spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Bãtãi, pui si tigãri de contrabandã, ingredientele alegerilor locale din judetul Vaslui

- Advertisement -

Ziua alegerilor s-a dovedit a fi un adevãrat spectacol. Dacã în Murgeni s-au împãrtit pumni, la Oltenesti s-a mers pe tuicã si tigãri de contrabandã. În urban, municipiul Vaslui a înregistrat cea mai scãzutã prezentã la urne (24%), în timp ce Negrestiul se aflã la polul opus. O radiografie completã a alegerilor locale 2016 în judetul Vaslui, în rândurile de mai jos

Cum au decurs alegerile la Bârlad

ZI GREA Alegerile locale din acest an au adus la urnele de votare aproape 40% de alegãtori. Din totalul de 63 439 de alegãtori înscrisi pe liste, au votat 23 669. Prezenta cea mai mare la vot s-a înregistrat la Sectia de votare 69 de la Colegiul „Rosca Codreanu” – 48,13 %, iar cea mai scãzutã prezentã la vot s-a înregistrat la sectia de votare 100, de la Liceul Pedagogic – 32,34 %. Au fost si câteva incidente electorale, care însã nu au dus la vicierea rezultatelor alegerilor locale, fiind remarcatã vigilenta politistilor care au asigurat paza sectiilor de votare.

Ziua a început ieri fãrã incidente majore. Abia dupã ora 14.30 au început sã aparã primele nereguli semnalate de candidatii la functiile de primar si consilier.

Mireasã refuzatã la vot!

Andreea si Alexandru Grigoras, doi tineri cãsãtoriti, care ieri au petrecut cea mai fericitã zi din viata lor, cununând-se religios, au vrut ca înainte de începerea petrecerii de nuntã sã îsi facã datoria, mai precis sã voteze. Îmbrãcati festiv si cu mireasa îmbujoratã de emotie, cei doi tineri au mers la vot la Scoala generalã nr. 10 din Bârlad, la sectia de votare 61, pentru ca mireasa, înregistratã la aceastã sectie de votare, sã îsi exercite dreptul constitutional la vot. Andreea a scos Cartea de Identitate, dar surprizã! A fost refuzatã la vot din cauzã cã acea Carte de Identitate avea un colt tãiat, de Ofiterul Stãrii Civile, pe data 2 iunie, când a avut loc cununia civilã a celor doi tineri, de 25 si 26 de ani. Surprinsã de acest refuz, mireasa s-a suit în masina cu care a venit împreunã cu sotul ei la votare si a plecat supãratã la petrecerea festivã de nuntã. Sotul ei, Alexandru Grigoras, care are o afacere în comuna Grivita, satul Trestiana, a votat la el în sat. „Nu mai votez, cã m-au refuzat. N-am stiut cã dacã este coltul Cãrtii de Identitate tãiat, nu mai este valabilã si nu pot vota. Îmi pare tare rãu, as fi vrut sã-mi exercit acest drept, pentru cã stiu cã orice vot conteazã”, a spus Andreea Grigoras.

Frate, frate, frãtiorul meu”

Desi campania electoralã a fost una cât de cât decentã, iatã cã ziua de ieri a început sã aducã si neclaritãti, abuzuri si mai ales impertinentã în sfidarea legii. Pe primul loc s-a situat fapta Lilianei Novac, din Bârlad , propusã de PSD într-o sectia de votare ca reprezentant, care a fost depistatã de candidatii unui partid cã este sora unuia dintre candidatii de la ALDE Bârlad, aflat pe listele de consilieri locali (Dan Taga). Plângerea celor de la PNL a ajuns la BEC Bârlad, care a rezolvat imediat situatia. „A fost gãsitã în incompatibilitate si schimbatã imediat din sectia de votare, cu altã persoanã de la partidul care a propus-o”, a precizat procurorul Wili Brojban, presedintele BEC Bârlad.

Informaticianul – candidat, legal, dar imoral!

