spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

DNA în vizitã la Buzatu, înainte de a fi uns presedinte CJ (foto, video)

- Advertisement -

La Bârlad, DNA a tãiat din visele de deputat ale lui Titi Constantinescu

EMOTII…La Vaslui, au fost perchezitionate sediile firmelor lui Ilisei si a lui Costan, precum si domiciliile acestora. Procurorii cãutau agende sau alte înscrisuri secrete. La Bârlad, procurorii s-au dus peste fostul primar, Titi Constantinescu, care vrea sã fie deputat. Acest nou val de perchezitii, nu e deloc întâmplãtor, în ultima perioadã, constructorii vizati au dat deja cu subsemnatul, rând pe rând, la DNA Iasi.

PERCHEZITII… Cinci ore, atât au durat perchezitiile DNA în judetul Vaslui, ieri dimineatã. Zeci de jandarmi, însotiti de ofiteri de politie si procurori anticoruptie au descins, la prima orã a zilei de luni, la sediile unor firme de constructii si la Consiliul Judetean, în paralel cu perchezitiile la Unitatea regionalã de implementare a Programului Operational Sectorial (POS) Mediu, de la Bacãu. Ce cautã procurorii DNA, încã nu se stie, cert este cã operatiunea de ieri are la bazã o reclamatie, se spune, semnatã de o persoanã din interiorul CJ Vaslui. Circulã unele zvonuri legate de sume care s-ar fi virat nelegal dinspre Consiliul Judetean cãtre firmele de constructii care au fãcut reabilitãrile retelelor de apã-canal din Vaslui si Bârlad, fãrã nimic concret. Cert este cã o serie dintre firmele controlate ieri de politisti si procurori, cum este cazul Comconstruct SRL Vaslui, nu si-au primit nici acum toti banii de la Consiliul Judetean, de aceea actiunea DNA de luni dimineatã este cel putin ciudatã. Bilantul zilei de ieri este si el destul de interesant: cinci firme de constructii controlate „la sânge”, douã Directii din cadrul Consiliului Judetean Vaslui (Directia Tehnicã si Directia Integrare Europeanã) verificate la documentatii, plus sase persoane fizice, la care s-au fãcut controale la domicilii. Descinderile au avut loc în municipiile Bârlad si Vaslui, iar firmele vizate au fost SC Corevas SA si Comconstruct SRL, ambele din Vaslui, SC Urbanproiect SA si SC Constructii Consult SRL , din Bârlad. Au fost ridicate agende personale, în care se bãnuieste cã sunt trecute unele sume plãtite în mod nelegal, dar si calculatoare, laptopuri si saci întregi cu documente. Sã fie vorba, sustin anumite surse, de bani care s-ar fi rulat în recenta campanie electoralã, de la aceste firme, pentru a finanta campania unor partide politice sau persoane influente? Este greu de spus care este adevãrul, cert este cã, în ultimele zile, mai multi oameni de afaceri din Vaslui au fãcut drumuri nenumãrate la DNA Iasi.

Pe 8 iunie, la câteva zile de la alegerile locale, în cel mai mare secret, DNA Iasi a trimis o adresã cãtre Tribunalul Vaslui, în care cerea încuviintarea unor perchezitii la firme si persoane fizice din judetul Vaslui. În aceeasi zi, magistratii au aprobat, în Camerã de Consiliu, cererea unui procuror anticoruptie, pentru efectuarea de perchezitii în dosarul S1/P/2014, deschis la DNA Iasi. Ieri dimineatã, procurorii anticoruptie, sprijiniti de jandarmi din cadrul Brigãzii Speciale Bacãu, au „poposit” în Vaslui, pentru a doua oarã, dupã descinderile cu cântec din septembrie 2015. Între orele 7.10 si 12.10, procurorii DNA au controlat sediile a cinci societãti comerciale, douã servicii din cadrul Consiliului Judetean Vaslui, dar si domiciliile a sase persoane fizice, toate firmele si persoanele având legãturã cu lucrãrile de reabilitare a retelelor de apã-canal în municipiile Vaslui si Bârlad. „Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie-Serviciul Teritorial Iasi efectueazã cercetãri într-o cauzã penalã ce vizeazã suspiciuni privind sãvârsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si de fraudare a fondurilor europene, comise în perioada 2006 – 2016. În cursul zilei de ieri, ca urmare a obtinerii autorizãrilor legale de la instanta competentã, au fost efectuate perchezitii domiciliare la 13 locatii situate în municipiul Vaslui si Bãrlad, din care douã sunt la sediul unei institutii publice, restul la sediile unor societãti comerciale si domiciliile unor persoane fizice”, a anuntat DNA Iasi, în jurul prânzului. În fapt, procurorii anticoruptie au ridicat documente de la douã societãti comerciale din municipiul Vaslui si de la alte trei din municipiul Bârlad.

