urban ar fi câstigat licitatia de colectare si transport a deseurilor si pentru municipiul Bârlad, însã varianta nu a fost confirmatã de la Consiliul Judetean. De ieri, s-au deschis ofertele celor patru firme care sunt înscrise în licitatia pentru deseurile bârlãdenilor, însã nu s-a fãcut o ierarhizare a ofertelor. Si atunci, de unde se stie, încã de duminicã, care este firma câstigãtoare? Cel mai probabil, cineva i-a promis patronului de la Arges cã îi dã pe mânã colectarea deseurilor menajere pe tot judetul Vaslui, informatie care a ajuns si la noi. Vom vedea dacã Financiar Urban câstigã licitatia la Bârlad, însã sursele noastre spun cã, mai mult ca sigur, asa se va si întâmpla.
La Husi si Negresti, se reiau licitatiile. Câstigãtorul se va afla abia prin toamnã
În vreme ce în Vaslui s-a semnat deja contractul cu viitorul operator local, iar la Bârlad se analizeazã ofertele, situatia licitatiilor pentru deseurile menajere din Husi si Negresti este cu adevãrat criticã. Recent, la licitatia pentru orasul Negresti s-au înscris doar douã firme. Astfel, Consiliul Judetean va relua licitatia, de data aceasta sub o nouã formã. Negrestiul va fi scos la pachet cu Husul, pentru ca oferta sã fie mai atractivã. Probabil, licitatia se va tine la începutul toamnei, iar câstigãtorul va fi aflat abia prin decembrie, timp în care mega-proiectul gropii de gunoi de la Rosiesti va stationa si nu va fi adus niciun gram de deseu menajer din judet. Nici groapa de gunoi nu are, pânã acum, un operator stabilit în mod legal. Iatã si explicatiile sefilor Consiliului Judetean: „În data de 9 noiembrie 2015 au fost deschise ofertele. Au fost depuse patru oferte. A fost comunicat rezultatul procedurii. În data
de 15 februarie 2016, rezultatul procedurii a fost contestat la CNSC, ofertantii solicitând reevaluarea ofertelor. Prin decizia nr. 432/C4/22.03.2016, CNSC a anulat întreaga procedurã. Trei ofertanti au formulat plângere la Curtea de Apel Iasi împotriva deciziei CNSC. Primul termen a fost în luna mai. Autoritatea contractantã a anulat procedura.
În data de 27 aprilie, a retransmis documentatia spre avizare la ANAP, pentru o nouã procedurã. În data de 11 mai, Curtea de Apel Iasi a mentinut hotãrârea CNSC si a respins contestatiile formulate de ofertanti. În data de 14 mai, a fost publicat pe SEAP anuntul de concesionare. Termenul limitã pentru depunerea candidaturilor este 5 iulie, datã la care se vor deschide ofertele”. Pe site-ul www.licitatia.ro, apare cã licitatia de la Consiliul Judetean Vaslui, pentru operatorii de transport, care vor primi si flota de masini cu care se vor transporta deseurile menajere din judetul Vaslui, este de peste 7,7 milioane lei, deci o afacere de aproape 2 milioane de euro pe an. De aceea, probabil, este si rãzboiul între diverse firme din tarã, pentru a prinde milioanele de euro care vor rezulta din gunoaiele vasluienilor.
Avem si explicatiile oficiale ale întârzierii proiectului gropii de gunoi de la Rosiesti
Pe pagina de internet a proiectului integrat de management al deseurilor, www.simdsvs.ro, au apãrut în urmã cu douã zile informatii despre stadiul acestui proiect. Acolo scrie, negru pe alb, cã proiectul ar trebui sã fie finalizat la 30 iunie. Ori, nici pânã în decembrie nu se vor termina licitatiile pentru statiile de transfer si operatorii de colectare si transport a gunoaielor, în stilul în care se merge acum, darãmite pânã pe 30 iunie… Iatã si motivele pentru care proiectul de gestionare a deseurilor a intrat în impas. „În data de 8.12.2015 a fost depusã o contestatie asupra caietului de sarcini. Procedura a fost reluatã. Deschiderea ofertelor a fost în data de 12.02.2016. Au fost desemnati cîstigãtori pentru 3 din cele 5 loturi scoase la licitatie. Pentru loturile rãmase (1 Negresti si 4 Bârlad) s-a reluat procedura de atribuire a delegãrii gestiunii serviciului de salubrizare, deoarece nu au fost îndeplinite prevederile Legii 51, art.29. Rezultatul pentru loturile 2,3 si 5 a fost contestat la CNSC. Prin decizia nr. 678/C1/22.04.2016, CNSC a dispus reevaluarea ofertelor pentru loturile 2 si 3 si respingerea contestatiei pentru lotul 5. Comisia a reevaluat ofertele pentru lotul 2 si 3. În data de 6.05.2016 a fost emis raportul procedurii prin care s-au hotãrât urmãtoarele: pentru lotul 3 Husi – cele trei oferte au fost declarate neconforme (deoarece salariul minim brut pentru anumite categorii de personal nu respectã legislatia în vigoare), iar pentru lotul 2 Vaslui a fost declarat cîstigãtorul. Pentru lotul 3 Husi a fost transmisã în data de 18.05.2016 documentatia de atribuire la ANAP, pentru aprobare. Documentatia a fost returnatã pentru a fi modificatã si retransmisã conform modificãrilor legislatiei pentru achizitii publice. Pentru lotul 2 si lotul 5 au fost desemnati ofertantii cîstigãtori si, având în vedere lipsa contestatiilor pânã la aceastã datã, se va demara procedura de semnare a contractelor. Pentru loturile 2 Vaslui si 5 Rosiesti s-au semnat contractele cu operatorii SC FINANCIAR URBAN PITESTI, respectiv Asocierea SC ROSSAL ROMAN si Diasil Suceava”, se aratã în comunicatul oficial. Intitulat „Sistemul integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui”, proiectul ar fi trebuit sã se implementeze pe o perioadã de trei ani, având ca principal scop preluarea deseurilor solide de la populatia din judet si prelucrarea acestora într-o statie ecologicã. Astfel, gunoiul menajer si cel reciclabil ar urma sã fie preluat de la populatie în containere diferite care vor fi amplasate în peste 3.000 de platforme de colectare atât în mediul urban, cât si rural. Ulterior, containerele vor fi ridicate si duse spre cele patru statii de transfer din orasele Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti, de unde apoi deseurilor vor merge cãtre depozitul central din comuna Rosiesti pentru a fi prelucrate în statia ecologicã.