Arhitecti, urbanisti, oameni de cultura, universitari din mai multe domenii, din România, din Republica Moldova si, pentru prima data la un astfel de eveniment, arhitecti din Bucovina de Nord, regiunea Cernauti (Ucraina), s-au reunit la sfârsitul saptamânii trecute la cea de a doua editie a forumului anual „Moldova Repere 2030”, care a avut loc in Bacau.
Evenimentul a fost organizat de Filialele Bacau-Neamt ale Ordinului Arhitectilor din România (OAR) si Uniunii Arhitectilor din România, cu sprijinul Ordinului Arhitectilor pentru Relatii Internationale. Partenerii celor doua filiale au fost Primaria Bacau, societatea Centrul de Afaceri si Expozitional, Centrul de Cultura „G. Apostu”, Uniunea Arhitectilor din Republica Moldova si Filiala Cernauti a Uniunii Arhitectilor din Ucraina.
„Ne-am dorit – a spus arhitectul Constantin Amâiei, autorul proiectului – ca Forumul sa fie o dezbatere pe problemele cu care ne confruntam în acest colt de Europa, sa încercam sa raspundem la întrebari precum «Ce se mai întâmpla prin orasele noastre» si «Ce rol mai au arhitectii si urbanistii în situatia în care lucrurile se schimba din ce în ce mai repede si uneori imprevizibil»”.
Dezbaterile Forumului au fost structurate, în acest an, dupa continutul documentului programatic în zece puncte semnat de participantii din România si Republica Moldova la editia de anul trecut. Astfel au rezultat trei sesiuni de discutii succesive si cronologice ideatic.