În Vaslui, au fost cãlcati de mascati patronii firmelor Corevas SA, societate condusã de Popescu Romio Costan, de unde au fost ridicati trei saci cu acte, dar si firma Comconstruct, condusã de Ciprian Ilisei. În ambele cazuri, au fost ridicate mai multe dosare cu documente si calculatoare. Si la locuintele personale procurorii au fãcut perchezitii. Dis-de-dimineatã, la vila din cartier a lui lui Dorin Ilisei, tatãl lui Ciprian Ilisei, procurorii au dat desteptarea. Au luat toate agendele si au rãscolit în pod, prin dulapuri si cosuri de gunoi. Anchetatorii au rãmas surprinsi ca bãtrânul nu avea nici un calculator în casã, ci doar o tabletã a nepotilor. Au verificat pâna si cutia cu bijuterii a sotiei acestuia, care, spre surprinderea procurorilor, nu avea cine stie ce „piese” valoroase. Nu au fost gãsite nici sume impresionante de bani. Costan a fost mai norocos. Mascatii au bãtut la usa unui apartament unde figureazã acesta cu adresa din buletin si au gãsit altã familie. Vila unde locuieste acum Costan nu a fost perchezitionatã, probabil din lipsa mandatului. „Dupã tot scandalul cu Aquavas si proiectele de apã si canal din judetul Vaslui, era de asteptat ca DNA-ul sã vinã si pe la mine la firmã. Am fost singura care nu a fost vizatã pânã acum, din toate societãtile de constructii care au participat la implementarea acestui proiect. Eu unul mi-am fãcut treaba corect, nu am dat si nici nu mi s-au cerut favoruri. Nu am primit toatã suma care ar fi trebuit sã o primesc pentru executarea lucrãrii, chiar dacã e gata de ceva vreme”, a spus Ciprian Ilisei, administratorul SC Comconstruct SRL Vaslui. De fapt, se pare cã acesta a si fost motivul pentru care DNA-ul a venit, pentru a doua oarã, la Vaslui. Dupã finalizarea lucrãrilor, constructorii din Vaslui si Bârlad au tot asteptat plata sumelor restante, pentru lucrãrile efectuate. Pentru cã banii nu au fost decontati, patronii firmelor de constructii au trimis cãtre Consiliul Judetean Vaslui o solicitare de receptie a lucrãrii si de achitare a sumelor restante, în luna februarie a.c. În locul banilor neîncasati, în schimb, au venit mascatii.

Consiliul Judetean Vaslui a avut de-a face cu sumele verificate acum de procurorii DNA. Dar nu a plãtit toti banii!

În municipiul Vaslui, una din firmele verificate de DNA apartine tânãrului om de afaceri Ciprian Constantin Ilisei. Comconstruct SRL Vaslui a încheiat, în 2011, un contract cu Consiliul Judetean, pentru efectuarea lucrãrilor de reabilitare a retelelor de apã-canal, în valoare de 6 milioane de lei. Era vorba de reabilitarea retelelor de apã-canal de pe strada Stefan cel Mare, din zona Moara Grecilor si pânã în Crucea Gãrii, etapa a II-a. Initial, aceste lucrãri erau trecute pe HG 536/2006, iar conducerea CJ Vaslui a anuntat, în 2010, cã finantarea acestor lucrãri se va face de la Ministerul Mediului. În 2011, finantarea s-a fãcut prin POS Mediu, iar pentru a implementa acest proiect de 75 milioane de euro a fost creatã o structurã regionalã, la Bacãu. În acel an, firma Comconstruct încheie un contract cu Consiliul Judetean, pentru o sumã de 6 milioane de lei, pentru reabilitarea retelelor de apã-canal pe strada Stefan cel Mare, din Moara Grecilor si pânã în Crucea Gãrii. Lucrarea se terminã prin 2014, dar constructorii se plâng cã nu si-au primit toti banii. „Vasluienii au apã la robinete, canalizarea functioneazã, deci nu am avut nicio gresealã în executie. Mai trebuia sã ne primim toti banii si sã se facã receptia finalã a lucrãrilor. Nu ni s-au mai dat bani de la Consiliul Judetean din 2014, cred”, spune o sursã din interiorul Comconstruct. În februarie a.c., Comconstruct solicitã Consiliului Judetean sã se facã plata integralã a lucrãrilor, dar si receptia finalã a lucrãrilor, întrucât mai erau de achitat în jur de 2,7 miliarde lei vechi. Nu s-a întâmplat acest lucru, însã, ieri dimineatã, procurorii DNA au mers la familia Ilisei, dar si la sediul firmei Comconstruct, de unde au ridicat un laptop, o unitate de calculator, mai multe agende personale apartinând lui Dorin Ilisei, constructor cu vechime în oras, tatãl managerului Comconstruct, chiar si tableta personalã a familiei. Procurorii DNA au cerut si situatia stocurilor de materii prime si materiale folosite de Comconstruct, în perioada 2011-2014, semn cã se cautã cantitãtile folosite în reabilitarea retelelor de apã-canal în Vaslui. De altfel, anul trecut se spunea cã DNA verificã cu tot felul de echipamente electronice lucrãrile de reabilitare în Vaslui, lucru care acum pare sã se concretizeze în ancheta deschisã de procurorii anticoruptie.