O altã crasã neregulã, cauzatã de imperfectiunea legii alegerilor locale, a fost depistatã în sectia de votare 96 din Bârlad, la Scoala nr.2. Aici, informaticianul Sectiei de Votare era Alexandru Florin Rotaru, nimeni altul decât candidatul cu nr. 26 pe listele PNL Bârlad la CL. Sesizat de cãtre candidatii altui partid, Wili Brojban, presedintele BEC Bârlad, a precizat cã aceasta nu este, conform legii, o incompatibilitate. „El, ca informatician, face parte din personalul auxiliar al sectiei de votare, nu are legãturã cu numãrarea voturilor, nu este implicat în procesul de vot efectiv, de scriere a proceselor verbale etc. Dar, desi conform legii este legal, nu este si moral acest lucru. Nu au procedat corect cei din PNL. Ar trebui schimbat, pentru cã noi avem cinci informaticieni de rezervã la BEC si avem cu cine sã-l înlocuim. Dar trebuie sã vrea partidul care l-a pus”, a spus procurorul Brojban. Si de la Autoritatea Electoralã Permanentã Vaslui ni s-a rãspuns la întrebare, cã Alexandru Florin Rotaru, dacã poate sã facã un ban în plus nu-l opreste nimeni, pentru cã personalul auxiliar nu intrã sub incidenta Legii 54 a alegerilor locale. Noi semnalãm încã o datã, cã aceastã lege este imperfectã, pentru cã, peste patru ani, ne vom trezi cã toti candidatii la functia de primar sau consilier se vor face informaticieni si vor sta la sectiile de votare, ca sã le treacã buletinele alegãtorilor în timp ce le vor face cu ochiul: „Sunt cu ochii pe voi”. Incredibil, dar adevãrat! Doar legile din România pot fi atât de parsive!

Transport ilegal de persoane la vot!

Echipa UNPR Bârlad a semnalat, ieri dupã-amiazã, la Politia din localitate un caz suspect de comiterea unei ciudãtenii electorale, la limita legii: transport ilegal de persoane la vot. „Am constatat la Sectia de Votare 66 de la Colegiul <<Codreanu>>, cã o masinã marca Chevrolet Aveo VS 55 AGA, condusã de un tânãr de etnie rromã, care mai avea un tânãr alãturi, aducea bãtrâni la sectia de votare respectivã, iar la iesire, îi astepta pe aceeasi bãtrâni o altã masinã, o Dacie Papuc, cu numãrul VS 04 NZR, care îi transporta înapoi la domiciliu. Am vãzut momentul când persoanele din Chevrolet Aveo au adus în repetate rânduri bãtrâni si ne-am mirat. Apoi, când am început sã fotografiem, cei doi tineri au plecat în trombã cu masina, rãmânând doar Dacia Papuc, care a luat bãtrânii de la sectie. Sesizarea a fost fãcutã de noi prin 112, apoi la sectia municipalã de politie Bârlad”, a precizat Constantin Pâslaru, fost candidat la functia de primar al Bârladului din partea UNPR. Comandantul Politiei Bârlad, comisarul-sef Vasile Chelaru, ne-a precizat cã plângerea a fost înregistratã si se fac verificãri în legãturã cu aspectele semnalate de cãtre candidatul UNPR Bârlad.

Moldovenii au tras în jos prezenta în municipiul Vaslui

AU TRAS CHIULUL…Din dorinta de a deveni cetãteni ai Uniunii Europene, zeci de mii de cetãteni moldoveni au asaltat în ultimii ani municipiul Vaslui. Se estimeazã cã, pentru a primi cãrti de identitate sau pasapoarte românesti, cu domiciliul în resedinta judetului, au ajuns în Vaslui în jur de 30.000 de persoane din raioanele apropiate de granita UE sau de la Chisinãu. Astfel, dacã în 2011, municipiul Vaslui avea o populatie stabilã de aproximativ 55.000 de persoane, în 2016, pe listele electorale permanente au figurat 89.872 persoane. Cum au abordat acestea alegerile locale de ieri ? Absentând în masã. Din cauza lor, Vasluiul a fost orasul cu cea mai slabã prezentã din judet. Astfel, dacã Bârladul a avut o prezentã de 39 %, Husul de 38%, Negrestiul de 50 %, în municipiul Vaslui s-au prezentat doar 24% din totalul de alegãtori. Cea mai slabã prezentã s-a înregistrat la Grãdinita cu program prelungit nr. 5 (lângã Protoerie), unde din totalul de 1617 persoane înscrise pe liste s-au prezentat doar 16 (!!) rezultând o prezentã de 1,8 % ! Cifre foarte mici s-au înregistrat si la Scoala Gimnazialã „Vasile Alecsandri” Vaslui (22,5 % prezentã), Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Vaslui (16,4 %), Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene” (6,1 %). Presedintele sectiei de votare de la scoala numãrul 3 ne-a declarat cã pânã la ora 16:00, nici un moldovean trecut pe listele electorale nu s-a prezentat la vot. „N-am mai vãzut pânã acum asa ceva. Am fost vizitati si de domnul primar Vasile Pavãl si de domnul Arcãleanu, care s-au interesat de votantii de peste Prut. Le-am spus si lor cã nici unul nu ne-a trecut pragul pânã spre dupã-amiazã. Nici nu aveau cum sã o facã atât timp cât lor nu li s-a uscat bine cerneala de pe buletin cã au si plecat în alte tãri. Am aflat azi (n.r. ieri ) cã într-o scarã de bloc din Vaslui sunt cazati 300 de moldoveni. Vã dati seama cã toti sunt plecati în strãinãtate”.

