spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Manual de „albit”comercinții, în cazul intoxicației alimentare de la Puiești

- Advertisement -

FINAL NEASTEPTAT Cazul copiilor din satul Rotari, comuna Puiesti, care au ajuns la spitalul din Bârlad si la cel din Vaslui, dupã o petrecere organizatã de pãrinti si învãtãtoare de 1 iunie, a ajuns la final. Inspectorii si specialistii de la DSP Vaslui si DSVSA Vaslui au fãcut cunoscutã cauza toxiinfectiei alimentare care a bãgat în spital 25 de copii cu vârste între 6 si 11 ani. Principalii vinovati sunt sursa de apã nepotabilã si necatagrafiatã (apa de fântânã), inexistenta produselor de igienã personalã, precum si o serie de neconcordante de care se fac vinovati cei care au organizat petrecerea: alimentele nu au fost puse la frigider, nu s-au spãlat îndeajuns carnea si legumele, iar servirea a fost fãcutã fãrã ca cei mici (sau cei mari) sã se spele pe mâni. În urma acestui scandal, învãtãtoarea s-a ales cu o mustrare scrisã, datã de conducerea Liceului Agricol din Puiesti, de care apartine scoala din Rotari.

Cazul celor 25 de copii intoxicati la petrecerea de 1 Iunie, organizatã de învãtãtoarea lor si de pãrinti, din satul Rotari, comuna Puiesti, aduce o rezolvare demnã de cãrtile din care putem învãta cum se albesc niste comercianti! Practic, nici un aliment asupra cãruia exista suspiciunea cã ar fi produs toxiinfectia alimentarã celor 25 de copii si învãtãtoarei nu a fost gãsit în neregulã! Vinovatã este apa din fântânã! De parcã pânã atunci, si de atunci încoace, toti cei care au folosit apa din fântânã ar fi fãcut toxiinfectie alimentarã! Dar sã vedem ce spun specialistii de la DSP si DSVSA Vaslui, care au trimis un comunicat cu rezultatul anchetei fãcute.

“Urmare a finalizãrii anchetei comune DSP-DSVSA Vaslui referitoare la toxiinfectia alimentarã în urma cãreia 25 de copii cu vârste cuprinse între sase si zece ani, de la Scoala Gimnazialã cu clasele I-IV din satul Rotari, comuna Puiesti, au fost internati în sectia de Boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui (7 copii) si a Spitalului Municipal de Urgentã <<Elena Beldiman>> Bârlad (18 copii), vã aducem la cunostintã rezultatele anchetei: toti cei 25 de copii care au manifestat semne moderate de boalã sunt externati si în stare bunã de sãnãtate. În urma anchetei epidemiologice din produsele cu care au fost serviti copiii (pulpe de pui, kaizer din pulpã, suncã presatã, salam, mãsline, rosii, prãjiturã midi Tiramisu, suc cu aromã de coca cola si suc cu aromã de portocale) s-au mai identificat la fata locului si s-au recoltat probe din pulpã de pui pregãtitã la grãtar, salam, suncã presatã, rosii tãiate, suc cu aromã de portocale si apã din rezervorul cu apa folositã la spãlarea mâinilor.

În afarã de sucul cu aromã de portocale, în toate celelalte produse s-au identificat E. coli enterobateriaceae si bacterii coliforme. Aceeasi germeni s-au izolat si din probele biologice (materii fecale si lichid de vãrsãturã) recoltate de la consumatori. Din produsele identificate în reteaua comercialã din care s-a fãcut aprovizionarea în perioada 30 – 31.05.2016 s-au identificat si analizat în vederea stabilirii criteriilor de sigurantã alimentarã urmãtoarele produse: salam, prãjiturã Tiramisu, rosii, suc cu aromã de portocale si suc cu aromã de coca cola, care au avut rezultate corespunzãtoare la analizele microbiologice.

În urma coroborãrii rezulatelor obtinute în urma anchetei epidemiologice, a analizelor pe alimente si a probelor biologice recoltate de la copii, rezultã cã sursa infectiei este reprezentatã de sursa de apã nepotabilã si necatagrafiatã, inexistenta produselor de igienã personalã (sãpun lichid, prosop de unicã folosintã), conditii precare de igienã la prepararea si servirea alimentelor, precum si întreruperea lantului frigorific din momentul achizitionãrii (coroborat cu temperaturile ambientale foarte ridicate din acele zile), transportului si depozitãrii alimentelor pânã la momentul consumului”, relateazã Serviciul de comuncare al DSVSA Vaslui. Mai mult decât clar!

Vã reamintim cã petrecerea de 1 iunie a celor 27 de elevi din clasele I-IV si de la clasa pregãtitoare, de la scoala gimnazialã din satul Rotari, comuna Puiesti, s-a transformat într-un cosmar! 25 dintre elevi, în frunte cu învãtãtoarea, au fãcut toxIinfectie alimentarã, ajungând pe 2 iunie la spitalul din Bârlad! Opt dintre elevi au ajuns la Spitalul Judetean Vaslui, deoarece Sectia de Boli Infectioase din Bârlad nu a putut prelua atât de multi copii intoxicati. Alimentele servite de învãtãtoarea Daniela Suvac, împreunã cu pãrintii elevilor, au fost cumpãrate, dupã cum a precizat învãtãtoarea, de la supermarketul Penny din Bârlad. La aceastã petrecere, care s-a transformat într-una câmpeneascã, nelalocul ei pentru copii de clasele I-IV, elevii au servit pulpe de pui, kaizer si sunculitã, toate fãcute la grãtar, rosii, prãjituri Mini Tiramisu, sucuri. Alimentele au fost cumpãrate pe 30 mai, din Penny Bârlad si de la mai multe magazine de cartier din oras.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.