Perchezitii s-au fãcut si la firma fostului primar Titi Constantinescu si a constructorului de casã al PSD!

TITI PURICAT…La Bârlad, procurorii DNA au fãcut perchezitii la o serie de firme cunoscute. Conform unor surse judiciare, firmele perchezitionate de DNA în Bârlad au fost SC Urbanproiect SA Bârlad (firma decedatului Viorel Dumitrasc, constructorul de casã al PSD si membru marcant al acestei formatiuni politice din Bârlad, care s-a spânzurat în luna decembrie anul trecut), SC Constructii Consult SRL Bârlad (firma lui Titi Constantinescu, care pe perioada cât a fost el primar, iunie 2004-martie 2015, a fost condusã de concubina sa, Cristina Andrei). De asemenea, perchezitiile s-au derulat si acasã la familia lui Viorel Dumitrasc si la Titi Constantinescu . Procurorii DNA Iasi au verificat documentele privind executarea lucrãrilor la proiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti” – judetul Vaslui – ETAPA II-a – Municipiul Bârlad – Obiect: Retele de apã si canalizare – II, rezervoare Uzina de apã, statii de pompare apã brutã si ape uzate, municipiul Bârlad: LOT nr. 1- Rezervoare de apã si statii de pompare apã brutã si ape uzate, municipiul Bârlad”, în valoare de 6.102.739,00 lei – licitatie câstigatã de firma Urbanpoiect SA Bârlad, la care a lucrat în subantreprizã si firma fostului primar, SC Constructii Consult SRL Bârlad. Mai este vizatã si licitatia pentru a doua transã a proiectului, respectiv „ETAPA II-a – Municipiul Bârlad – Obiect: Retele de apã si canalizare – II, rezervoare Uzina de apã, statii de pompare apã brutã si ape uzate, municipiul Bârlad: LOT nr. 2- Retele de apã si canalizare – II, municipiul Bârlad”, în valoare 5.280.000,00 lei, licitatie care se pare cã a fost câstigatã de aceleasi firme bârlãdene.

Dumitru Buzatu sustine cã a stiut de perchezitiile DNA de la Consiliul Judetean. Valeriu Caragatã nu a vãzut si nu a auzit nimic!

LINISTIT…Atunci când s-a auzit de aceastã nouã actiune a DNA la Consiliul Judetean si firmele de constructii, au apãrut si zvonuri privind situatia în care se aflã presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Unele surse au spus cã Buzatu ar fi la audieri, lucru negat de acesta. „Sunt la Bucuresti, cu mai multe probleme de rezolvat. M-au sunat de la DNA, pe la 8 dimineata, sã mã informeze cã vin la Consiliu si sã-mi spunã cã au unele documente de ridicat de la Directia Tehnicã. Sã le ia pe toate, nu am nimic de ascuns! Sã vinã de câte ori vor, pentru cã au un dosar în lucru si trebuie elucidat, iar adevãrul trebuie scos la ivealã. Când vor termina, voi afla si eu ce au descoperit. Documentele sunt la serviciu, pot fi studiate în continuare”, a spus Buzatu, dupã orele prânzului. Desi Buzatu era la Bucuresti si a fost informat de actiunea DNA, administratorul public Valeriu Caragatã s-a fãcut cã nu a auzit cã procurorii anticoruptie au ajuns la doi pasi de biroul sãu! „Nu stiu nimic, nu a venit nimeni în biroul presedintelui, de la DNA sau alte institutii. Am citit si eu la dvs. în ziar cã ar fi fost perchezitii, însã eu nu stiam de asta”, a spus Caragatã. Cam ciudatã reactia celui pe care Buzatu l-a lãsat în locul sãu la conducere. Rãmâne ca, în urmãtoarele zile, acelasi procuror care a coordonat actiunile de anul trecut ale DNA-ului, la Consiliul Judetean Vaslui, sã se decidã dacã poate fi vorba de audieri sau chiar retineri de persoane. Decizia va fi luatã în functie de informatiile pe care le va obtine în urma studierii documentelor ridicate ieri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.