MANIFEST… Vasluienii iau atitudine în mediul online. Nemultumiti de faptul cã Palatul Copiilor zace în paraginã de ani de zile, acestia au initiat o petitie online prin care cer Primãriei Vaslui sã facã tot posibilul pentru a rezolva problema patrimoniului, precum si pentru a restaura cât mai repede cu putintã clãdirea. “Nu e corect sã înfrumusetãm tot orasul, iar Palatul Copiilor sã fie lãsat în paraginã. Prin restaurarea Casei Mavrocordat am demostra cã ne pasã de istoria, prezentul si viitorul orasului, al oamenilor din oras“, spune Mãdãlina Luca, unul din initiatorii acestei petitii.
Desi petitia e lansatã de numai o zi, vasluienii sunt receptivi la initiativã, pânã acum strângându-se câteva zeci de semnãturi. “Dragi vasluieni, avem nevoie de voi. Palatul Copiilor, fosta Casã a Pionierului, clãdirea în care mii de copii si-au gãsit un sens în viatã, trebuie salvatã. Aceastã clãdire are nevoie de renovãri capitale pentru ca micii talentati ai Vasluiului sã îsi poatã continua activitatea în sigurantã. Stim de impasul juridic în care se aflã institutia de atîtia ani din cauza unor contracte dubioase cu o firmã obscurã din Iasi. Stim cã poate nu e de competenta Primãriei sau a Consiliului Local sã se implice, dar prin aceastã petitie vrem ca Primãria sã-si asume problema, sã facã tot posibilul pentru a o rezolva, sã lucreze pentru vasluieni. Palatul Copiilor este o parte din orasul Vaslui, este o parte din patrimoniul si istoria acestui loc. Clãdirea a fost declaratã în 2004 monument istoric national. Semneazã petitia! Împreunã am putea schimba ceva: o semnãturã ar putea schimba soarta unui copil talentat. Împreunã pentru Vaslui!”, se aratã în continutul petitiei.
“Ar fi un mare pãcat si o rusine sã nu fie sustinut acest loc încãrcat de artã si culturã!”
Printre cei care au semnat petitia se numãrã elevi, profesori, ingineri, oameni care si-au descoperit vocatia pentru cã au frecventat cursurile Palatului Copiilor. “A fost Casa Pionerului, mai târziu Clubul Elevilor, dar acum cred cã de fapt a fost Casa Copilãriei. De la clubul de navo-modele unde visam sã ne conducem bãrcutele pe lacul Amara, la clubul de electronicã, continuând cu chimie, sculpturã, karting, muzicã sau micii pompieri, toate acestea au fãcut parte din copilãria generatiei mele. De ce nu ar putea face parte si din copilãria generatiilor de astãzi? Orele petrecute la Clubul Elevilor ajutã copiii la formarea deprinderilor, modelarea caracterelor si, de ce nu, la trasarea decisivã a unor directii de realizare profesionalã. Faptul cã astãzi sunt inginer se datoreazã si orelor petrecute la clubul de electronicã”, spune Marian Safir, inginer electrotehnist. “Palatul Copiilor a fost locul în care mi-am descoperit vocatia, locul care pe multi copii i-a salvat de la inculturã, locul care a nãscut talente! La rândul meu am fost un copil salvat de acest loc minunat, ca drept dovadã în prezent sunt angajat al Operei Nationale Române din Iasi si asta doar datoritã Palatului Copiilor si domnului profesor Romeo Tãlmaciu! Ar fi un mare pãcat si o rusine sã nu fie sustinut acest loc încãrcat de artã si culturã!”, spune Tudor Dãnãilã.
Palatul Mavrocordat, în paraginã de ani de zile
La origine, Palatul Copiilor este fostul Palat Mavrocordat, resedintã a marilor boieri ai Moldovei. Proiectatã de mari arhitecti italieni, clãdirea a adãpostit urmasii lui Constantin Mavrocordat, descendent al familiei domnitoare cu acelasi nume. Mavrocordat, fost proprietar al unei fabrici de cãrãmidã si tiglã, a construit actuala clãdire folosind material de la propria fabricã, în 1885. În perioada interbelicã, maresalul Constantin Prezan a cumpãrat clãdirea de la urmasii lui Mavrocordat. În 1930, clãdirea a fost donatã armatei, drept sediu pentru Cercul Militar. Dupã 1948, casa a trecut în posesia autoritãtilor locale, fiind succesiv sediul mai multor institutii raionale sau judetene. Prin 1974, s-a înfiintat Casa Pionierului, cu sediul în acest edificiu. Lipsa investitilor pentru întretinerea constructiei a fãcut ca aceasta sã cadã în paraginã. Pentru reabilitarea Palatului, cu ani de zile în urmã, un constructor din Iasi a cerut sume exorbitante, peste 2.500 de euro pe metrul pãtrat. Valoarea lucrãrilor, stabilitã prin proiectul Provas SA Vaslui, în anul 1998, era stabilitã la 4,5 milioane lei, fãrã TVA. Zece ani mai târziu, în 2008, s-a primit aprobare pentru înscrierea licitatiei de reabilitare a clãdirii în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul a fost încheiat pe 3 noiembrie 2011, suma licitatã fiind de 5,1 milioane lei, fãrã TVA. Valoarea a fost indexatã cu diferenta de TVA, modificatã de la 1 iulie 2010, la suma de 5,28 milioane lei. Clãdirea în sine era monument de patrimoniu si nu se putea lucra la fel ca la un bloc ANL, de exemplu. În 2008, dupã cîstigarea licitatiei de reabilitare, a apãrut un alt deviz general, care urca valoarea lucrãrii la niveluri ametitoare, de aproape 13 milioane lei (130 miliarde lei vechi). De atunci, lucrãrile stagneazã si nu s-a mai miscat nimic la acest obiectiv în paraginã de pe strada principalã a orasului.