POVESTE… A rãmas în Craiova de dragul sotiei, însã sufletul îi este în continuare acasã, în comuna Solesti. Constantin Cucu, cãci despre el este vorba, a reusit sã ducã boxul craiovean pe cele mai înalte culmi sportive. A instruit, educat si format numerosi sportivi care au reprezentat România la campionate europene, campionate mondiale, turnee internationale si întâlniri bilaterale. De câtiva ani detine si brandul “Universitatea Craiova”, nume pe care l-a dat clubului sãu de box. Pentru cã la Vaslui nu existã nicio sectie în care sã se practice acest sport, Constantin Cucu intentioneazã sã deschidã o filialã a clubului sãu si la noi în judet. Povestea vasluianului care de peste 30 ani face performantã printre olteni, o cititi în rândurile urmãtoare.
„Sunt nãscut si crescut la Solesti. Acolo am învãtat carte pânã în clasa a VIII-a, iar apoi m-am mutat la Urziceni, unde am fãcut Scoala Profesionalã de Electrician, pentru cã asta voiam sã devin. Când eram mic, îi vãzusem pe electricienii care ne puseserã curent electric acasã si am zis cã asta mã voi face si eu. Dar la Urziceni m-am apucat de box, primul meu antrenor a fost Ilie Alexandru, celebrul patron de la firma Dalas din Slobozia. El e omul care mi-a pus mãnusile de box în mânã, omul care m-a educat si m-a format si pe mine în viatã. Dupã aceea am fãcut vreo sase luni de box la Steaua, apoi am mers la Armata Bacãu, unde am fãcut si scoala de soferi”, povesteste Constantin Cucu.
“Voiam sã îmi fac discotecã la Solesti”
“Prin 1980, dupã ce am luat permisul de conducere, m-am întors în Vaslui si am continuat boxul cu maestrul Chiriac Constantin, la Metalul Vaslui. Un an de zile am reprezentat Vasluiul la un turneu national, ajungând chiar în finalã. Am luat locul doi atunci, reusisem sã bat nume sonore din box la acea vreme, pe Nichitov, pe Podgoleanu si pe multi altii. Acolo, la Târgu Jiu, m-au vãzut doi antrenori, care m-au convins sã vin la Craiova. Mi-au zis cã, dacã vin sã fac un liceu în Craiova, ei mã vor ajuta sã devin electronist, pentru cã în continuare ãsta era visul meu. Voiam sã mã întorc la Solesti si sã îmi fac discotecã. Am mers în Oltenia, acolo am mai boxat vreo patru ani de zile, am câstigat turnee nationale, iar în ’87 m-am apucat de antrenorat. Dupã doi ani jumãtate de activitate am avut primul meu succes. Florin Vâlcu a obtinut medalia de argint la Campionatele Europene de Tineret Cehoslovacia-Usti. Între timp îmi cunoscusem dragostea, cu care m-am si cãsãtorit si am fãcut si un bãiat: Eduard Cristian Cucu, de care sunt foarte mândru”, spune sportivul.
Steagul sus în box, pentru Craiova
Au urmat apoi multe alte performante cu sportivii pe care i-a instruit. A fost primul antrenor din Oltenia a cãrui sportivã, Laura Gheorghitã, a fost componentã a lotului national de box feminim, care a participat în premierã pentru România la o competitie oficialã, Campionatele Europene de Box feminin din Franta-Lille, în 2001. Recordul personal de medalii obtinute într-un an competitional a fost atins în 2010, când sportivii antrenati de Constantin Cucu au strâns 16 medalii, opt de aur si opt de bronz, la campionatele nationale si Cupa României. În 2011, în finala C.N. Universitare organizate de F.R. Box, patru sportivi antrenati de acesta si-au disputat finala, trei dintre ei cucerind medalia de aur: Tenosanu Bogdan (categoria 52 kg), Maike Cioacã(categoria 56 kg) si Irinel Olaru (categoria 64 kg). În 2015, alti doi sportivi formati si crescuti de acesta, Viorel Fîciu si James Constantin, au participat la Campionatele Mondiale pentru Juniori Rusia, iar Irinel Olaru a participat la Jocurile Olimpice Europene Baku.
“Vreau sã construiesc un centru de box la Solesti”
Pentru cã la Vaslui nu mai existã nicio sectie de box, Constantantin Cucu vrea sã deschidã la Solesti o filialã a clubului sãu “Box Club Universitatea Craiova”. “Vreau sã fac un centru de antrenament la Solesti, sã promovez comuna asta, sã o cunoascã toatã lumea. Centrul ar putea sã poarte si numele Elenei Cuza, un personaj feminim pozitiv din istoria noastrã, din pãcate, prea putin cunoscut. Îmi doresc ca, pe timpul verii, toate echipele de box din tarã sã vinã sã se pregãteascã la Solesti. E o idee la care mã gândesc de ceva vreme si pe care sper sã o pun în practicã în urmãtorii doi ani de zile. Chiar dacã nu voi avea sprijin financiar din fonduri europene, am prieteni prin strãinãtate, care cu sigurantã mã vor ajuta, pentru cã este o zonã turisticã foarte frumoasã, la doar 15 km de distantã de Vaslui si 60 km de Iasi”, spune Constantin.
“Vreau sã fiu îngropat în Moldova, lângã mama si tata”
La Solesti revine ori de câte ori are drum prin Moldova: “Am foarte multe rude si revin mereu cu drag. Gânditi-vã cã mama a avut sapte surori, iar toate, cu exceptia ei, au avut de la 10 copii în sus. Mama a avut patru nasteri si doar doi copii care au trãi. Am 85 de verisori numai din partea mamei, plus cei din partea tatãlui. Avem un neam mare. Chiar dacã aici, în Craiova, am o familie frumoasã, un flãcãu de 30 ani, inginer la o multinationalã, eu le-am spus tuturor cã dacã mor în Oltenia, vreau sã fiu îngropat în Moldova, lângã mama si tata. Centrul de antrenament pe care vreau sã-l fac este si un motiv care sã mã facã sã vin mai des acasã, în Solesti. La varã, spre exemplu, vreau sã vin sã fac o demonstratie de box. La hramul comunei, cred cã de Sfânta Marie Micã, vreau sã aduc un ring de box, sã chem mai multi sportivi din tarã, de la Iasi, Galati, Bacãu, Craiova, si sã le arãtãm copiilor si tinerilor cã boxul e un sport frumos”.