ASA DA! Organizatia PNL Bârlad, în frunte cu primarul ales, a reactionat la un apel fãcut de cotidianul nostru pe Facebook, privind salvarea unui bârlãdean de 44 de ani, aflat în stare criticã la spitalul din localitate. Neasteptat de repede, Dumitru Boros a adunat toti tinerii din partid si vor dona astãzi mai mult sânge decât este necesar pentru ca tânãrul Lucian Dumitru sã fie salvat. Violeta Nestor, medicul-sef al Centrului de Transfuzie Sanguinã Bârlad, a convocat astãzi toatã suflarea de cadre medicale, care de la 8.30 vor avea mult de recoltat. “Suntem foarte bucurosi sã colectãm sângele necesar salvãrii altor vieti, iar tânãrului aflat pe patul de spital îi va fi livrat sângele necesar chiar astãzi”, a spus medicul Violeta Nestor. Bârlãdenii care pot dona sânge trebuie sã ajute orice bolnav aflat în stare criticã, pentru cã sângele lor salveazã vieti!
Un apel umanitar, pus de redactorul-sef pe Bârlad al ziarului nostru pe pagina sa de socializare, a avut un ecou absolut neasteptat. Un tânãr tãtic din Bârlad, Lucian Dumitru, de 44 de ani, aflat în spitalul din localitate cu o boalã gravã, având o hemoragie puternicã, avea nevoie urgentã de sânge, având si o grupã rarã: O 1 – RH negativ. Colega noastrã a postat un apel, solicitând bârlãdenilor cu suflet sã doneze, dacã pot, pentru cã altfel tânãrul, care are doi copii superbi, premianti la Scoala de Muzicã si Arte Plastice “N.N. Tonitza” din Bârlad, la vioarã si violoncel, are sanse mari sã nu supravietuiascã. Apelul fãcut a fost auzit. A fost distribuit de 79 de ori si a avut mii de accesãri. Primii care au reactionat au fost cei din Organizatia PNL Bârlad si primarul nou ales, Dumitru Boros. “În urma apelului umanitar fãcut de cãtre Cezara Mironicã, ziarist Vremea Nouã, pentru donare de sânge, având în vedere situatia criticã în care se gãseste domnul Lucian Dumitru, Organizatia PNL Bârlad, la initiativa domnului Primar Dumitru Boros, face un apel cãtre toti membrii organizatiei, dar si cãtre cetãtenii urbei noastre, ca mâine, JOI, ora 8.30, sã fim prezenti la Centrul de Transfuzie Sanguinã Bârlad pentru a dona sânge”, sunã postarea fãcutã de primarul Dumitru Boros. “Trebuie sã donãm ca sã salvãm. Este ceva omenesc. Suntem multi care vrem sã facem acest gest, sângele trebuie sã ajungã la bolnavii care au nevoie. Poate fi si un semnal pentru toti bârlãdenii, sã vinã la donare, pentru cã de multe ori sunt asemenea situatii, când un bolnav are nevoie de sânge, iar acesta nu se aflã pe stoc, fiind putini donatori. Sper sã fie un impuls pentru toatã suflarea orasului”, a spus, ieri, primarul Dumitru Boros.
Cine poate dona!
Conditiile pentru donare sunt urmãtoarele:
– Persoanele cu vârsta cuprinsã între 18-50 ani
– Greutate corporalã minimã a donatorului: Bãrbatii – 65 kg minim, Femeile – 60 kg minim
– Tensiunea arterialã: maxima sã nu depãseascã 200 mmHg, iar minima 100 mmHg
– Donatorul sã nu prezinte urmãtoarele afectiuni: boli de piele, sechele pulmonare, operatie recente, boli cardiace, sã nu fie sub tratament, sã nu aibã diabet zaharat, sindrom febril, sã nu aibã boli psihice, epilepsie, neoplasm, transfuzii în antecedente, pierderi de cunostintã.
– Intervalul de timp între douã donãri de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile.
Înainte de donare:
– Odihniti-vã bine în noaptea de dinaintea donãrii.
– Mâncati ceva usor înainte de donare.
– Consumati mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veti dona.
– Evitati însã ceaiul, cafeaua sau alte bãuturi ce contin cofeinã.
– Consumati alimente bogate în fier – carne rosie, peste, ficat, fasole, cereale îmbogãtite cu fier, stafide sau prune.
– Evitati mâncãrurile grase ca hamburgerii, cartofii prajiti ori înghetata înainte de donare.
– Testele pentru infectii fãcute asupra sângelui donat pot fi afectate de grãsimi – lipide – ce apar în sânge la câteva ore dupã ce au fost consumate mâncãrurile grase.
În timpul donãrii:
Purtati haine cu mâneci care se pot ridica usor mai sus de cot.
Relaxati-vã!
Dupã donare:
– Imediat dupã donare puteti servi un sandwich si un suc dacã simtiti nevoia.
– Rehidratati-vã consumând lichide.
– Evitati în urmãtoarele 12 ore efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat.
– Dacã vã simtiti ametiti, întindeti-vã, preferabil cu picioarele mai sus, pânã când senzatia trece. În cazurile rare, când mai au loc usoare sângerãri dupã îndepãrtarea bandajului, apãsati locul respectiv si tineti bratul ridicat timp de 3-5 minute.
– Dacã apar sângerãri sau vânãtãi sub piele, aplicati comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.