MEMORIE „Husul este o plãmadã de mari personalitãti!”, spunea, recent, prof. dr. Theodor Codreanu, la inaugurarea spatiului expozitional din incinta Casei de Culturã, ce poartã numele actorului Alexandru Giugaru. Si nicio altã vorbã înteleaptã nu se potriveste mai bine astãzi, când se împlinesc 117 ani de la nasterea pictorului Adam Bãltatu, nume de referintã al artei românesti, ale cãrui tablouri rãmân atractia prestigioaselor case de licitatii.
Nãscut la Husi, pe o strãdutã modestã dinspre „Baia Veche”, Adam Bãltatu a adus în toate creatiile sale omagiul sãu pentru orãselul natal. Dacã nu a pictat natura sau vechile mahalale, atunci a strecurat, cu devotament, pe fiecare pânzã, poezia duioasã si cochetãria Husului pitit între dealuri. Cât de mândri trebuie sã fie husenii, stiind cã sub cerul lor s-a nãscut un urias al simezelor, care a arãtat lumii, în culori calde, frumusetea romanticã a acestui târg de provincie! Din pãrinti podgoreni, Adam Bãltatu, nãscut pe 8 iunie 1899, a fãcut scoala primarã la Husi, si-a continuat studiile la Iasi, unde s-a si mutat cu ai sãi, în 1909. A debutat în 1916, la Salonul oficial al Pictorilor Moldoveni, unde a prezentat 75 de lucrãri. A plãcut foarte mult, iar reactiile criticilor l-au încurajat sã îsi continue drumul. A ajuns la Roma, la Scoala Belle Arte. A avut numeroase expozitii, Bucurestiul, cu lumea sa elitistã, fiind cucerit de delicatetea peisajelor, compozitiile sale, vazele cu flori sau cerul diafan, care împodobeau cu finete câte un colt din lumea artisticã a lui Adam Bãltatu.
Îndrãgit de public si apreciat de criticii vremii!
În cariera sa didacticã, a fost profesor la Husi, la Seminar, dar si la Liceul „Cuza Vodã”. A fost, apoi, conferentiar la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu”, fiind si profesor între anii 1952 – 1966. Lucrãrile sale sunt cãutate si azi de pasionatii de artã, fiind atractii ale caselor de licitatii. „Toamnã la Husi”, „Pe valea Prutului”, „Apus de soare” sau portrete precum „Cap de fatã” sau „Femeia cu cartea” – sunt doar câteva dintre zecile de tablorile apreciate de public. Criticii de artã au fost si ei generosi cu laudele pentru Adam Bãltatu, pe care l-au considerat o personalitate ce a contribuit decisiv la lãrgirea cadrului artei românesti moderne. S-a stins din viatã pe 3 mai 1979, la Iasi. „Adam Bãltatu, în creatia sa, a împletit vigoarea si fermitatea convingerilor cu modestia, blândetea si molcomia atât de proprii obârsiei sale moldovene”, au spus, cu un vãditã simpatie, criticii vremii.