FURT PE FATÃ…Frauda electoralã de la Murgeni este una de proportii. Astãzi vã vom prezenta o primã parte a matrapazlâcurilor fãcute acolo, fiindcã încã asteptãm pozitia oficialã a presedintelui BEJ Vaslui, Diana Sîrghi si a presedintelui BEC Caliopia Ciubotaru. Este pentru prima datã în istoria judetului în care cheile de la procesele verbale care centralizeazã voturile nu ies, desi dosarul a fost validat, adicã a primit verde cã este corect.
Într-o campanie electoralã, câstigãtorul ia tot: fotoliul de primar, admiratia comunitãtii si de ce nu, un capital de încredere destul de mare, ce îi ajunge pe un an, chiar dacã lupta electoralã e pe muchie, iar diferenta o fac zece voturi. Cazul Negrestiul este cel mai elocvent, diferenta dintre candidatul PNL si PSD a fãcut-o cele 17 voturi dintr-un total de peste 4.000. Astfel, primarul în functie, Vasile Voicu rãmâne pe pozitie, si culmea, cu un Consiliu Local majoritar, dupã stabilirea mandatelor. Ca învins, nu ai decât sã apleci capul si cavalereste sã-i strângi mâna celui ales. Dar ce te faci când mandatul este câstigat prin fraudã si astfel îl scoti din joc pe cel pe care comunitatea suveranã l-a mandatat sã fie conducãtor. Legea electoralã este bine construitã si practic nu ai cum s-o încalci. Dacã se aplicã corect, nu se poate vorbi de fraudã. De exemplu, în sectiile de votare fiecare partid are reprezentant, iar Autoritatea Electoralã Permanentã are douã filtre: presedintele si vicepresedintele Biroului Electoral de Circumscriptie si presedinti si loctiitori în fiecare sectie. De regulã, la BEC sunt magistrati, oameni de o verticalitate de necontestat, iar la sectii, oameni din primãrii. Mai mult, fiecare partid are oameni în sectii, iar procesul electoral se închide când toatã lumea semneazã pe procesul verbal în care sunt centralizate voturile. Dacã reprezentantul partidului are suspiciuni se renumãrã votul pânã când cel care reclamã se convinge. Mai mult, peste aceste filtre ale AEP-ului si ale partidului, mai sunt si niste chei de control (formule matematice) care verificã cifrele trecute în procesul verbal cu voturile centralizate. Si vorbim aici de procesele verbale din sectii si cel întocmit de BEC. Asadar, frauda este o utopie, dar existã si exceptii.
Murgeniul, locul fãrãdelegilor
La Murgeni, totul e pe dos. La BEC au fost numite douã grefiere, dintre care una este chiar sora constructorului de casã al primarului, cel care prinde licitatiile prin încredintare directã. Ziarul nostru, a demonstrat cum sunt sparte investitiile în asa fel încât, sumele rezultate sã fie mai mici de 100.000 de euro pentru a nu se organiza licitatii electronice. Asadar, la BEC Murgeni exisã prima vulnerabilitate. Lucru care s-a vãzut în ziua votului si dupã, când procesele verbale au fost fãcute pe genunchi, au apãrut foarte multe voturi nule, care erau chiar neîndoite, semn cã nu au fost niciodatã în urnã, liste electorale uitate în primãrie, desi trebuiau sã fie în saci sigilati si predati la Judecãtorii si chiar mai mult, oameni care au spus cã au primit bani pentru a vota un candidat. Astãzi ne vom opri doar la procesele verbale de centralizare a voturilor si de la declaratiile contradictorii între membrii BEC, care nu mai stiau cum sã acopere minciunile. Mai mult, ne punem întrebarea, de ce la Murgeni, un loc fierbinte din punct de vedere electoral nu trimiti la BEC un judecãtor, si preferi un grefier. Sunt judecãtori care au fost repartizati în sate, cum e cazul micutei comune Pochidia.
Dupã vot, BEC Murgeni a avut de furcã. Desi predarea buletinelor de vot si a proceselor verbale trebuia sã fie un lucru banal s-a transformat într-o adevãratã telenovelã. Masina cu reprezentantii de la BEC Murgeni au ajuns la BEJ în jurul orei 6.00 dimineatã si a plecat la ora 20.00, dupã declaratia presedintelui BEJ, Diana Sîrghi. Ce au fãcut atâtea ore la BEJ, când totul trebuia sã se termine în maxim o orã. Nu le iesea cheia de control a proceselor verbale care centralizau votul . Ziarul Vremea Nouã a intrat în posesia unui proces verbal de la BEC Murgeni, semnat si parafat de toatã lumea în care cifrele nu bat. De exemplu la vot în Murgeni, conform procesului verbal, dar si al site-ului BEJ, au fost 2.851 de votanti. Aceastã cifrã este de necontestat. Dar dacã aduni voturile valabil exprimate, adicã cele repartizate pe fiecare candidat, cu cele nule, surprizã calculul nu mai iese. De exemplu la Murgeni voturile nule au fost 171, iar voturile valabil exprimate 2634. În total acestea trebuie sã fie egale cu 2.851, câti alegãtori au fost la urne. Iatã asadar o primã cheie, care în cazul de fatã nu functioneazã. Fiindcã suma dintre 2.634 si 171, dã 2.805, nici decum 2851. Iatã Asadar o primã monstrã cã totul s-a fãcut din pix. O altã anomalie este cea a faptului cã într-o sectie cu 262 de voturi (nr.128 din Murgeni) au fost 58 nule, adicã 25% dintre ele, în conditiile în care pe buletin erau doar trei casete cu cei trei candidati. Am fi înteles dacã pe buletin ar fi fost nouã candidati ca la Bârlad.
Listele electorale uitate prin primãrie
La Vaslui, la BEJ, când s-au adus sacii cu voturi si procesele verbale, surprizã nu se gãseau de la sectia din Centru de la Murgeni listele electorale care sã dovedeascã prezenta la vot. Aici s-au fãcut cele mai mari nenorociri si evident cheia prezentatã mai sus nu fuctioneazã. Si aici s-au prezentat la urne 942 votanti, dar voturile valabile exprimate (869) si cele nule(38) însumate dau alt rezultat decât 942, cât trebuiau sã fie. „Nu vãd ce problemã aveti. S-au uitat listele pe birou la noi în primãrie, iar în saci s-au pus alte liste, care nu erau semnate. eu le-am gãsit le-am dus la mine în birou si mai pe searã a venit presedinta si le-a luat” a fost declaratia halucinantã a presedintelui sectiei cu pricina,Toader Macarie. Adicã listele cu prezenta la vot au stat vreo 12 ore la dispozitia primarului, departe de cei de la BEC care dormeau în microbuz, când presedinta lor, Caliopia Ciubotare se chinuia si învârtea procesele verbale ca sã iasã cheia. (Va urma)