spot_img
spot_img
-1.2 C
Vaslui
13-ian.-2025

Ne meritãm soarta: unul din cinci vasluieni a votat la misto, în „Duminica PSD-ului”

- Advertisement -

Zeci de mii de buletine de vot anulate

INCREDIBIL… Alegerile locale din data de 5 iunie au adus si un nou record nedorit pentru judetul Vaslui. La final, când s-a tras linia peste aceste alegeri, Biroul Electoral Judetean si Directia de Statisticã au constatat cã un numãr de aproape 36.000 de buletine de vot sunt nule, dintr-un total de 175.000 de alegãtori care au venit la vot. Se poate spune, în aceste conditii, cã unul din cinci vasluieni a venit la sectiile de votare cu gândul sã arunce votul „pe fereastrã”, nicidecum sã-si exprime un punct de vedere, direct si clar, în favoarea celor pe care el îi considera cei mai buni la primãrii, Consiliul Local sau Consiliul Judetean. Statisticile pot continua: unul din zece vasluieni, dintre cei care s-au prezentat la vot pentru Consiliul Judetean, au pus în urnã voturi nule, respectiv 15.131, ceea ce demonstreazã cã institutia de la judet nu prea are cãutare în rândul electoratului de la noi. La Consiliile locale, aproape 12.000 de vasluieni au votat aiurea, în bãtaie de joc, astfel cã voturile le-au fost anulate, seara, când s-a tras linia. Mai putine voturi nule, doar 9.000, s-au înregistrat la primari, pentru cã aici a fost interes mai ridicat, fiind vorba de cei care vor decide interesele comunitãtilor, în urmãtorii patru ani. În loc sã ia decizii si sã punã stampila pe un candidat sau altul, zeci de mii de vasluieni au mers la sectiile de votare, au primit buletine de vot si, în loc sã-si expunã prin vot punctul de vedere, le-au aruncat în urne nestampilate sau cu stampile pe doi sau mai multi candidati. Este de neînteles, în aceste conditii, de ce ne plângem de situatia judetului, când nu suntem în stare sã le arãtãm politicienilor, prin vot, cã ne-am sãturat de modul în care suntem condusi…

„Nu mi se pare prea mare cifra, cam asa a fost la fiecare alegeri, 12.000-15.000 de voturi nule, la primari. Poate cã ar fi trebuit sã facem si noi mai mult, pentru informarea electoratului”, spune o sursã din PSD Vaslui. Chiar si dacã ar fi beneficiat de cele 15.000 de voturi anulate, Partidul National Liberal nu ar fi câstigat Consiliul Judetean, având în vedere cã diferenta între cele douã partide a fost de 44.000 de voturi! Si la Bãcesti s-au înregistrat multe voturi anulate, atât pentru primar, Consiliul Local sau Consiliul Judetean. Din cele 1.741 de persoane care s-au prezentat la vot, 269 au ales sã dea voturi nule la primar, 502 – în procent de 28,83% – au ales sã nu voteze Consiliul Local (se pare cã, în comuna Bãcesti existã o luptã surdã între alegãtori si consilierii locali, câtã vreme aproape 30% dintre alegãtori au refuzat sã dea votul vreunuia dintre partide), în timp ce 337 au votat aiurea pentru Consiliul Judetean si cei 33 de reprezentanti de acolo. Procente mari de voturi anulate la primari au fost si la Gârceni – 306, din 1.304 de voturi înregistrate în ziua de duminicã, în procent de 23,47% – Bogdãnesti, cu 172 de voturi anulate, din partea celor 1.536 de alegãtori care s-au prezentat la urne, sau Solesti – 225 de voturi anulate, din totalul celor peste 1.700 de votanti care au venit la sectiile de votare din comunã.

Mai putini candidati, mai multe voturi nule. Cum se explicã asta, domnilor politicieni?

Un nedorit total de 36.000 de voturi irosite, un numãr mult prea mare, considerã primarii alesi acum sau cei reconfirmati de electorat. Este si un paradox în toatã aceastã chestiune, a voturilor anulate. Fatã de alte campanii de alegeri, când pe listele de la primãrii erau 10-12 sau 15 candidati la primãrie, în acest an au fost comune cu doi sau trei candidati, ceea ce înseamnã cã nu ar fi trebuit sã fie voturi nule în acele localitãti. Însã, nu a fost asa. La Pogana, de exemplu, a fost jale. Din cele peste 1.700 de voturi pentru primar, de exemplu, 326 au fost voturi nule. Asta înseamnã cã aproape 20% dintre alegãtorii care s-au prezentat la urne în comuna Pogana au sanctionat într-un mod dramatic prestatia administratiei publice locale. La fel, la Consiliul Local comunal s-a votat la misto, pentru cã un numãr de 351 de mandate, din totalul de 1.712 de voturi, cât s-au înregistrat la sectiile de acolo, au fost anulate, fie pentru cã nu au fost stampilate, fie s-au pus stampile în mai multe locuri, pe mai multe partide, o situatie similarã fiind si la listele pentru Consiliul Judetean. Comuna Banca, unde au votat peste 2.500 de alegãtori, a înregistrat si cel mai mare numãr de buletine de vot anulate din partea alegãtorilor de acolo: 512, ceea ce situeazã comuna pe primul loc ca buletine anulate la CJ, cu un procent de anulate la judet de 25%. Cumva mai întelegãtori, alegãtorii comunei au mers în numãr mare si au votat primarul, pentru cã doar 282 de voturi au fost anulate, din cele peste 3.000 de voturi.

Senatorul Nelu Tãtaru: „Este un semn de întrebare pentru toatã clasa politicã”

„Este un numãr mare de voturi anulate, prea multe. Pãrerea mea este cã ar fi trebuit sã fie mai putine, acum, când credeam cã oamenii sunt mai informati, iar experienta alegãtorilor a crescut de la o campanie la alta”, crede deputatul liberal Florin Ciurariu. Senatorul PNL Nelu Tãtaru, fostul candidat la primãria Husi, crede cã aceastã problemã a voturilor nule ar trebui sã-i îngrijoreze pe politicieni. „Am vãzut si eu cã, la Husi, de exemplu, au fost multe sute de voturi anulate. Mi se pare cã e destul de mult, sã ai pe total judet în jur de 36.000 de voturi anulate. Nu stiu câte dintre acestea au fost voturi albe si câte au fost stampilate de mai multe ori. Cert este cã este un semn de întrebare pentru toatã clasa politicã din judetul Vaslui. Ori oamenii nu au fost destul de informati, ori au avut o reactie de sanctionare a politicienilor”, crede senatorul Tãtaru. Pe orase si municipii, situatia voturilor anulate este si ea destul de problematicã. La un numãr de 10.511 alegãtori care s-au prezentat la urne în municipiul Husi, s-au înregistrat un numãr de 1.016 voturi anulate. Asta, în conditiile în care, în acest municipiu, au fost înregistrati doar patru candidati, fatã de 12-15, câti erau cu ani în urmã. Dar, cea mai mare surprizã, la nivel de voturi anulate, a fost la Negresti, acolo unde, din cele peste 4.600 de persoane care s-au prezentat la urne, 564 – în procent de 12% – au aruncat în urne voturi albe sau cu mai multe stampile, ca protest fatã de situatia orasului si ca un avertisment pentru politicienii locali.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.