La Liceul cu Program Sportiv, jandarmii au acoperit pozele cu primarul Vasile Pavãl

Mai multi vasluieni care au votat la sectia 19 ( Liceul cu Program Sportiv ) s-au arãtat deranjati cã pe afisierul de la intrarea în sectia de votare erau lipite mai multe poze în care apãrea primarul Vasile Pavãl alãturi de directorul institutiei de învãtãmânt. Fotografiile au fost fãcute iarna trecutã la o festivitate de premiere. „Am stat la coadã sã-mi astept rândul la vot si cât timp am asteptat, pe toate pozele l-am vãzut numai pe el (n.r. Vasile Pavãl ). Noi stiam cã în ziua alegerilor nu e voie cu pozele candidatilor”, a declarat unul din votanti. Pentru a evita orice fel de discutii, presedintele sectiei a luat decizia de a acoperi pozele respective cu foi de hârtie.

Husenii, prezentã modestã la urne, la alegerile locale din 2016!

CONCLUZII Doar 38,54% dintre husenii cu drept de vot au vrut sã decidã în mod direct soarta municipiului Husi pentru urmãtorii patru ani! Cu prilejul acestor alegeri locale, din cei 25.378 înscrisi pe liste au ajuns, ieri, la votare numai 9.781 de huseni. O prezentã destul de modestã, având în vedere cã, la alegerile locale din 2012, de pildã, la urne au venit peste 11.500 de votanti. Tinerii, spun unii candidati, au fost marii absenti ai scrutinului din iunie 2016.

Cel mai mare numãr de alegãtori, care si-au exercitat dreptul de vot, au reprezentat zona arondatã Centrului Consultativ, unde 664 de persoane au votat. Peste 600 de alegãtori prezenti la urne s-au înregistrat si la sectiile de votare de la Scolile”Anastasie Panu”, „Mihail Sadoveanu”, „Ion Creangã” si Scoala nr. 4. Cel mai mic procent de participare la vot a fost la sectia din asa-numita „Zonã Industrialã” a orasului. Acolo, doar 568 de alegãtori, dintre cei 1786 de huseni înscrisi pe liste, au venit la urne. „Este destul de ciudat faptul cã acesti huseni, care aveau foarte multe motive sã voteze într-un fel sau altul, având în vedere cã zona are nevoie de o revitalizare urgentã, nu au venit sã îsi exprime opinia electoralã, din pãcate”, au spus unii candidati. Nici husenii din cartierul „Corni”, pe care au mizat toti candidatii la functia de primar, nu prea s-au înghesuit la urne, la cele trei sectii de votare (douã de la Scoala 5 si una la Asociatia Agricolã „Corni”), din cei aproape 3000 de electori înscrisi pe liste, doar putin peste 1000 au venit sã voteze.

„La Husi, tineretul s-a lãsat asteptat”

Marii absenti de la alegerile locale din iunie 2016 au fost tinerii, au concluzionat unii dintre candidati. Cosmin Filip, candidatul PMP la CL Husi, de pildã, a remarcat acest fapt. „Din pãcate, am înteles cã numãrul tinerilor care au venit la votare este unul foarte mic, neasteptat de mic. Am vãzut oameni în vârstã, care nu au ezitat sã meargã la urne, însã tineretul s-a lãsat asteptat. Prezenta lor putea sã încline balanta în orice parte ar fi vrut, dacã ei ar fi iesit masiv la votare”, a spus Cosmin Filip. Interesant este cã, de regulã, husenii aveau o participare mult mai bunã la alegerile locale, în 2012, de pildã, iesind sã îsi exprime optiunea electoralã peste 11.500 de alegãtori. Diferenta de peste 1600 de votanti ar putea reprezenta, spun unii, si multe persoane plecate la muncã peste hotare, care, desi figureazã cu domiciliul stabil în Husi, ei sunt, de fapt, plecati în strãinãtate.

Tuicã si tigãri de contrabandã la Oltenesti

Ziua de ieri a fost una plinã pentru clanul Sonea, din Oltenesti. Încã de dimineatã, Gelu Sonea, vãrul candidatului PSD Costel Sonea, s-a asigurat cã oamenii vor iesi la vot si mai ales vor vota cu cine trebuie. De la primele ore ale zilei, acesta a început sã încarce într-o Dacie Papuc cu numãrul de înmatriculare VS 03 YEP votanti, pe care i-a transportat cãtre sectiile de votare. Asa s-a ajuns ca asearã, la ora 21:00, în satul Pâhna sã se înregistreze o prezentã de 82 %.  Tot în satul Pâhna, unul din candidatii PSD la functia de consilier local, Iacob Fãnicã, a împãrtit sâmbãtã, prin sat, tigãri de contrabandã votantilor. În ziua votului, Iacob a venit în fata electoratului cu o ofertã mai mult decât atrãgãtoare. Acesta a promis sãtenilor cã le va da un butoi de 120 de litri de tuicã dacã PSD va cîstiga alegerile.

La Murgeni, o betie electoralã s-a lãsat cu pumni si plângeri la politie

Pentru a le aminti celor din Murgeni de realizãrile din mandatul trecut, dar si pentru a-i avertiza unde sã-si punã stampila pe buletinele de vot, mai multi cetãteni din Murgeni au avut parte, sâmbãtã seara, de o bãutã pe cinste din partea primarului Ioan Buta. Adunati cu arcanul de prin tot orasul, oamenii s-au cinstit pânã târziu în noapte. La un moment dat, dându-si seama cã petrecerea are scop electoral, unul dintre participanti, pe numele sãu Ciocan Vasile, a dat sã plece acasã, reprosându-le organizatorilor cã încalcã legea. Nici n-a apucat omul sã termine ce a avut de spus, cã s-a si trezit lovit cu pumnii si picioarele de „soldãteii” lui Buta. Cei mai agresivi au fost Lãcãtus Cristi si Lãcãtus Mihai. Victima a depus plângere la Politie, iar oamenii legii au deschis dosar de cercetare penalã sub aspectul sãvârsirii infractiunii de loviri si alte violente.

Bani si produse alimentare împãrtite prin Banca

Un fenomen straniu s-a înregistrat si în comuna Banca, acolo cei mai necãjiti oameni din localitate s-au prezentat ieri la magazin pentru a-si cumpãra de-ale gurii. Nu putine au fost vocile care au spus cã de „cadouri” s-a ocupat candidatul ALDE la primãrie, Gina Olaru. „Si cu o zi înaintea voturilor, dar si azi (n.r. ieri) doamna a împãrtit produse alimentare si bani prin comunã. Vineri, acelasi candidat a donat bisericilor din comunã câte 10.000 de lei. S-a fãcut sesizare si la politie si la DNA. Politistul din sat nu a luat nici o mãsurã. Nici nu avea cum sã ia atât timp cât e cumãtru cu Fãnel Bogos, fratele Ginei Olaru”, ne-au declarat câtiva oameni din sat. În urma verificãrilor efectuate de institutiile statului nu s-a constatat nici o abatere de la lege. Dacã autoritãtile nu au reusit sã dea de capãtul mitei electorale, vânzãtoarea unui magazin a confirmat cã în ultimele zile s-a umblat cu lucruri murdare. Bizin Margareta a declarat pentru Vremea Nouã cã „de când sunt aici nu am vãzut atîtia oameni sã plãteascã cu hârtii de 100 de lei. Vorbim de oameni care nu au mai vãzut în viata lor asemenea bancnote. E ceva ciudat.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.